Kika in i Victoria Skoglunds underbara växthus

Trädgårdsprofilen Victoria Skoglund har blivit med växthus. Residence har som enda tidning fått komma in i den paradisiska härligheten.

Annons
Så bygger du en smart köksträdgård
Så bygger du en smart köksträdgård
1:50

Residence återvänder under sommaren till sommarhem vi älskar en smula extra. Denna gång: Victoria Skoglunds magiska växthus.

Det är någonting med växthus som är magiskt för själen. Ljuset, doften av tomater, basilika eller timjan, värmen, den lite fuktiga luften. Att vara ute men ändå skyddad från vind och drag. För nordbor ett förhöjt sinnestillstånd som gör att man lätt utbryter i eufori av typen: »Jag känner solen, jag är ute, men jag fryser inte!«

Glashuset hemma hos Victoria Skoglund har vuxit fram under våren, under överinseende av Victorias 95 000 följare på Instagram.

Vill du ha Victorias bästa tips på hur du skapar en grönskande uteplats? Klicka här för att läsa intervjun med trädgårdsmästaren.

Annons

Victoria Skoglunds privata trädgård

Bort med de tre stora odlingslådorna som låg på denna plats i hennes privata trädgård som ligger vid en sjö strax söder om Stockholm. Dit med bottenplattan, sedan kom väggarna, i trä och glas förstås, taket och efter detta gjutning av de vackra och praktiska lådorna. In med en kamin och så, som kronan på verket, ett vackert golv i återvunnet tegel.

Vi som har drömt om olika varianter av växthus under våra trädgårdsliv, vi suckar vid varje detalj. Så här ska en slipsten dras. Golvvärme under teglet som ligger i ett vackert fiskbensmönster. Indraget vatten i odlingsladorna. Tillräckligt med plats för ett generöst matbord.

»Vi sitter i växthuset varje kväll. Terrassen ligger helt öde. Det är en sådan härlig stillhet härinne, man bara gör i ordning en tallrik i köket och går ut hit.«  
En enkel glasvas med några kvistar silverax och en gammaldags getingfälla.  
Annons

Victoria Skoglund är själv uppvuxen i den handelsträdgård som hon nu i dag har gjort till en av landets mest kända och stilbildande, Zetas trädgård i Huddinge utanför Stockholm. Zetas skapades av trädgårdslegenden Gösta Zetterberg och därpå Victorias pappa Folke Mattsson, som la grunden till en i det närmaste botanisk trädgård med en mängd sorters växter. Victoria är i dag en av Sveriges absolut mest kända trädgårdsprofiler, med regelbunden medverkan i TV4 på lördagsmorgnar, egen blogg och ett antal böcker på meritlistan, varav den senaste, Min trädgård vid sjön (utgiven på eget förlag) kom i fjol.

Annons

»Jag är ju fostrad i en handelsträdgård med fokus på blommor och träd, men inte på grönsaksodling. Så min köksträdgård som jag hade i två år här var ny mark för mig. Jag fick läsa på och prova mig fram. Men jag blev väldigt biten och kände att jag ville kunna odla mer. Hos kompisar såg jag att odlandet blev så mycket mer givande i ett växthus.«

Till höger en tomatskog som Victoria skördar av dagligen. Till vänster ett fikonträd som kommer att få stå här hela vintern. Kontot för levande ljus har blivit klart högre sedan huset har stått klart. Det vackra golvet kommer från Stiltje. Det är återvunnet tegel som har lagts i fiskbensfönster med extra bred fog.  
När elden sprakar i kaminen från Eld och form blir det extra trivsamt i glashuset. Gurkan som planterades bredvid kaminen kommer dock att få en annan plats nästa år. Den gillar inte tända brasor, det blir för varmt.  

Från tanke till handling är det inte särskilt långt hos Victoria. Inom loppet av några månader hade hon beställt ett växthus och var igång med uppbyggnaden. »Först var det odlingen som jag ville åt, men under planeringen förstod jag att vi skulle sitta mycket i huset också. Rådet vi fick var att bygga lagom stort. 24 kvadratmeter blev det hos oss. Större kan lätt kännas ödsligt och svårt att få till en ombonad känsla i.

Annons

Växthuset matchar boningshuset

»Växthuset kommer från Sweden Green House och är gjort i lärkträ som blev linoljemålat i samma färg som boningshusets knutar. Det är en varmgrå färg som ger ett milt intryck och som samspelar bra med allt det gröna inne och ute«, säger hon.

Denna första sommar har det blivit en gammaldags vinranka, gurka, melon och tomater, basilika och blyblomma som har fått flytta in i huset.

»Fastän vi drog igång sent så har jag blivit nästan chockad av vilken växtkraft det blir härinne. När vi var borta i tio dagar blev det en sådan tillväxt att jag inte trodde mina ögon när vi kom tillbaka. Jag fick klippa ner tomatskogen i flera dagar. Jag hade inte räknat med att det blir en sådan skillnad. Det är väl både ljuset, värmen och att det är helt vindstilla som gör att tillväxten blir en helt annan.«

”Växthuset har också blivit ett lyxigt arbetsrum där man kan sitta helt i fred och skissa eller tänka.”  
Utanför växthuset har Victoria planterat blommor som drar till sig pollinerare som bin och humlor: astrar, anisisop och basilika yemenite.  
Annons
Kranen köpte Victoria för flera år sedan på nätet. Först var rörmokaren tveksam, men resultatet blev precis som hon hade tänkt sig.  

Pollineringen skötte humlorna som hon lockar in i huset med hjälp av små humlevänliga buketter av anisisop, basilika och astrar. Victoria tipsar också om att man inte behöver byta ut jorden i odlingssängarna särskilt ofta.

»Det är mycket bättre att bara toppdressa med gödsel eller föryngra jorden genom att gräva ner bokashi-kompost. Det gör jag på många ställen i trädgården och det har gett skjuts åt många rabatter och häckar.

Annons

Växthuset har blivit så mycket mer än vad vi har kunnat tro. Vi sitter där varje kväll och äter middag. Terrassen har vi övergivit nu. Det blir en annan stillhet att sitta i växthuset och se ut över sjön.«

 

Victoria Skoglund

Ålder: 49 år.
Gör: Trädgårdsmästare som äger och driver Zetas handelsträdgård i Huddinge utanför Stockholm.

Bor I trävilla med trädgård. Sommarboende på Öland.
Aktuell med: »Ett enormt jobb med uppbyggande av vår näthandel på Zetas«.

Victorias bästa växthustips!

1. Fundera på vad du ska använda ditt

växthus till. Odling, umgänge eller båda? Tänk stort, men inte för stort.

2. Tänk på att du vill titta på något vackert när du sitter i huset. Du kommer att sitta där och titta ut.

Annons

3. Investera i automatisk bevattning, annars kan du aldrig åka bort.

4. Även om ditt hus är mindre än Attefalls-

husen (25 kvadratmeter) måste du bygganmäla.

5. Plantera gärna humlevänliga växter utanför huset så att humlorna kommer till ditt hus och gör pollineringsjobbet.

6. Satsa på bra jord i krukorna eller lådorna i huset. Byt inte ut jorden helt utan jordförbättra med kompost och kogödsel.

Foto: Karin Björkquist.

Läs också:

Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård

Victoria Skoglund: 5 höstfavoriter i trädgården

Victoria Skoglund: 5 tips för att lyckas med höstplanteringen

Annons