Ombonat och hållbart hemma hos grundaren av Eldvarm

Louise Varre är kvinnan bakom de snygga vedkorgarna från Eldvarm. Hon vill få oss att trycka på pausknappen lite oftare.

Annons

När Louise var barn var sommarens mest omtyckta ritual att sitta framför brasan utomhus, under ljusa västkustnätter tillsammans med mormor och morfar.

»Mina morföräldrar hade en braskamin vid sin uteplats som vi samlades kring varje kväll under hela sommaren. På vintern var det brasor i skidstugan i Norge, där min pappa kommer ifrån.«

Det finns två sidor av Louise Varre, kvinnan som startade företaget Eldvarm med revolutionerande snygga eldstadsverktyg för två år sedan. Hennes vedkorgar, verktygsställ och lyktor i design av prisade inredningsdesignern Emma Olbers har gjort ett segertåg bland brasfantasterna runt om i Europa.

Men Louise Varre är inte människan som bara kurar framför brasan och borrar ner fötterna i mysplädar.

Hon brås på sin företagsamma mormor, som inte bara hade smak för vackra ting utan också mängder av framåtanda och pionjärssinne.

Louise i sitt eget kök på Lidingö. Pendeln från Gubi är, som så mycket annat i hemmet, arvegods från stilbildande mormor Ninne.  

Mormor Ninne föddes 1916 på den svenska västkusten, växte upp i en fosterfamilj och utbildade sig under 30-talet till sjukgymnast, åkte till USA och gymnastiserade med rika societetsdamer. Och gifte sig med morfar som startade taxfreebutikerna på flygbåtarna mellan Malmö och Köpenhamn.

Annons

Mormor drev så småningom glasbutiken vid terminalen. Hennes smak och drivna estetiska intresse var stilbildande för Louise.

»Hon lärde mig att bra design är sådant som ger produkter lång livslängd, som gör att de klarar ögats slitage. Vilket bevisas av att det mesta jag har hemma hos mig är från mormor«, säger Louise.

»Hon köpte till exempel väldigt mycket på Svenskt tenn. Vi har gamla fakturor här hemma som är undertecknade av självaste Estrid Ericson. Ninne var väldigt konst- och modeintresserad. Jag känner att jag är lik henne, inte bara i hand- och skostorlek, men även mitt estetiska intresse har jag från henne, och kanske en dos av hennes entreprenörskap.«

Hästskulpturen är inköpt i Kina, dit Louise reste mycket för jobbets skull.  

Det är bara fyra år sedan Louise kom hem från en nästan två decennier lång vistelse i södra Europa. Hon bodde i Italien, Frankrike och Spanien, och jobbade med marknadsföring.

Annons

»Jag har lätt att flytta på mig och jag stormtrivdes i Spanien och Italien, säger Louise.

Men för fyra år flyttade hon tillbaka till Sverige och bor nu med sina två barn i en fyra på Lidingö.

När hon funderade på vad hon ville jobba med sökte hon sig tillbaka till rötterna.

»Jag hade jobbat en del i eldstadsföretag innan och visste att det fattades snygga eldstadsverktyg.«

I vardagsrummet dominerar ryan som också kommer från mormors hem, liksom Svenskt tenns golvlampa. Fåtöljer Arne Norells Sirocco, också de ärvda. Framför soffan syns eldkorgen från Louises företag Eldvarm.  
På pianot en

Eldvarmprodukt som

inte direkt är kopplad till

en eldstad, lyktan Emma.

 

Eldvarm startade för två år sedan med ambitionen att råda bot på detta.

Annons

Att sitta framför brasan är som att trycka på en pausknapp. Att vara med familj och vänner och få en stund tillsammans. Det är vad vill jag starta Eldvarm runt. Det ska inte bara vara eldstadsprodukter utan ting som förhöjer den där pausen.

På dagbädden ett Hermèstyg. Lampa Arne Jacobsen. Tavlan är en Modigliani.  
Vid matbordet föds många idéer.  

Eldvarm kom i gång på allvar när Louise träffade designern Emma Olbers på Sandra Asplunds 40-årsfest. Sandra som driver möbelbutiken och producenten Asplund och Louise känner varandra sedan de träffades på en språkresa när de var femton.

Annons

Emma och Louise stormtrivdes direkt i varandras sällskap, vilket så småningom resulterade i en lunch och samarbetet med Eldvarm. Emma har nu ritat ett tiotal produkter.

»Eldvarms produkter är väldigt nördiga. I vanliga fall har du till exempel fyra lika långa verktyg på ett verktygsställ. Men jag har verkligen tittat på vilka dimensioner jag vill ha på verktygen så att de har perfekt funktion.«

På sideboardet en lampa från Orrefors. Mormor drev glasbutik i Malmö. Tavla Pigmo och fåtölj F 122 av Karl Erik Ekselius.  

Produkterna blev för dyra för eldstadsbutikerna med för hög designgrad. Nu finns Eldvarm hos Bon Marché i Frankrike och Conrans i England och Asplunds i Sverige.

 
Eldvarms verktygsställ

och vedkorg i färgen

Lichen.

 
Annons

Egentligen vill Louise bli psykolog.

»Många religioner och självhjälpsböcker handlar om att vara i nuet. Att pausa i det snabba livet vi lever. Drömmen är väl att produkten ge dig en anledning att trycka på pausknappen.«

Louise Varre

Ålder: 41 år.

Gör: Driver företaget Eldvarm som gör produkter för pauser i vardagen.

Bor: Med sina två barn i en fyrarumslägenhet på Lidingö.

Aktuell med: En ny monokrom kollektion för Eldvarm som säljes exklusivt på Länna möbler.

Foto: Kristofer Johnsson

Styling: Alexandra Ogonowski

Läs också:

Höstnyheter från Eldvarm – eleganta verktyg till brasan

Residence inreder nyproduktion med designern Emma Olbers – titta in

Designern Emma Olbers drömhus i skärgården

Publicerat 29 november 2017
Annons