Joanna laven

Med magisk blick inreder Joanna Lavén – här är hennes senaste projekt!

Kika in i en våning med wow! På Östermalm i Stockholm hittar man denna fantastiska jugendvåning som nyligen genomgått en total omvandling med hjälp av inredaren Joanna Lavén.

Annons

När Erik Bratsberg hade köpt sin familjevåning kontaktade han Joanna. Tillsammans började de planera vad som skulle mynna ut i en omfattande renovering för att anpassa våningen till familjen och deras livsstil. Endast ett fåtal objekt från det tidigare bohaget fick följa med i flytten. Joanna Lavén är inredare och jobbar med design och renovering.

en matsal inrett av stylisten Joanna laven
I matsalen står stolar, Gianfranco Frattini, auktion. Matta, Knut mattor, gardiner, Astrid, bord, auktion, och taklampa, italiensk okänd designer.  
stileben lampa inredare Joanna laven
Stilleben i matsalen. Vit lampa, auktion, litet bord, Franco Albini, auktion.  

– Jag hjälper kunder med allt från planering av planlösning till genomförande och inredning. I vissa fall vill kunden lämna över allt ansvar och alla beslut till mig medan andra vill vara med i hela processen, som i det här fallet. Erik har ett stort intresse för design och vi har bollat idéer och tankar under projektets gång, säger Joanna.

Annons

Inte mindre än fem stora renoveringar gjorde Joanna och sambon David innan de slog sig ner i huset på Lidingö, det var lite som i Orups slagdänga, »Från Djursholm till Danvikstull, via broarna i Gamla stan«. Dessa stora projekt gjorde att vänner och bekanta fick upp ögonen för Joanna Lavéns skills och blick för inredningar i toppklass med internationell touch, säker färgsättning, smarta lösningar och kök att dö för.

– Ja, det är mycket mun till mun, det har verkligen exploderat de senaste två åren. Jag märker att många hittar till mig via Instagram också. Det är superkul, säger Joanna.

grön soffa i vardagsrum inrett av Joanna laven
Vardagsrum och matsal i fil. Lampa i fönstret, Snoopy, Flos, golvlampor, Mario Bellini, taklampa, italiensk lamphandlare. Gardiner, Astrid. Svarvad pall, Charles och Ray Eames.  
läshörna inrett av Joanna laven
Fotot hade familjen med sig. Golvlampa Silhouette av Svend Aage Holm-Sørensen, fåtölj, Gubi, intill Bell table av Sebastian Herkner.  
Annons

Utöver renoveringar gör Joanna stylinguppdrag. Dessutom arbetar hon med det nystartade varumärket Vanitas som specialiserar sig på stilsäkra och hantverksmässiga produkter för bland annat badrum.

– Hantverk och kvalitet är genomgående fokus i alla mina projekt, berättar hon.

Att göra privata inredningar och renoveringar handlar mycket om fingertoppskänsla och en förståelse för vad kunderna önskar, att vara följsam och intuitiv utan att för den sakens skull tappa sin stilkompass. Och inredningar görs i många steg. Till att börja med handlar det om att undersöka möjligheter och platsens förutsättningar såväl ytmässigt som estetiskt. Om att mäta, om volymer, proportioner och hur dessa förhåller sig till varandra.

Annons

– Versailles är fantastiskt men den stilen passar inte i en tvåa i en förort till Stockholm, fortsätter Joanna.

Sedan går man loss på inspiration, färger, texturer och material. Till sist kommer jakten på de faktiska möblerna, accessoarerna och logistiken för att få dessa på plats. Den här gången var det en totalrenovering som gällde.

– Vid första mötet lärde jag känna Erik, vi förstod varandra snabbt och jag kände att han hade stora krav på såväl form som funktion. Hans vision var ett hem med internationell prägel, anpassat för både familjeliv, socialt umgänge och återhämtning. Unika designobjekt skulle samverka i harmoni med färgsättning och textilval och framhäva de vackra detaljerna som fanns bevarade – utan att göra avkall på det praktiska som vardagen kräver, säger Joanna.

skulptur detalj Joanna laven
På ett sideboard i matsalen står en skulptur från Tufva design. Skåpet är av Luciano Frigerio och köpt på en internationell auktionssajt.  
kök stylat av Joanna laven
Tre hyllplan i marmor med konsoler i mässing, gjorda av en smed. I varje hyllplan är det infräst en ledslinga.  
Annons
ett kök stylat av Joanna laven
Köket är ritat av Joanna Lavén. Spis, La Cornue. Stolarna kläddes om i ett naturfärgat skinn som åldras vackert.  

Femrummaren är socialt planerad och huset är från tidigt 1900-tal i jugendstil. Tre rum i fil mot gatan, matsal, vardagsrum och master bedroom. Mot gården ligger köket och två sovrum. Joanna presenterade moodboard men också förslag på viss ändrad planlösning. Att diskutera kring känslan i ett moodboard är ofta det bästa sättet att synka sig stilmässigt med kunden.

Annons

För att realisera Eriks vision så flyttades och vidgades öppningen till köket för att knyta an till matsal och skapa ett bättre flöde, tvättutrymme och ny förvaring platsbyggdes för att tillgodose en barnfamiljs behov. Ett helt nytt kök i klassisk stil ritades, paneler designades, takrosetter och stuckaturer installerades.

Detalj soffa Joanna Laven
Den blå soffan, Tufty time av Patricia Urquiola, inköpt på Lauritz, är omklädd i ett tvättat linnetyg från Astrid, soffbord, Niklas Runesson.  
stylist Joanna laven
Hallen är stjärnformad och från den når man både kök, matsal, vardagsrum och gästtoalett. På golvet fiskbensparkett, bänk med fårskinn, Torbjørn Afdal, och golvlampa, Stilnovo, båda auktion.  

I Många år har Joanna köpt vintagemöbler både i Stockholm och på internationella auktionssajter. Och det för att hon har ett djupt intresse men också för att det är roligt att inreda med saker som gjordes för många år sedan, som har tidlöshet och kvalitet. Och visst har hon gjort ett och annat fynd.

Annons

– Jag köpte ett soffbord i en antikaffär i Stockholm för 15 år sedan, vi sålde det nyss för tio gånger inköpspriset, Berättar Joanna.

– Drivkraften för mig är att framhäva själva basen, hantverket i objektet. Att lyhört lyssna till tiden. Att få fram karaktären och lyfta hemmet med lampor som jag älskar, med mjuka textilier och med noga utvalt konsthantverk och naturmaterial, fortsätter hon.

sovrum stylat av inredaren Joanna laven
 
sovrum av Joanna laven
 

Joanna älskar pampiga, sinnrika och vackra lampor, precis som Erik. Lamporna ska skapa stämning och vara dekorativa, många ljuskällor är viktigt. Det syns sannerligen här. Joanna hittar inspiration överallt, i hus hon besöker, i arkitektoniska detaljer, på mässor, hos hantverkare och förstås i böcker, tidningar och på Instagram och Pinterest. Sin stil beskriver hon som internationell, tidlös, hon är svag för det sydeuropeiska.

Annons

– Jag gillar inte det överdesignade, det beräknande. Jag vill inte tröttna på grejer, det måste hålla över tid. Äldre möbler håller, det är smart att köpa och en investering. Jag gillar också att tänja lite på gränser och blanda. Men jag skulle aldrig sätta in antika möbler i en nyproduktion. Det sjunger inte, menar Joanna.

Just nu gör hon bland annat ett townhouse på Manhattan. I fem plan plus källare. Logistiken är en utmaning, men som Joanna säger – när det här är klart kommer man att glömma de delarna och tänka på alla de positiva sidorna av projektet.

Och för Joanna väntar världen…

Om inredaren Joanna Lavén

Joanna laven inredare
 

Ålder: 37 år.

Bor: I hus på Lidingö med sambon David Wahlgren och två barn på 8 och 6 år.

Gör: Inredare, stylist och set designer.

Aktuell med: Nystartade varumärket Vanitas. Just nu gör hon ett privathem i fem våningar i ett townhouse på Manhattan i New York.

Text: Cecilia von Mentzer. Foto: Ragnar Omarsson. Styling: Joanna Lavén. 

Läs mer:

Joanna Lavéns bästa kökstips 

Ta en titt hemma hos stylisten Joanna Lavén 

Joanna Lavéns nya företag Vanitas intar badrumsvärlden 

Publicerat 14 oktober 2019
Annons