Skandinavisk modernism hemma hos musikern

Skandinavisk modernism hemma hos musikern – titta in

En italiensk villa lyser upp Steninge slottsby. Men bakom den ljusgula fasaden strävar musikern Jimmy Källqvist efter en modern skandinavisk form.

Styling
Annons
Video: Hemma hos inredningsarkitekten Beata Heuman
Video: Hemma hos inredningsarkitekten Beata Heuman
1:21

Känns den gula tonen i putsen på fasaden till den pampiga villan på en höjd i Steninge slottsby lite bekant? Det kan bero på att det är exakt samma brytning som använts på skolan Norra Latin i centrala Stockholm.

Skandinaviskt vardagsrum
Konst på väggen: Varginnan av Rebecka Bebben Andersson. Soffa med tillhörande sittpuff, Knoll. Soffbord, Ethnicraft/Posh living. Glasvas Pallo, Carina Seth Andersson för Skruf. Matta, Layered. Taklampa i rispapper, Moon F av Davide Groppi. På bänken vid spisen, vaser från Posh living. Konstfoto Ear to the ground av Ulrika Sparre. Klocka från Karlsson.  
Annons
Kök med detaljer i trä
Kök från Planoform, Binova med en köksö, och barstolarna CH58 av Hans J Wegner. Kranar från Dornbracht och taklampor från Domino antik. Tavla av Marina Blomdahl. Platsbyggd kökssoffa, Nacka Snickerier. Golvlampa, Moon av Davide Groppi,  

»När vi skulle hitta rätt färg och ton tog jag långa promenader inne i Stockholm för att hämta inspiration. Och på Norra Latin hittade jag precis rätt. Jag gick in och frågade och fick numret till den som blandat färgen, och han kunde hjälpa mig få till det. Vi försökte också med färgmätare, men det blev inte helt exakt«, säger ägaren Jimmy Källqvist.

JIMMY KÄLLQVIST

Ålder: 52 år.

Bor: I Steninge slottsby, i Sigtuna norr om Stockholm.

Gör: Musiker.

Aktuell med: Husbandet i Hellenius hörna på TV4.

Den putsade fasaden är bara en detalj på Jimmy Källqvists nybyggda vila, men den säger en del om fokuset på just detaljer. Exteriört påminner huset om en italiensk villa, en avsikt från arkitekten Olle Rex, som hämtat inspiration från renässansarkitekten Andrea Palladio, känd för väl avvägd symmetri och proportioner på ett stort antal villor och palats uppförda i trakterna runt Venedig vid mitten av 1500-talet.

Annons

»Särskilt Villa Rotonda utanför Vicenza har varit en inspiration, med sina fyra likvärdiga sidor. Palladio gjorde även ritningar till mönsterhus åt italienska lantbruk, där jag hämtat en del idéer. Grundidén har varit att dra nytta av platsen och dessutom göra en liten blinkning till Steninge slott«, säger Olle Rex.

Naturnära vardagsrum
Takhöjden på sex meter gör vardagsrummet luftigt och lockande. På väggen konst av Rebecka Bebben Andersson. Soffa med sittpuff, Knoll. Soffbord och fåtölj, Ethnicraft/Posh living. Glasvas Pallo, Carina Seth Anderson för Skruf. Matta, Layered. Golvlampa, Muller van Severen för Valerie objects.  
Jimmy Källqvist, Carolas ex
Jimmy Källqvist.  
Annons

Steninge slott, bara några hundra meter bort, uppfördes i slutet av 1600-talet efter ritningar av Nicodemus Tessin den yngre. 2009 köpte Gelba fastigheter och finansmannen Per Taube slottet med 380 hektar tillhörande mark. Då påbörjades också arbetet med Steninge slottsby, där ett antal byggherrar ska uppföra 1 000 bostäder, mest par- och kedjehus, i moderniserad klassisk stil. Runt om huset håller alltså en ny by eller stadsdel på att växa fram.

Skandinavisk inredning med influenser från Italien

Men innanför de vackra ekdörrarna blir den som väntar sig kolonner och marmorpelare möjligen lite besviken. Den som gillar modern skandinavisk form blir desto gladare.

»Jag ville bort från den lantliga stilen, som hade legat nära till hands. I stället ville jag gå åt det skandinaviska, men med en liten blinkning åt Italien«, säger Jimmy Källqvist som varit med ner på minsta detaljnivå och skapat hemmet tillsammans med arkitekten.

Annons

»Interiört handlar det om ett nutida liv, men det som knyter ihop med exteriören är de gedigna materialen, som riktiga stengolv«, fyller Olle Rex i.

Minimalistisk trappa i hus
Ovanför trappen väntar ytterligare ett sällskapsrum där man kan titta ner på våningen under.  
Gult hus i Sigtuna
Arkitekten Olle Rex har inspirerats av 1500-talsarkitekten Andrea Palladio.  
Annons

Just golven av öländsk kalksten binder ihop hela entréplanet och ger en vacker kontrast till köket från Binova, i grått och med inslag av valnötsfaner. Valnötsfaneret, men då kombinerat med gotländsk Norrvangesten, återfinns också i husets badrum. Även den gedigna köksön, kökets centrala punkt, kommer från Binova.

»Min vision har varit att skapa ett hem som inte ska kännas nytt och perfekt, utan där materialen ska få vara rustika och naturliga och därmed få möjlighet att bli vackrare för varje år. Jag har varit väldigt kompromisslös och gått hela vägen.«

Jimmy Källqvist
Välkomnande hall. Spegel från AA glas i Stockholm, hallbänk från Posh living. På golvet ligger Jimmy Källqvists tjeckiska kontrabas.  
Annons
Smådetaljer i stengods
Glasvas Pallo, Carina Seth Andersson för Skruf. Skål i sten, Posh living. Ljuslykta, Olsson & Jensen.  

Köket är öppet mot en vinterträdgård, som fungerar som matplats, samt till vardagsrumsdelen där halva rummet har en generös takhöjd på drygt sex meter. De ljusa väggarna och de rejält tilltagna fönsterpartierna får ändå en varm ton när ljuset silas genom aprikosfärgade gardiner från Astrid. Väggfärgerna har Jimmy tagit fram tillsammans med Färgbygge i Märsta, ett småskaligt färgföretag som arbetar mycket med ekologiska och traditionella färger.

»Jag är mycket i vardagsrummet. Det blir naturligt att man söker sig hit när man kommer in i huset. Det är som om luftigheten, takhöjden och ljuset gör att man omedvetet dras hit.«

Annons

Entréplanet är den självklart sociala delen, medan andra våningen rymmer de mer privata delarna. Hit leder en av trappa i europeisk ek flankerad av en mässingspaljé. En slits i väggen öppnar upp mot vardagsrummet.

Matbord och stolar i mörkt trä
Plats för middagsbjudningar. Matbord Copenhagen och stolar Neva från Artisan/Posh living, och glasskåp från Soulosofie.  
Annons

På övervåningen finns ett master bedroom, ackompanjerat av ett rymligt dressingroom med garderober från Lema. Här finns också ett privat badrum, med badkar och dusch.

»Det är härligt att börja dagen här, morgonsolen kommer in i duschen. Och så gillar jag när kalkstenen blir fuktig, våt sten skapar en väldigt speciell och härlig doft.«

På övervåningen har också Jimmy bonusdotter Zoe Häggkvist sitt sovrum. Just det, Jimmy blev ett riksbekant namn under sitt förhållande med Carola, vars band han också spelat i. Den musikintresserade har förmodligen sett basisten Jimmy antingen på scenen eller i tv, när han gjort turnéer med Olle Ljungström, Lena Philipsson, Eric Gadd, Sarah Dawn Finer med flera, eller när han synts i husbandet i Hellenius hörna, Let’s dance eller Idol.

Trappor
Öppet på ena sidan och en mässings- spaljé på den andra – trappan till andra våningen liknar inget annat.  
Annons
Skira bruna gardiner
Badrum med morgonsol. Möblerna är ritade av Olle Rex och Jimmy Källqvist och producerade av Nacka snickerier. Badkar från Norm architects. Lampor från John Cullen och handfat från Agape. På golvet Norrvangekalksten från Slite stenhuggeri.  

Det var också ex-flickvännen Carola som fick Jimmy att först komma till Steninge och Sigtunatrakten. Carola letade efter en lämplig stor lokal att hålla bland annat julshower i, och fann en anrik stenlada just i Steninge. Carola och Jimmy fastnade för platsen och Jimmy köpte en tomt här redan för fem år sedan. Sedan dess har planeringen och arbetet med huset pågått.

Treplansvilla på 250 kvadratmeter

»Intresset för fastigheter, hus och hem har funnits länge. Jag älskar att åka runt i villaområden och bli inspirerad. Det är spännande att tänka på vem som bor i just det fina huset. Och och med arbetet med det här huset har jag och arkitekten Olle Rex också kommit att bli goda vänner, och vi har redan börjat planera att göra fler projekt tillsammans.«

Annons

Treplansvillan är om hela 250 kvadratmeter, men den tredje och översta våningen är ännu inte inredd. Även tomten väntar på att få sin slutliga utformning.

Murrigt sovrum med mörkbruna detaljer
Säng, sängbord och sängkläder från Elgen Studios Hotel collection. Fotokonst av Rickard Eriksson.  

»Jag har inspirerats av hotellet Ett Hem i Stockholm, hur de mixar gammalt och nytt och hur de använder naturliga material. Även hur de gjort sin innergård. Som musiker är man väl estet, antar jag, så jag har alltid varit intresserad av konst, färg och form.«

En tjeckisk kontrabas vilar i ett gästrum, och i sovrummet står en elbas i ett hörn. Men den som letar efter spår att en av landets mest anlitade musiker bor här hittar få ledtrådar. Skivsamling och stora högtalare lyser med sin frånvaro.

Annons

»Jag har ett Sonos-system, det räcker gott. Men det vore kul med en vinylspelare. Eftersom jag ofta kommer hem från en spelning eller från studion kan jag uppskatta tystnaden. Jag är inte den som lyssnar på musik hela tiden. I bilen blir det mest P1, det är skönt med prat som avbrott.«

Se också: Dusty Decos drömvåning på Mallorca
Se också: Dusty Decos drömvåning på Mallorca
0:48
Publicerat 16 december 2022
Annons