Dry studios sommarhus

Kika in i Dry Studios fantastiska sommarhem

Johan Fredlund och Jenny Kästel Tavassoli hittar lugnet ute i skärgården bland fotoböcker och avspända Ikea-soffor.

Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
1:36

På det stora soldäcket som förenar huset med ateljén hörs ljudet av naturens Beatles. Fågel­kvitter från träden nedanför, en lättare vindpust, romansidor som vänds, och inte mycket annat. Ingredienserna i det som är Johan Fredlunds och Jenny Kästel Tavassolis hem ute på Ingarö i den stockholmska skärgården består av bastubad, lata dagar med en bok, målande när andan faller på – och då och då en kall öl. På frågan om vad som är bäst med sommarhemmet är det bristen på måsten som sticker ut.

»Våren kommer redan i slutet av februari här med ugglan. Det är det som är det sköna med att åka ut hit, fåglarna sjunger vid samma tid oavsett presidentval och annat, man är bortkopplad från världen på många sätt«, säger Jenny medan Johan menar att lugnet är det viktiga:

Annons

»Det är byggt så att man kan få morgonsol till sin första kopp kaffe, och sedan vandra runt på trädäcket och följa solen under hela dagen. Det finns inte en massa saker man måste göra. Vi har små lådor där vi odlar lavendel och örter, men mer för att det är avkopplande. Det är stenigt och klippigt, det finns inget gräs man måste klippa. Dagarna är rätt lata, ibland åker vi båt och badar, men annars gör vi inte så mycket här. Luften är kall, klar och krispig. Så har man det inte inne i stan«, säger Johan.

Bild på Dry Studios Johan Fredlund och Jenny Kästel Tavassoli.
Drömmen om ett nytt liv fick Johan Fredlund att flytta ut i skärgården.  

Johan och Jenny utgör tillsammans Dry creative projects, en kreativ byrå som startades för att hjälpa andra mode- och livsstilsföretag att förpacka sina budskap, men också för att ta steget till att börja göra egna saker. I dag består byrån av både Dry things och Dry costume som gör kläder, trycksaker, vikväggar, bord i fiskbensmönster och andra möbler och föremål. Paret jobbar tätt tillsammans för att utveckla sina olika idéer och infall, även om Jenny formellt står med pennan i handen.

Annons

»I mitt huvud var det inte så stort steg att faktiskt börja göra saker, det handlar ju bara om att göra vackra saker: oavsett om det är på papper eller en faktisk sak. Även om det anses vara lite fult att blanda över gränserna som vi gör. Men man har ett liv, då får man ta vara på det«, säger Jenny.

Bild på Johan Fredlunds och Jenny Kästel Tavassolis lantställe vid Lugnet.
Huset på Ingarö är det som ger Johan Fredlund och Jenny Kästel Tavassoli lugn. Passande att området faktiskt heter just Lugnet.  

»Ena veckan står man och oljar eller tuschar med japanskt tusch alldeles svart om händerna, andra veckan sitter man och skissar på en grafisk formgivning. Det är ganska unikt och lyxigt att få göra båda de sakerna«, fyller Johan i.

Huset på Ingarö var från början en ambition från Johan om att förändra sitt liv. Efter att ha bott inne i stan hela sitt liv ville han bli med hus och flytta ut på landet. Närheten till vattnet var viktig för Johan som är uppväxt i Göteborg. Egentligen letade han efter ett äldre, mer romantiskt hus men hjärtat fastnade för det nybyggda huset på Ingarö.

Annons

»Jag skrev väldigt mycket om vad jag sökte, jag målade upp en bild av hur jag ville att huset skulle se ut. Och precis så blev det, och innan vi startade Dry var det samma sak. Vi åkte runt i södra Sverige en sommar och skrev ner och skissade på hur allt skulle se ut, ända ner till hur fasaden skulle se ut. Det är nästan läskigt hur nära det har blivit planerna, både i arbetslivet och privat. Man får vara försiktig med vad man önskar«, skrattar Johan.

Johan Fredlund och Jenny Kästel Tavassoli på Dry Studios satsar på hållbar inredning.
»Man kan inte hoppa på varenda trend och jaga den perfekta Instagram-bilden. Den stilen man hade för fem år sedan är ju en del av ens person för fem år sedan, det kan man inte bara kasta iväg. Det blir ointressant och själlöst«, säger Jenny.  

Skisserna fick dock modifieras. Johans hus och Jennys lägenhet inne i stan blev till bådas.

»Jag tror att man ser en röd tråd mellan vårt kontor, vår lägenhet och huset här på Ingarö. Arkitekturen gör ju självklart skillnad, en sekelskiftes lägenhet och ett nybyggt hus har ju olika känsla såklart. Men fotokonst, små stilleben och fina blommor tycker jag förenar alltihop. Det är ju lite Dry-filosofin också: att omge sig av saker man tycker om, alla fina böcker och objekt som man hittar och som är viktiga för en«, berättar Johan.

Bild på Johan Fredlunds och Jenny Kästel Tavassolis stora samling med fotoböcker.
Parets samling av fotoböcker är lika inspirerande som oöverskådlig. »Det får inte vara för stramt, det är ingen utställning«, menar Johan om de proppfyllda bokhyllorna.  

En barfotavandring i huset och den tillhörande ateljén får nämligen besökarens ögon att gå i kors. Bokhyllor svämmar över av böcker och väggar pryds av enorma fotografier. Varje gång du tänker plocka upp en fotobok av Bruce Weber eller ett tummat exemplar av Hemingways Afrikas gröna berg så hittar du stenar och torkade löv, pinnar och kvistar som små ledtrådar om parets gemensamma livsprojekt.

Annons

»Vi kom faktiskt på namnet Dry en höstkväll här ute på Ingarö när vi bläddrade i grafiska böcker och läste om torrnålsgravyr, dry needles. Vi fastnade för ordet dry, vi är lite hemliga, lite torra och lite tråkiga på något sätt«, menar Johan.

Bild på torkade blommor i vas hemma hos Johan Fredlund och Jenny Kästel Tavassoli.
Dry things torra filosofi kläcktes en höstkväll på Ingarö, inspirationen kommer från torrnålsgravyr.  

»Det är också ett vackert ord. Och ett ord som kan fyllas med vad vi vill att det ska stå för«, fyller Jenny i.

Johan står bredvid ett porträtt av konstnären Jim Dine taget av vännen Mikael Jansson och pekar på de små naturföremålen. Stenarna, pinnarna och de andra pinalerna är utlagda enligt ett mönster mer noggrant än vad en besökare skulle kunna tro.

»Jag minns ursprunget på alla små stenar från Long Island och Irland och andra ställen med minnen och historier. Barnbarnet går och flyttar på dem ibland, då får jag följa efter och lägga tillbaka dem, jag är lite pedant«, säger Johan medan Jenny skrattar och nickar instämmande.

Annons

Husets mittpunkt är kanske ändå den enorma basfiol som vilar i ett av husets hörn.

»Min pappa hade en stämpelfabrik och blysätteri i Göteborg. En hipsters våta dröm i dag kanske. Hans pappa och farfar gjorde samma sak. Men han var även jazzbasist, det är hans bas som står där. Ingen har hoppat upp och lekt kanot på den än, men det är väl bara en tidsfråga«, fortsätter Johan.

Bild på vardagsrum med fotoböcker och fotokonst hemma hos Johan Fredlund och Jenny Kästel Tavassoli ute i skärgården.
Dry-filosofin sammanfattar Johan som att helt enkelt för söka omge sig med saker man älskar.  

Jenny och Johan börjar prata om SvD:s återkommande sockersöta »min helg«-berättelser, och Instagram, och menar att livet ju sällan ser ut på det viset:

»Man kan ju känna stress inför hur saker ska vara, att allt ska vara så snyggt och bra. Köttbullar och makaroner är också en del av livet – och det är också fint. Det handlar mer om att ha det mysigt och trevligt med andra människor än att det ska se lyckat ut utifrån«, säger Jenny.

Annons

Johan pekar mot den vita soffan som blickar ut mot de stora fönstren.

»Vi har en gammal Ikea-soffa som är jätteskitig, alla går in och sätter sig med shorts och skor. Men det är samtidigt den kontrasten man vill åt, här ute måste det få kännas lite levande också.«

Huset på Ingarö handlar om lugn och avkoppling, inte att renovera fram det perfekta sommarhemmet. Faktum är att området heter just Lugnet.

»När vi åker ut på fredagen så kopplar man av väldigt mycket, vi har byggt en bastu och tvättar oss ute i trädgården från en liten kran. Vi lever ett ganska enkelt liv med grillning och mycket mat utomhus med en öppen spis på trädäcket. Två dagar ute på Ingarö så har man gått ner i varv och fyllt på med mer energi, även om man har bläddrat i en massa böcker och swajpat på skärmar.«

Konst som föreställer silhuett av man hemma hos Johan Fredlund och Jenny Kästel Tavassoli.
Både Jenny och Johan har sin bakgrund som art directors, och det grafiska tänket löper både genom deras arbete och hem.  

Trots den överväldigande mängden av inspiration i form av böcker och foton har huset på Ingarö fått växa fram naturligt. De små ritningarna i huvudet om hur man vill spendera sommaren i huset har inte byggt på konceptuella idéer om ett visst århundrade eller stil som ska replikeras, utan har kommit till på ett organiskt sätt.

Annons

»Huset växer hela tiden efter resor och annat som man inspireras av, det har inte gjorts om radikalt. Det har inte byggts militärsängar, även om det kanske skulle ha behövts för att få plats med barn och barnbarn. Om det får växa och gro igen lite så blir det bättre på sikt tror jag. Det var nybyggt när jag köpte det, nu har det lite mer själ. Vår själ«, säger Johan.

Bild på Johan Fredlund ute på trädäcket på lantstället vid Ingarö i skärgården.
Det stora trädäcket vetter åt skogen, och till Johans förtjusning är det stenigt och klippigt – vilket innebär att man slipper klippa gräset.  

Huruvida huset är igengrott eller inte får sägas vara en definitionsfråga, men bara för att huset håller på att få sin egen själ så har bläcket från Jennys och Johans pennor inte torkat på långa vägar, varken i ritningarna för deras boenden eller för deras arbete.

»Det kanske är dags för en ny sådan bok med skisser och anteckningar för framtiden. Vi vill starta igång nya utmaningar hela tiden, för då blir man heller aldrig klar«, säger Jenny.

Annons

»Det finns lite olika skisser som inte nått papperet ännu, en liten skiss på en bar kanske…vi vågar inte pinpointa alltför mycket vad vi vill heller, för då blir det så! Hittills i alla fall« skrattar Johan.

Text Tom Cehlin
Styling Thomas Lingsell
Foto Andy Liffner

Johan Fredlund och Jenny Kästel Tavassoli
ÅLDER 58 år och 43 år.
GÖR Grundare av designstudion Dry creative projects.
BOR Delar sin tid mellan lägenhet i Vasastan i Stockholm och sommarhuset på Ingarö.

Läs mer:

Dry things: 10 stilrena prylar till hemmakontoret

Sommarhem vi älskar: kika in i Victoria Skoglunds underbara växthus

Kolla in den danske konstnärens magiska gömma på Jylland

Annons