Saras plats på jorden

Illustratören Sara N Bergman får nog av färg på jobbet och satsa på neutraler när hon inreder sin otroliga ateljé.

STYLINGHannaH Lemholt
Annons

En man i rånarluva rusar in i en butik i Gamla stan, »Kom igen, hit med pengarna!« ryter han och trycker en pistol i magen på butiksägaren. Tyst ­säger hon »Men sluta, det är inte roligt«. Först en gång, sedan igen och igen, tills allt hår på kroppen plötsligt reser sig när hon inser att det kalla mot hennes mage verkligen är ett laddat vapen. Det är ingen som skojar med henne – detta händer på riktigt. Plötsligt vänder mannen, skriker »skit i det då« och försvinner lika fort som han kom.

Trots ovanstående rånförsök och fem inbrott älskade illustratören Sara N Bergman sin kombinerade ateljé och inredningsbutik på Österlånggatan. Det som till slut fick henne att stänga den framgångsrika butiken Som Sara var inte det otäcka pistolhotet utan kärleken till tecknandet.

Visionen hade varit solklar redan i unga år. Sara och vännen Hanna skulle dela ateljé. Hanna skulle skissa och sy, och Sara skulle teckna och måla. Och tillsammans skulle de driva butik. »Vi satt uppe och brainstormade kring det där, sena nätter i tonåren. Drömmen var att ha stora fönster från ateljén ner mot butiken.«

Annons
Hemma hos Gert och Karin Wingårdh
Hemma hos Gert och Karin Wingårdh
1:33

När Sara för sju år sedan förverkligade drömmen utan sin vän Hanna, blev det inte riktigt som hon hade tänkt sig.

»Jag hade så otroligt trevliga kunder förstår ni, så den där dötiden då jag skulle teckna och måla kom aldrig.«

I stället satt hon uppe hela nätterna. Fem år av dubbeljobb i stort sett dygnet runt fick Sara att inse att hon var tvungen att välja bort butiken om hon skulle kunna fortsätta att jobba som illustratör.

Det avgörande momentet kom när hon för två år sedan äntligen skulle sätta upp fönstren mellan ateljén och butiken. Hon gick in på Blocket och knappade in »spröjsade fönster«. Där, bland sökresultaten, dök en lokal upp. Ett charmigt utrymme med murade väggar och en liten grön gård utanför. Alla vet ju hur det aldrig skadar att titta …

Annons

När Sara fick höra att lokalen tidigare huserat Kristian Luuk och Fredrik Lindström var det klart. »Då sitter det skratt i väggarna!« Utan att riktigt förstå det själv och helt utan att ha tänkt igenom det hörde hon sig säga »Jag tar den«.

Sara N Bergman Love Warriors__3
Papper, målarfärg, penslar och vackra ting göms bakom dörrarna i det vackra plåt­skåpet. Lokalen var tidigare en mekanisk verkstad och har även hyst komikerna Kristian Luuk och Fredrik Lindström.  
Sara N Bergman Love Warriors__6_2
Ända sedan tonåren har drömmen om en ateljé med spröjsade fönster funnits med. Framför ventilationsröret ligger årets bohochic-måste: Love warriors buffelhorn. Produktionen försörjer nu en hel by i Indonesien.  
Sara N Bergman Love Warriors__4
Sara at work.  

I dag är lokalen på Luntmakargatan i Stockholm ateljé åt Sara och tre hyresgäster. Borta är de gamla oljefläckarna på golvet från den ­mekaniska verkstaden som fanns här tidigare, och post-it lapparna på väggen från komikernas skrivarstuga. Men en alldeles egen stil som Sara själv beskriver som »väldigt beige« har hon renoverat och dekorerat ateljén till ett mysigt krypin fullt av stilleben och vackra bilder.

Annons

»Det hjälper att ha en väldigt snäll pojkvän, pappa och bror, som alla tre är snickare! Min sambo säger att jag blev kär i honom för att han hade så mycket lastutrymme i sin bil.«

Även om det naturligtvis inte stämmer, så har den stora bilen helt klart varit en fördel under de resor till Frankrike där loppisfynden packats på varandra tills det inte funnits något utrymme kvar. »Nu när jag inte längre har butiken brukar jag öppna upp för gamla kunder i ateljén några gånger per år. Då säljer jag sådant jag hittat på loppis och saker som jag gjort. Senast hade jag kalligraferat en massa franska menyer, och iklädda baskrar och mustascher spelade vi Édith Piaf och bjöd på baguetter med brieost.«

Sara N Bergman Love Warriors__2
Lampan över diskbänken bytte Sara till sig från Magasin 36 där hon gjorde en väggmålning.  
Sara N Bergman Love Warriors__10
Arbetsmaterial.  
Annons
Sara N Bergman Love Warriors__11
Vackra stilleben överallt.  

När hon inte ägnar sig åt popup-butik delas tiden mellan de älskade illustrationsuppdragen och ett alldeles nytt men redan, ack, så framgångsrikt projekt.

Bakom 2014:s mesta must-have i bohochic-kretsar, buffelkraniet med spetsmönster inkarvade mellan hornen, ligger Sara själv, vännen Hannah Lemholt, Per Sandahl och Yvonne Arentoft, även kända som kreativa byrån Love warriors.

Annons

»I samband med att jag stängde min butik blev jag kontaktad av Yvonne och Per som jag en gång gjort en väggmålning för. De ville sadla om och jobba med möbelproduktion och frågade om jag kunde designa åt dem.«

Sara drog med sig barndomsvännen tillika fotografen Hannah Lemholt i projektet. Tillsammans åkte de fyra »krigarna« till Indonesien och letade producenter. Väl där, ute på inspirationsshopping, hittade Sara så mycket fint att de ändrade i affärsplanen. I stället för att producera egna möbler handplockar Sara och Yvonne sådant de själva gillar, Hannah fotograferar på plats och sedan sköter Yvonne och Per resten. »Det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse. Med Love warriors får jag göra allt det som är roligt med att driva

butik men jag slipper det tråkiga, administration, ekonomi och långa arbetsdagar!«

Sara N Bergman Love Warriors__5
Fotografiet på Sara och den lilla damen är taget i Indonesien. Kvinnan är släkt med konstnären som karvar in spetsmönster i buffelhornen för Love warriors. Företagets produktbilder plåtas på plats efter att de har handplockats av Sara, därför får hon ofta agera modell.  
Sara N Bergman Love Warriors_
 
Annons
Sara N Bergman Love Warriors__13
Världens vackraste skåp. Sara N Bergman var tidigare känd som pyssel-Sara i Afton­bladet där hon tipsade om enkla pyssel som man kan göra hemma.  
Kika in hemma hos Residence bloggare Pella Hedeby
Kika in hemma hos Residence bloggare Pella Hedeby
1:14
Annons
Sara N Bergman Love Warriors__12_2
I ateljén står soffan som Sara fått av Robinson-­Emma ­Zetterberg som hade tröttnat på den. Bordet är en dragvagn från pappans lantställe. Bilderna från Lemholt Bergman för Love warriors. Urna, Love warriors.  

Succén var omedelbar. Bara buffelhornsproduktionen försörjer en hel indonesisk by, och webbshoppen har lika många kunder i till exempel Australien och Norge som den har i Sverige. Sara tror att en del av framgångarna kommer av den virala spridningen av Hannahs bilder. Hennes populära blogg »Honeypieliving etc.« hade många trogna läsare som snabbt spred nyheten om det nya varumärket. »Sedan har Yvonne och Per varit så öppna för allt. Även om de inte alltid tror på idéerna, typ: ’Ska det se så där malätet ut?’, så backar de alltid upp oss. Jag tror att deras öppenhet och mod har varit avgörande för framgångarna«, säger Sara där hon sitter i ateljén på en av Love warriors plåtstolar. Men det viktigaste av allt är nog Sara, och hennes fingertoppskänsla och entusiasm.

Annons
Prylarna du måste packa till vandringsresan
Prylarna du måste packa till vandringsresan
1:09
Sara N Bergman Love Warriors__12
Jobbar man som illustratör behövs arkivskåp för alla teckningar. Sara N Bergman har illustrerat Libers barnböcker i flera år.  
Sara N Bergman Love Warriors__7
Skärbrädan av massivt trä finns i Love warriors webbshop. Porslin är svårt att sluta samla på. Mycket kommer från favoriten Mölle krukmakeri.  
Annons
Annons