Naturnära och trämaterial hemma hos arkitekten

Kika in i arkitektens tidlösa 1960-talshus med naturen i fokus

Arkitekten Anders Holmberg kom över en riktig 1960-talspärla, åldrad men välbehållen och full av överraskningar och skatter. Den största? En sex meter hög ljusgård i hjärtat av huset.

Styling
Annons
Se 5 stora trenderna: så julpyntar vi 2022
Se 5 stora trenderna: så julpyntar vi 2022
1:01

Den anspråkslösa enplansfasaden ut mot gatan avslöjar inte mycket om vad som finns inuti – om man inte råkar ha ett tränat öga förstås. Arkitekten Anders Holmberg bodde i en annan villa i stadsdelen Ormberget och hade noterat de nio takfönstren i en perfekt kvadrat i princip mitt på huskroppen.

»Vi bodde i en annan arkitektritad villa och skulle absolut inte flytta. Men jag hade sett de där takfönstren och funderade på hur det såg ut där inne«, berättar han.

Annons
Anders Holmbergs hus i Västerås
Villan på Ormberget i Västerås ritades av Alnefelt Tollbom Arkitektkontor AB och stod färdig 1968. Här är den insynsskyddade baksidan.  
Inredning tegelväggar
Tegelväggen i ljusgården använder Anders och Sofia för att hänga konst. Fåtölj Crown armchair, Massproductions. Pall Wedding stool, design Thomas Sandell för Asplund. Soffbord egen design. Soffa Homeline, köpt på Öbergs.  
Annons

När hans kunder började höra av sig och säga att ett drömhus i området var till salu förstod han vilket hus de pratade om. Anders bestämde sig direkt. Hans fru Sofia behövde lite mer betänketid. Men efter visningen, där de mycket riktigt träffade flera av Anders beställare, kände de att det här verkligen var deras hus.

Anders Holmberg

Ålder: 51 år.

Bor: Villa i Västerås.

Gör: Arkitekt.

Aktuell med: 15-årsjubileum med egna bolaget Anders Holmberg Arkitekter och aktuell med ett antal projekt där han själv är aktiv i uppförandet av husen.

Villan, ritad av Alnefelt Tollbom Arkitektkontor, färdigställdes 1968. I dåvarande Tjeckoslovakien spirade Pragvåren, Paris skakades av studentprotester och i Stockholm öppnade Moderna museet en stor utställning om konstnären Andy Warhol. Snart skulle mänskligheten ta sina första steg på månen. Arkitekturen speglar den energiska och optimistiska tidsandan.

Två steg in i hallen blir det uppenbart vad de nio takfönstren lyser upp. Mitt i huset öppnar sig en sex gånger sex gånger sex meter stor ljusgård med golv av travertin, en kub av luft och ljus i hjärtat av huset. Från entréplanet leder en trappa ner i souterrängvåningen, som gjord att skrida nedför i minikjol från Courrèges, balanserande en Manhattan i ena handen.

Annons

Visst skulle man kunna argumentera för att det är ett kolossalt slöseri med utrymme. Men det är också ett alldeles magnifikt rum som besjälar hela huset. Och hur sätter man en prislapp på det?

»Det här huset får mig att må bra varje dag. Det är generöst! Men en ingenjör som funderar på hur utrymmet är disponerat skulle kanske ha synpunkter på yteffektiviteten«, konstaterar Anders.

Poolrum med detaljer i sten och trä
Poolrummet öppnar sig mot uteplatsen. Korgstolar Hestra, design Tito Agnoli för Ikea.  
Hus med burspråk omgivet av natur
Från gatan anar man den stora naturtomten på andra sidan den lilla muren. Burspråket är en del av sovrummet.  
Annons

Så gick renoveringen till

Från ljusgårdens båda plan leder dörrar ut till sju sovrum, en stor matsal, uteplats och poolavdelning. Sedan han flyttade in har Anders ritat in en liknande ljuskub i en villa i Norrköping, en hommage till huset och till arkitekten, Vilhelm Alnefelt.

»Man kan diskutera vad som är funktionellt och inte, men att bygga ett sådant här rum handlar inte om funktion. I våra projekt brukar jag förespråka att rita in lite opraktiska delar. Allt måste inte vara enbart praktiskt och funktionellt. Ibland måste man tala till hjärtat och själen, och det här huset gör det. Det berör.«

När han och familjen flyttade in var huset relativt slitet, men med undantag för köket och poolen krävdes inga mer radikala ingrepp än bredspackling och ommålning. Interiören är helt befriad från vita väggar. I stället har Anders och Sofia plockat upp kulörer som redan fanns på andra ställen i huset, eller valt kulörer som fungerar bra tillsammans med dessa. Här och där stötte de på oväntade skatter, som de infällda lamporna från Louis Poulsen i taket på nedre planet. På entréplanet hittade snickaren ledningar i väggarna som förberedde för vägglampor. Anders fullföljde planerna och satte upp lampetter.

Annons

»Min tanke med renoveringen var att spara så mycket av originalinredningen som möjligt och använda originalmaterial till nya ingrepp. För mig handlar det om respekt för huset. Jag vill att man inte ska se var gränsen går mellan gammalt och nytt.«

Ritningar och skisser över huset
Anders har kvar skisser och originalritningar till huset, stämplade med Alnefelt Tollbom Arkitektkontor AB.  
Ljusblå matsal med trädetaljer
En del av matsalen har takpaneler av träslaget oregon pine. Den öppna spisen är klädd med keramik från Höganäs. Målade allmogestolar.  
Annons

I köket har Anders och snickeriet Västerås Möbelhantverk använt träslaget oregon pine till den egendesignade köksmöbeln och rosa kakel som plockats upp från ett av badrummen.

»När vi designade köket ville vi spara på materialet. Därför använde vi till exempel enkla mellanstycken mellan skåpen i stället för dubbla«, säger Anders och visar hur luckorna öppnas med hjälp av en glipa i stället för beslag.

»För mig är det rationell design. Ingen kosmetik. Allt är funktion.«

Vid ena änden av köksbänken ut mot gatan har Anders en arbetshörna. Diskho och diskmaskin finns i en funktionellt placerad men dold alkov vid andra änden av köksbänken. Eventuella diskberg stressar inte när man umgås kring maten. Det dolda diskrummet har Anders ritat in i flera av sina egna projekt.

Ljusrosa kök i nostalgisk retrostil
Egendesignad köksmöbel i oregon pine. Till vänster döljer sig diskrummet bakom hörnet. Konstnären som gjort tavlan på väggen heter Bia Hellström.  
Annons
Naturnära uteplats med skog inom räckhåll
Uteplatsen framför poolrummet vetter mot naturtomten på baksidan. Den enorma keramikkrukan följde med huset.  

Inredningen är en blandning av originaldesign och antikviteter. För Anders är själva hållbarheten en poäng, oavsett om tillverkaren heter Vitra eller Massproductions eller om det handlar om målade allmogestolar.

»Jag gör ingen skillnad på samtida möbler och vintage. Men det ska finnas en långsiktighet. Yta utan innehåll är värdelöst. Folk blir olyckliga av det.«

Ljusgård med golv av travertin
Ljusgården med golv av travertin. Loungestolen LC4, ritad av Le Corbusier och Charlotte Perriand för Cassina, köpte Anders på 1980-talet. Soffa köpt på Öbergs.  
Annons
Sminkbord
Sminkbordet med kakel och porslinsknoppar har stått i huset sedan det byggdes. Stolen är en stoppad Sjuan, design Arne Jacobsen för Fritz Hansen.  

Baksidan av huset vetter mot en höglänt, trädbevuxen naturtomt som ger en känsla av avskildhet från husen runt omkring. På övervåningen utgörs baksidan av en långsträckt matsal med bord i ena änden. En klar höstsol silar in genom trädkronorna och fångas upp av takpaneler av oregon pine och den vackert glaserade Höganäskeramiken på den öppna spisen. Stavparketten på golvet upptäckte Anders under en brun nålfiltsmatta.

»Säljaren, som var dotter till husets första och enda tidigare ägare, sa att hennes pappa berättade att skulle finnas parkett under mattan. Vi tog fram den och har inte slipat den utan låtit den vara som den var.«

Annons
Ljusgården i trä ovanifrån
Från ljusgården strålar de andra rummen ut. Nio takfönster i en perfekt kvadrat fyller den med ljus. Fåtölj Crown armchair, Massproductions. Pall Wedding stool, design Thomas Sandell för Asplund. Soffbord egen design. Soffa köpt på Öbergs.  
Träväggar och möbler
I badrummet sitter originalpanelen kvar på väggen.  
Annons

En trappa ner ger växtligheten ett fullständigt insynsskydd i det stora sovrummet. Några gardiner behöver aldrig dras för.

»För oss är det som att bo på landet. Vi kan följa årstidernas skiftningar. Jag har inte fällt ett enda träd«, berättar Anders.

I nedervåningens motstående hörn ligger poolen med tillhörande bastu. Anders simmar ett par dagar i veckan. 120 längder blir 1000 meter. Stora glasdörrar kan öppnas mot uteplatsen, gömd för grannarna av höjdskillnader och tät grönska.

Arbetsplats med möbler och detaljer i trä
Arbetsbordet på hemmakontoret är original.  
Annons
Grönmålat sovrum
En spricka i en glasruta vittnade om att Anders och Sofias sovrum tidigare användes som pingisrum. Målning av Bia Hellström. Stol Sjuan, Fritz Hansen.  

Anders öppnar, vi kliver ut på de lövtäckta stenarna och det går inte att ta miste på hur mycket han älskar det här huset.

Hus signerat Alnefelt Tollbom Arkitektkontor AB

»Dels inspirerar det mig, dels tar jag hit kunder och pratar om sådant som diskrummet, ljusgården och poolen. Det blir nästan som en del av jobbet fast det hör till mitt privatliv. Men så är yrket.«

Anders Holmberg
Anders Holmberg med en annan av sina passioner, en Porsche 911 SC, årsmodell 1983.  

När vi gått varvet runt tar han fram skisser och originalritningar på huset, daterade 1965 och 1966 och stämplade med Alnefelt Tollbom Arkitektkontor AB. Det är många, många timmar som lagts på den här villan.

Annons

»Det finns sådana här arkitektoniska pärlor på flera ställen runt om i Sverige. Det är ett kulturarv. För guds skull, förstör det inte!«

Se också: Blågrå toner och konst - kika in hemma hos skådespelaren Andreas Wilson
Se också: Blågrå toner och konst - kika in hemma hos skådespelaren Andreas Wilson
0:48
Publicerat 15 december 2022
Annons