Förfallet ruckel, till en magisk dröm.

Omvandlade förfallet ruckel till magisk dröm: Titta in i fabriken från Husdrömmar

Den gamla stärkelsefabriken i Skåne blev säsongens tittarfavorit i Husdrömmar. Gustav Ovlands renoveringsprojekt är lika inspirerande som snyggt.

Styling
Annons
VIDEO: Se den arkitektritade och världsunika naturvillan
VIDEO: Se den arkitektritade och världsunika naturvillan
0:50

Redan på Hemnet blev den nedlagda Stärkelsefabriken i Härnestad en klickraket. Det var ett sådant objekt som sätter i gång både fantasin och webbredaktörer – en 1800-talsfabrik med vackra murar men utan tak, ett nedgånget bostadshus från 1934 och läget intill Helge å. Och utgångspriset: 1,2 miljoner.

Visningen i början av hösten 2019 var välbesökt men det totala renoveringsbehovet, för att inte säga ombyggnadsbehovet, fick alla utom krögaren Gustav Ovland på andra tankar. Gustav däremot, som var ute efter ett lantställe för sig och mastiffen Boris, ville gärna ha ett projekt som han kunde snickra på när han blev för rastlös. Och då hade han ändå letat länge i Sverige och under tiden »råkat« köpa ett charmigt litet byhus i Frankrike.

Annons

Gustav Ovland

Ålder 39 år.

Bor med Boris, en fyraårig cane corso, strax intill Helge å i Härmestad utanför Åhus i Skåne.

Gör Entreprenör, krögare, inredare.

Aktuell med Instagramkontot@starkelsefabriken.

»Jag hjälpte min mamma att leta semesterhus men föll dit själv. Jag har alltid fattat beslut med hjärtat och blev kär i det lilla huset i den charmiga byn. Här hade jag äntligen mitt lilla projekt och plats att lagra viner och ställa mina auktionsfynd.«

Gustav Ovlands. Stärkelsefabrik.
Den gamla fabriken utan tak är en fantastisk innergård, och det var den som fick Gustav Ovland på fall. Perfekt för både odling av ätliga växter och fester. Drömmen är en naturpool här inne.  

Projekt nära familjen

Men hur charmigt det än var i den franska lilla byn längtade han fortfarande efter »projektet« lite närmre familj och vänner. Fabriksruinen utanför skånska Åhus blev också kärlek vid första ögonkastet. Det faktum att det saknades både väggar och tak stoppade inte Gustav Ovland. Tvärtom. Det Gustav framför allt föll för var just de 200 kvadratmeterna innanför de gamla väggarna där det hade vuxit upp höga träd sedan 1960-talet. De triggade Gustavs fantasi och gav tanken på en spännande innergård med Medelhavskänsla.

Annons
Gustav Ovlands hus.
Då de ursprungliga järninfattade fönstren och dörrarna inte gick att rädda, lät Gustav tillverka likadana bågar och spröjs i ek och med en mörk bets för rätt färgnyans. Efter att huset byggts upp putsades fasaden och har sedan lämnats helt rå utan att målas, vilket ger en levande yta som passar fint till de trärena fönstren och dörrarna. På det nya taket av falsad plåt har det installerats solceller som inte syns.  

»Det har inte hänt så supermycket på innergården än, jag stenlägger entrén och planterar lite. Jag älskar kalkstensväggarna här ute, jag har lagat dem lite men vill absolut inte ta väck den ruffa känslan. Sedan drömmer jag om att ha en naturpool här i framtiden.«

Köpet av fastigheten gick igenom samtidigt som pandemin bröt ut och drabbade Gustavs bransch, hotell och restaurang, extra hårt. Han sa upp sig för att själv bygga och projektera stärkelsefabriken. Lönen som han skulle ha betalat hantverkare gav honom själv möjlighet att göra hela arbetet, även om det tog nästan ett halvår att bara röja och städa efter årtionden av förfall. När det väl skulle börja byggas tog Gustav in professionell hjälp med el och vvs, men förutom det byggde han huset med sin snickar-svåger Peter Mattisson som bollplank och assistent och med hjälp av vänner och familj. Tidsramen på 15 månader, som Gustav själv satt, lyckades han mot alla odds hålla.

Annons
Vardagsrum - Gustav Ovland.
Innertaket på nedervåningen har satts upp i ett fiskbensmönster för ett arbetat intryck och varm känsla. Golvet är putsat i ett material som heter Pastellone som innehåller marmor och kalk enligt gammalt recept. Soffan i bredspårig manchester kommer från Mio och mattan från Nordic knots.  

Till Gert Wingårdhs stora förvåning, ska kanske tilläggas. Husdrömmar-redaktionen tipsades om stärkelsefabriken men Gustav Ovland själv funderade både en och två gånger över om han ville ställa upp.

»Nackdelen var att projektet behövde färdigställas inom en ännu tajtare tidsram än vad jag hade tänkt mig, men fördelen att kunna bolla idéer med Gert Wingårdh vägde tyngre.«

Kök - Gustav Ovland.
Kök i rökt ek från Artilleriet i samarbete med Tre sekel, bänkskiva i gråbeige kalksten, Jura grey. Kyl och frys är integrerade i köksinredningen. Spishäll och ugnar från Italienska Bertazzoni.  
Annons

Husdrömmar - Gustav tackade ja till projektet

Så till slut tackade Gustav ja. I dag är han nöjd med beslutet och Gert Wingårdh kunde också bidra med vissa viktiga bitar i bygget, precis som han hoppats.

»En balansgång i projektet har varit att få till ett modernt och bekvämt boende utan att tappa karaktären från den ursprungliga och råa fabriken«, säger Gustav.

Diskbänk och skafferi - Gustav Ovland.
Smart drag. Från diskbänken har man utsikt rakt in i det oisolerade skafferirummet, och ovanpå det vilar terrassen.  

Ett unikt inslag i huset som löser denna utmaning med bravur är det stora, externa skafferiet som är anslutet till köket via ett stort glasparti som löper längs med köksbänken. Här inne har Gustav behållit de råa väggarna och de gamla järnbalkarna som tidigare bar huset delade han helt sonika mitt itu. De används nu till att bära upp terrassen på taket till skafferiet.

Annons
Matplats och vinhylla - Gustav Ovland.
I köket har en del av originalväggen blivit en vinhylla i rökt ek. Matgruppen är även den i ek, men en såpad variant. Bord Hommage från Tre sekel och stolar Momang från Blå station.  

»Skafferiet är oisolerat, men förberett med golvvärme. Det första året får bli ett läroår när jag ser vad som trivs där. Jag vill följa säsongerna, på vintern blir det som ett grönt akvarium med grönsaker och olivträden som flyttat in, men på sommaren tar jag grönsakerna utifrån. Då blir det kanske mest ett ställe för kall öl.«

Gästtoalett - Gustav Ovland.
Väggarna på gästtoaletten där nere är målade med samma färg som resten av undervåningen. Badrumsinredning från Svedbergs.  

Husdrömmar-avsnittet med Gustav och Boris blev säsongens största snackis och tittarfavorit. Responsen har varit överväldigande – förutom alla tittare som förälskade sig handlöst i Gustav (och Boris!) har instagramkontot @starkelsefabrikenh 70 000 följare i skrivande stund. Det är 62 000 fler än innan programmet sändes.

Annons

»Det är lite rörande hur många positiva meddelanden jag får och folk gillar så många olika saker. Men min inbox är galen. Och jag får handskrivna kärleksbrev också.«

Sovrum - Gustav Ovland.
På nedervåningen är trätaket lagt i chevronmönster och på övervåningen har han samma mönster i rökt ek på golvet. Längs sovrumsväggarna har Gustav utnyttjat ytan genom att platsbygga garderob med hängare på ena sidan och bokhyllor på den andra. Sängkläder och gardiner i linne från Lovely linen. Matta från Nordic knots.  

Nu ska det skapas en vardag i fabriken och Gustav Ovland började under våren sitt nya jobb som projektledare och inredare inom ESS-group, med Ellery Beach House, Ystad Saltsjöbad och diverse nyöppningar även ute i Europa.

Med ett heltidsjobb kommer Gustav fortsättningsvis att jobba med sitt projekt stärkelsefabriken på helgerna.

Säng åt hunden Boris. - Gustav Ovland.
Rummet är tänkt att även inhysa kontor i framtiden, men i en av nischerna har Gustav byggt en säng åt Boris. Självklart sover han hellre i Gustavs säng.  
Annons

»Jag skulle inte vilja säga att jag är pedant, men jag är noggrann med slutresultatet. Eftersom det är ganska avskalat måste detaljerna vara på plats, är de inte hundra blir det inte bra. Men där ute måste det få lov att vara liv, så är jag inte på humör för finsnickeri går jag bara ut och kladdar lite. Det är skönt.«

Under sommaren har det varit fullt fokus på den romantiska innergården. Till följarnas glädje.

Brygga - Gustav Ovland.
Nere vid ån har Gustav Ovland byggt en stor brygga, också den med brädorna i vinklat chevronmönster.  

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

SE OCKSÅ: GOTLÄNDSKA KALKSTENSHUSET PÅ SUDRET – VI HÄLSAR PÅ!
SE OCKSÅ: GOTLÄNDSKA KALKSTENSHUSET PÅ SUDRET – VI HÄLSAR PÅ!
1:12
Annons
Publicerat 25 augusti 2022
Annons