Måns Zelmerlöws hem till salu – inrett av Hanna Wessman

Måns Zelmerlöw byter kapitel i livet – med hjälp av inredaren Hanna Wessman. Det som började med en köksrenovering slutade med att hela tak-våningen gjordes om. Nu är lägenheten till salu – via mäklarbyrån Eklund Stockholm New York.

Annons

Han är inte de små gesternas man. När Måns Zelmerlöw gör saker har det en tendens att synas. Hans musikkarriär har lett till flera listettor både i Sverige och utomlands, han har varit programledare för några av Sveriges största tv-program, och så där i förbifarten vann han Eurovision song contest för ett par år sedan med den största segermarginalen i tävlingens historia.

Hur går en sådan person till väga när han ska inreda sitt boende då? Ganska mycket på samma sätt; Måns brukar ägna den mesta tiden åt att riva väggar och gjuta betongskivor, saker som låter och syns.

Förutom ett ansiktslyft har lägenheten blivit mer social efter Hanna Wessmans omgörning. ”Jag bjuder in till middag och fest ganska ofta. Det har blivit en fantastisk lägenhet för det syftet”.  
 

»Jag är mycket mer för att se de stora dragen i stället för mindre detaljer och pill. När jag kliver in i ett hus kan jag se vilka väggar man kan ta ner och vad man ska bygga. Jag anser mig vara ganska händig, men det tar sig mer uttryck på mitt sommarställe. Här har jag inte vågat gå loss lika mycket. Det är ju jättekul att gjuta betongskivor till köket, men på landstället funkar det ju bättre med de stora ytorna som man kan kladda omkring på. Det gör det ju inte här, att gjuta ute på balkongen är svårt …«, säger Måns.

Annons

Måns kontaktade därför den lika färgstarka inredaren Hanna Wessman genom en gemensam kompis för att tillsammans göra om lägenheten. Förutom att inreda hem driver Hanna sin egen bloggportal och designar även egna möbler.

»Jag insåg att det gamla köket såg fruktansvärt ut, kakel tillverkat av djävulen, allt i furu … det var hemskt. Hanna såg ganska direkt vad jag tyckte om och kom med ett förslag på hur man kunde utforma köket. Sedan har det fortsatt och nu har vi gjort om vartenda rum. Det har blivit vansinnigt fint«, säger Måns.

Måns blickar framåt. Målet är att etablera sig som soloartist i Europa. Dagbädd designad av Hanna Wessman, sidobord från Zara home med keramik från Dusty Deco.  
Nattduksbord av Hanna Wessman och lampa från Garbo. Säng Mille notti.  
 

Samarbetet bar alltså frukt direkt, men inte utan några hack i maskineriet. Hanna Wessman berättar om en egenbyggd tv-möbel som inte föll inredaren i smaken.

Annons

»Måns frågade mig vad jag tyckte om tv-möbeln, jag tänkte ’vad rolig han är, han kan skoja lite’. När han sa att han hade byggt den själv blev jag tyst«, skrattar Hanna.

»Det var många saker vi inte var överens om i början. Vi förstod inte varandra direkt, även om det alltid var god stämning. Men det är ju mitt jobb att få honom att förstå vad jag menar«, säger Hanna.

Måns håller med och menar att samarbetet har varit en vänskaplig dragkamp.

»Mina idéer har Hanna väl tagit med en nypa salt om vi säger så. Men eftersom jag fick ett stort förtroende för henne från första början så har jag inte tvivlat. Men vi har ju slagits om många av mina gamla möbler, fast en dagbädd fick jag behålla. Jag budade på den när vi började samarbeta och fick godkänt. Ett vapenskåp har vi också haft problem med, men det lyckades Hanna bygga in i garderoben.«

Föga förvånande uppstod också den eviga kampen mellan musikern och inredaren: striden om vilken musikalisk utrustning som är nödvändig att ha stående framme i ett boende.

Annons

»Mina högtalare försvann direkt. Instrumenten har jag fått behålla. Jag har ändå rätt så snygga gitarrer och inte för många – tre, fyra stycken. Jag ville såklart ha hela väggen full med gitarrer där man kommer in, men så gick det inte att göra fick jag lära mig. Men flygeln är ju snygg så den var det inget snack om.«

Golv, kök och bänkskivor i köket designade av Hanna Wessman. Matta från Ikea, lampor från Norrmalms el, stolar Jean Prouvé och kruka från Hanna Wessman.  
 

Det som började med en köksrenovering slutade med att hela takvåningen gjordes om och blev något lugnare och mer dämpad, en ostörd oas för en person vars kalender är kroniskt fullklottrad. Förutom musiken och programlederiet driver Måns sin egen stiftelse med fem skolor i Sydafrika och Kenya, och arbetar med att lansera racketsporten padel i Sverige.

Annons

Med en fästmö i London, en bonusson och en hund råder det inte brist på aktiviteter för sångaren – men framöver är det musiken det ska fokuseras på. Efter att ha skalat bort några aktiviteter från sitt fullspäckade schema spenderar han sin mesta tid i Surrey söder om London tillsammans med fästmön Ciara för att skriva låtar till sitt kommande album. Ambitionen är att slå igenom i Europa på riktigt.

»När jag fick göra min första Europaturné var det en av mina största drömmar; då började jag känna att det hände något. Nu har jag börjat bygga upp en publik utanför Sverige också. Drömmen är att etablera mig mer runt om i Europa, att få göra ännu större turnéer som artist och att få börja spela på arenor i Europa. Frankrike och Polen har gått bäst hittills. Låten Should’ve gone home släppte vi på franska och den blev den näst mest spelade på fransk radio förra året. Polen har varit med sedan 2007. När vi kom tillbaka dit i slutet av den senaste turnén till Warszawa var det första gången jag skulle göra en riktig spelning i Polen på sju, åtta år, och när vi kom dit hade hela publiken tryckt upp var sin lapp där det stod ’welcome home’«.

Annons

Men var Måns faktiska hem befinner sig är inte helt självklart för den 31-årige sångaren. Förutom lägenheten i Stockholm har han en sommarstuga på en ö i Mälaren, och planer finns även för ett ställe som ska föra honom en bit närmare barndomen.

Just nu ritas planerna upp för en flytt till London tillsammans med fästmön och hennes barn, en flytt som även ska underlätta Måns musikaliska Europa-satsning. Men trots att Måns och Hanna skiljs åt så kommer det att dröja innan högtalarna och de egensnickrade tv-möblerna hämtas upp från källaren:

»Nu är jag i Surrey och skriver större delen av tiden. Jag trivs vansinnigt bra med att gå ner till studion och fnula på låtar. Just nu är planen att flytta dit, åtminstone för några år framöver. Det är skönt att det ligger en bit utanför London så att man kan bestämma när man vill komma in till stan och när man vill vara kvar på landsbygden med trädgården och hundarna. Men när jag väl flyttar till London så vill jag såklart att Hanna kommer med och hjälper till.«

Annons

Nu ligger Måns hem ute till försäljning, mer information om bostaden hittar du här. 

Läs resten av reportaget i Residence nummer 1 som finns att köpa här eller i butik.

Ålder: 31 år.
Gör: Artist och programledare.
Bor: Lägenhet

på Kungsholmen

i Stockholm.
Aktuell med: Skådespelardebut i andra säsongen av Jordskott och skriver på sitt kommande album.

Styling: Hanna Wessman

Foto: Andy Liffner

Läs också:

Min stil: Modern mix och art déco hemma hos Sofia Wallenstam

Ombonat och hållbart hemma hos grundaren av Eldvarm

Blågrå toner och konst hemma hos skådespelaren Andreas Wilson

Publicerat 11 januari 2018
Annons