Gammal gård.

Mix mellan lantligt och urbant på 250 år gamla gården – vi hälsar på!

Hon en utpräglad storstadsbo, han en vinbonde uppvuxen vid foten av ett sydafrikanskt berg. Tillsammans mixar de Köpenhamns urbana mys med lantlig charm på en 250 år gammal gård.

Annons

Det blev en smula för instängt för Matthew Castle. Hela upplevelsen av att flytta in i Lonnies lilla lägenhet i Köpenhamn, när han kom från Sydafrika till Danmark för tolv år sedan, och hela det brusande citylivet kändes till en början bara spännande. Men ganska snart förstod både Matthew och Lonnie att han aldrig skulle trivas mitt i en storstad.

Lonnie Castle

Ålder: 48 år.

Bor: På en 250 år gammal bondgård i Humlebæk norr om Köpenhamn med man och tre barn.

Gör: Varumärkeschef på &Tradition. Mathew Castle är vinimportör.

Lonnie tyckte å ena sidan att tanken på att flytta ut till förorten eller landet var skrämmande – hon beskriver sig själv som en social fjäril, som gärna flyger från fest till fest – men Matthew är å andra sidan en utpräglad naturmänniska. Att ha en egen liten gård hade dessutom alltid varit en dröm. Så den 250 år gamla bondgården i Humlebæk blev en bra kompromiss: 25 minuter från Köpenhamn och bara 5 minuter från hav och skog.

Röd järnkamin och fåtölj.
Vid den röda järnkaminen, som stod i det förfallna huset när paret köpte det, står fåtöljen Little Petra i fårskinn. Stolen är designad av Viggo Boesen 1938 och har relanserats av &Tradition.  

Föll pladask för gården

»Vi hade flera vänner som hade flyttat ut hit och det gav mig blodad tand. Det var faktiskt just våra vänner, och numera alltså grannar, som hittade det här huset åt oss. Det hade stått tomt i ganska många år men vi föll båda pladask«, säger Lonnie.

Annons

Men det behövdes mycket kärlek och omvårdnad. Både ute och inne.

Uteplats i trädgården.
Trädgårdsmöblemanget utgörs av Hays gröna pulverlackerade stålserie Palissade, som blivit en favorit på många hotell, kaféer och museer.  

»Jag älskar att renovera, men inte ens i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig vad vi gett oss in på. Tomten var helt igenvuxen och även om huset var i gott skick hade det inte renoverats sedan 1970-talet och bar tydliga spår av det årtiondet.«

Skrivbord och utgång till trädgården.
Ett gammalt bord fungerar fint som skrivbord i rummet med utgång till trädgården. Stol, vaser och plansch från &Tradition.  

Noggrant utvalda material och färger utgör basen i inredningen, bakom den gamla gårdens tjockt murade väggar. Paret har rustat upp huset från tak till grund och har försökt respektera både dess gamla själ – och historiska detaljer – och lantliga omgivningar.

Annons
Sittplats längs väggen.
Huset är 250 år gammalt och ett av de bäst bevarade lerklinade husen i Danmark. Lonnie och Mathew har varit originalstilen trogna under renoveringen och har tagit bort varje trasigt väggstycke och varje felaktig sten som har satts dit under årens lopp, för att lerklina en ny. Det är en långsam process där man tar upp lera ur marken, blandar den med gräs och sand, sätter fast det för hand och väntar på att det ska torka innan man sätter på ett nytt lager.  

»Rätt golv, väggfärg och belysning tycker jag gör världens skillnad. Det är tio gånger enklare att inreda med mina älsklingssaker om ramarna finns där, och bakgrunden känns rätt«, säger Lonnie.

Vardagsrum i ljus färger.
Lonnie har inrett vardagsrummet med möbler som blir en cool kontrast till de 250 år gamla väggarna. Soffbordet är ett italienskt marmorbord från 1980-talet som Lonnie hittade i sina föräldrars garage. Soffa och fåtölj Fly av Space Copenhagen för &Tradition. Matta av All the way to Paris för samma tillverkare.  

Inredningen har en historia

»Jag älskar när inredning har en historia, när den betyder något. Våra afrikanska krukor som är tillverkade för hand av kvinnor i Moçambique, och som Matthew har rest långt med, hör till favoriterna. Precis som vaserna i färgat glas, vissa lampor, konst och böcker. Ganska så basic grejer egentligen, men jag tycker att de gör ett hem mer mysigt och ombonat«, säger Lonnie.

Annons
Matplats i ljusa toner.
Trä, sten och grönt i skön kombination. Bordet är designat av Lonnies vän Signe Hytte. Stolar och lampa från &Tradition. Spegel och väggklocka från Menu.  

Lonnie Castle hoppas att stilen i deras hem ska vara en balans mellan Matthews sydafrikanska kultur och den klassiska skandinaviska designtradition som hon både har tillgång till och faktiskt själv är en del av – till vardags är hon varumärkeschef på det danska designföretaget &Tradition. Där får hon konstant inspiration i form av nya material, former och färger.

Gammalt hus.
Det ska finnas många olika platser i trädgården att slå sig ner på.  

»Jag exponeras för så många fina saker i olika stilar hela tiden, men det är bara när jag verkligen inte kan sluta tänka på en möbel, när jag verkligen behöver den, som jag slår till.«

Annons
Ljust sovrum.
Under snedtaket har paret byggt ett nytt sovrum med ett rejält plankgolv och ett stort fönster mot trädgården som enda stämningshöjande effekter. Bord, &Tradition.  

»Människor påverkar mig förstås också, men allra mest inspiration får jag när jag reser. Arkitekturen och inredningarna på många vingårdar i Sydafrika har varit en stor inspirationskälla för oss båda när vi har renoverat gården här hemma«, fortsätter Lonnie.

Sittplats i trädgården.
Lonnies mål med trädgården är en så vild känsla som möjligt. Här vid eldplatsen samlas de ofta och äter middag på sommarkvällar och grannarna kommer över med »vin, ungar och hundar under armen«.  

Hon reser en hel del både i jobbet och privat. Häromåret inredde hon och vännen Birgitta Nelleman till exempel den danske skådisen Nicolai Coster-Waldau och hans grönländska fru Nukâka Coster-Waldaus bungalow i Hollywood Hills.

Annons
Stol och växt.
Stora växter är Lonnies genväg till en känsla av varmare länder. Korg från Sydafrika och fåtölj, &Tradition.  

»Jag älskar mina resor och har många sociala uppdrag. Hemmet betyder mycket för mig, det är min bas. Här känner jag mig trygg och kan dra mig tillbaka, en tillflyktsort helt enkelt. Det är lugnt och nära naturen. Det är väldigt nyttigt för en social fjäril som jag, som har svårt att tacka nej till sociala sammanhang och frestelser«, säger Lonnie Castle med ett skratt.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 22 juli 2022
Annons