Comporta Pia Ulin

Spana in Pia Ulins hus i Comporta – inrett av Lotta Agaton

Från New York till Comporta, från fotografi till lera. Fotografen Pia Ulins driv imponerar. Hennes senaste hem är en lugn oas på Portugals västkust.

Styling
Annons
4 saker att tänka på när du inreder uteplatsen
4 saker att tänka på när du inreder uteplatsen
0:52

Hon är en modern nomad, fotografen Pia Ulin, dessutom nyfiken och med ett driv som få. Hon har bott på mängder med platser, men är fullkomligt osentimental när det gäller var och flyttar mer än gärna. Men inte utan sina saker.

Vägen till huset
Från New York till Comporta.  

»Jag älskar mina saker, jag fyllde en hel container när jag flyttade till New York för tio år sedan, och gjorde samma sak när jag flyttade hem igen. Jag är helt klart skadad av alla nätter i opersonliga hotellrum och måste omge mig med mina ting.«

I Comporta, en timma söder om Lissabon vid den mycket speciella Atlantkusten, har hon byggt sitt första egna hus på en plats hon förälskade sig i för tre år sedan.

Pia hade länge drömt om ett eget ställe, hon ville bygga och bo i ett varmt land.

Matbord
Det som Pia särskilt föll för i Mimas arkitektur var det fina taket, där man ser strukturen och får en känsla för skala. Det ger en varm, fin ton till resten av rummet. Lampa av Noguchi, textilier från Astrid. Pias hund heter Kima och är en cockerpoo. Pia tog hjälp av en lokal snickare som byggde bänk och bord efter Lotta Agatons ritning; här kan man både äta och jobba samtidigt. Vas av Carina Seth Andersson, keramikskål av Pia.  

»Jag är bra på att nosa upp platser som ännu inte riktigt upptäckts eller exploaterats. När jag kom hit första gången kändes som att komma till Gotland.«

Annons

Ytterligare en favoritplats för Pia, hon hade hus där i många år.

»Det är något med omgivningarna här som påminner så mycket om Gotland, ljuset, stillheten, luften, tallarna, det ständigt närvarande havet och den vackra naturen. New York Times har utnämnt det här området till Europas ’The Hamptons’ – som det var där för 20 år sedan. Jag kan bara hålla med.«

Detalj från köksbänken, kopp av Jonas Lindholm, fatet har Pia gjort.  

Området runt Comporta består av flera mindre byar och fantastisk natur som inbjuder till vandringar, klättring, ridning och surfing i Atlanten naturligtvis. Pia, som gärna rider, har tagit upp ridningen igen.

»Det är fantastiskt med uteritter längs havet, det är så mjukt i sanden om jag skulle ramla av!«

Så ska du tänka om du ska köpa bostad - 5 tips från sparekonomen
Så ska du tänka om du ska köpa bostad - 5 tips från sparekonomen
2:17

Pia köpte en tomt med ett fallfärdigt hus, endast fem minuter med bil från stranden. Hon anlitade en arkitektfirma från Porto, Mima housing, som bygger eko-vänliga prefabhus.

Annons

»Det var så smidigt, de skötte upphandling, bygglov och allt därtill. Hela processen tog 18 månader.«

Nu står här sedan i januari 2019 ett enplans trähus i modernt snitt med höga dörrar, trätak och stora fönster.

Kök Pia Ulin
Pia älskar Lottas idé att bygga in köksfläkten i ett skåp. Eftersom köket ligger i anslutning till vardagsrum och matsal ville Pia att det skulle kännas mer som en möblering än bara ett klassiskt kök.  

Inne i det 120 kvadratmeter stora huset kommer man rakt in i kök och vardagsrum, det är stort och öppet med sköna siktlinjer. Åt ena hållet ligger master bedroom med badrum, gästavdelningen med sina två sovrum och badrum ligger åt det andra.

»Jag är så nöjd med att jag kan stänga av gästrumsdelen när jag är här själv, då rör jag mig mellan kök, vardagsrum och mitt stora sovrum.«

Pia Ulin

Ålder: 55 år.

Bor: Tillfällig bostad i Leksand, lägenhet i Stockholm. Huset i Portugal såldes nyligen.

Gör: Fotograf och konsthantverkare.

Aktuell med: ny bok tillsammans med Carina Seth Andersson och Susanna Barrett.

Det var tomten som blev den stora överraskningen för Pia Ulin, hon hade varit så fokuserad på bygget att det där med trädgården liksom föll bort. Och så stod där då ett färdigt hus som hon är så nöjd med – mitt i en sandhög.

Annons

»Oj, tänkte jag, jag måste alltså lägga pengar även på att anlägga en trädgård, det kom lite som en överraskning!«

Stilleben hos Pia Ulin
 

Men det var bara att bita i det sura äpplet och hosta upp lite mer slantar. Hon hade egentligen inte tänkt ha pool men det insåg hon snabbt var en självklarhet här nere, nu tronar här en bland vackra stenpartier, grus och nyplanterade olivträd. Hon tog hjälp av trädgårdsmästare i planeringen och han har fortsatt att sköta om trädgården.

stranden i Comporta
 

Dessutom fick hon mycket hjälp av sin vän floristen och kreatören Peter Ødegaard som bor i Lissabon sedan flera år tillbaka. De har även samarbetat på plats med populära workshoppar under temat ’photography and flowers’ som lockar fotografer, stylister, influencers och andra intresserade.

Annons

»Det blir säkert fler av dem, när vi har passerat coronakrisen.«

Pias moderna hus ställer enorma krav på inredningen, här måste möbler, belysning och textilier inte bara placeras, de ska också mjuka upp och tillföra huset den där ombonade och hemtrevliga känslan.

Eftersom det ligger ett betonggolv i hela huset som bidrar lite till den »hårda« känslan, det är väldigt vitt och mycket ljusinläpp, ville Pia verkligen mjuka upp hela huset. Till sin hjälp tog hon sin vän och samarbetspartner genom åren, inredaren och stylisten Lotta Agaton, Residence mångåriga medarbetare.

»Hon hittade möbler och färger som passar husets moderna uttryck och vi fick verkligen till det genom att addera just en mjukhet. I gamla hus finns oftast en skön patina, när den saknas får man tänka på ett annat sätt.«

»Förra våren reste jag hit med en bil fullproppad med mina saker, mattor, lampor, böcker, keramik och fotokonst. Allt det har tillfört att det här är mitt hem nu. Och min stil, modernt men inte stelt!«

Pia Ulin med häst och hund
Pia odlar många intressen, en passion bredvid leran är hästar.  

Pia har fotograferat hela sitt liv, hon vet knappt vem hon är utan sin kamera. Hon har arbetat åt tidningar som denna och Residence systertidning Elle Decoration bland många andra, men också med kampanjer åt stora företag och hon har gjort flera böcker. Hon är känd för sin skicklighet med ljuset. Pia har ett stort behov av att uttrycka sig och har alltid känt starkt för konsthantverk.

Annons

»De senaste åren har jag funderat mycket över vem jag är och vad jag vill göra mer i livet. Jag sökte mig därför till en utbildning i keramik på Leksands folkhögskola som blev klar nu i juni. När jag började på skolan och fick lära mig mer om keramik så kände jag mig som ett barn som får fri tillgång i en godisaffär. Det är så roligt med detta nya uttryck, jag vill bara göra mer och mer. Och utforska mitt eget konstnärskap.«

Comporta kallas också för Portugals Ibiza och befolkas sommartid av det vackra folket, här semestrar medlemmar av Monacos Casiraghi-familj liksom skodesignern Christian Louboutin och sångerskan Carla Bruni.  

Hon har prövat flera discipliner inom leran, och kommit fram till att hon föredrar att skulptera fram objekt framför drejandet. Dessutom arbetar hon med keramikplattor och undersöker möjligheten att koppla samman fotografi och keramik.

»Det hade ju varit en dröm, men ännu är allt i sin linda!«

Annons

»Det är fantastiskt med leran som är så tredimensionell, så verklig och analog, som gör att kontakten med skapandet känns så spännande. Det går inte att gömma sig bakom tekniska nymodigheter. Det är det taktila som är viktigt och som ger en omedelbar utdelning, eller missmod, och jag hoppas att den här perioden med keramiken kan ge mig ett nytt grepp om fotografin också, att just arbeta med bilden i en mer analog anda.«

Trots att poolen inte var ett måste för huset är Pia mer än nöjd med den. Perfekt i storlek och lika mysigt med ett kvällsdopp som morgondopp. Dessutom ligger den så fint i rumslighet med resten av huset.  

»I mina egna personliga bildprojekt har jag just tagit fram mina gamla analoga kameror och återgår till den lust jag hade till själva hantverket fotografi, som inledde min kärlek till fotografiyrket för så länge sedan.«

När hon inte arbetar eller studerar så tycker hon om att vara i naturen och supa in friden där, det blir lätt för mycket intryck annars. Nomad som hon är har hon sålt det älskade huset i Portugal nu under corona-våren. Det nya livet kretsar kring keramiken och skogen i Leksand och jobbet i Stockholm.

Raka, arkitek­toniska linjer och en ytter­dörr som är väl tilltageni höjd. Klassiska portugisiska trädgårds­stolar från Adico. (Går att beställa via Peter Ødegaard.)  

»Det här året i Dalarna har fått mig att förstå att jag är en riktig skogsmulle. Jag och min hund Kima har gått långa promenader och det har varit världens aha-upplevelse för mig, detta att jag verkligen älskar och behöver skogen.«

Läs mer:

Hemma hos konstnären Carola Kastman på söder

Imke Janoschek: vår längtan efter att skapa något

Keramikerna i Dalarna – Vi kikar in i verkstaden

Publicerat 23 oktober 2020
Annons