Vintagedesign och specialbeställd konst signerad Studio Lawahl

TV: Vintagedesign och specialbeställd konst signerad studio Lawahl
2:02

Efter reklamen: TV: Vintagedesign och specialbeställd konst signerad studio Lawahl

(2:02)

Slå på ljud

Första gången Joanna Lavén och David Wahlgren figurerade i Residence var 2011 och det var deras egen lägenhet på Hantverkargatan i Stockholm som var fokus för reportaget. På den tiden arbetade Joanna som propsstylist och David drev en webbdesignbyrå.

Under de nästkommande åren köpte och renoverade de ett antal lägenheter som alla publicerades i olika inredningsmagasin, alla inredda med absolut fingertoppskänsla och med specialbyggda kök som var något helt annat än det inredningsintresserade skandinaver var vana att se. Det dröjde därför inte länge innan paret fick sin första förfrågan om att inreda ett hem åt någon annan. På den vägen är det.

Studio Lawahl

Vilka: Joanna Lavén och David Wahlgren.

Gör: Driver förutom Studio Lawahl även Vanitas, ett företag som säljer golv och badrumsinredning i sten.

Aktuella med: Apartment ER på Östermalm.

Joanna Lavén och David Wahlgren

Joanna och David hade vid tiden för den första förfrågan arbetat länge med sina respektive yrken och var nyfikna på att prova något nytt och spännande. Dessutom var Joanna sugen på att skapa något som bestod, inte bara sådant som byggdes upp för en dag. Sedan dess har de flyttat betydligt mindre men inrett desto fler hem åt andra. Men uttrycket är fortfarande detsamma. En elegant och internationell stil där vackra lampor är som smycken i rummen, vintagemöbler med exklusiva siluetter sätter känslan och de många specialdesignade och platsbyggda lösningarna gör att hemmen känns lika genomtänkta som tidlösa.

I en tid där andra vurmar för beige inreder Studio Lawahl gärna med djupa toner av blått och grönt och mixar det med ädelträ och sten. Ofta är det hela hemmen som fått sig en genomgång och allt från hall till kök har ett nytt skräddarsytt utseende.

Joanna Lavén och David Wahlgren framför specialtillverkade väggskulpturer i keramik av Hanna Järlehed Hyving.

Kristofer Johnsson

Våningen med det lilla extra – hemma hos inredaren Nellie Fasth

Apartment ER på Östermalm

I dag tittar vi in i Apartment ER, ett projekt som färdigställdes förra årsskiftet. Det är en trehundra kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm med åtta rum och kök. Familjen som bor här bodde tidigare i en mindre lägenhet längre ner i samma byggnad. De anlitade Joanna och Davids företag Studio Lawahl inför flytten för att inreda bostaden till sin familj på två vuxna och tre barn. Alla rum har fått sig en makeover, en del mer än andra.

Ett av familjens mest använda rum är det stora tv-rummet. Här har Studio Lawahl designat den stora platsbyggda bokhyllan och det rejäla soffbordet med samma skiva i samma sten som köksbänken.

Kristofer Johnsson

Magiskt träkök

Köket låg tidigare bakom ett gästrum, lite avskilt från lägenhetens sociala del. En planlösning som passade när huset byggdes 1914 men som känns apart 2021. Så ett av de större ingreppen var att byta plats på kök och gästrum och att ändra dimensionerna på rummen. Liksom i de projekt Studio Lawahl blivit kända för, så specialritades ett unikt kök just för platsen. Längs en av väggarna finns en lång rad inbyggda skåp, varav ett är ett pocketskåp som döljer en liten vask och en kaffe- och testation. Denna använder familjen dagligen och de älskar att den är placerad så pass nära det stora teakbordet, även det specialdesignat för projektet.

Köket flyttades från ett bakre rum till hjärtat av lägenheten. Den platsbyggda hyllan vid köksön designades initialt för att dölja en vattenstam som gick mitt i rummet men fick bli kvar efter att man lyckats flytta stammen.

Kristofer Johnsson

Stänger man dörrarna längs den långa förvaringsväggen flyter skåpen in i väggen vilket ger ett lugnt intryck. Längs en av de andra väggarna finns en mer traditionell kökskropp med vägg- och bänkskåp. Luckorna har klätts i teakfaner och handtag och detaljer i mörkbehandlad metall. Stänkskyddet och köksbänken är i kvartsit, en stensort som är mycket hårdare och mer slittålig än marmor. Skåpen matchas av en praktisk köksö mitt i rummet i samma material som köksbänken.

»Den öppna hyllan vid sidan av köksön designades initialt för att dölja en vattenstam som tyvärr gick mitt i rummet. När hantverkarna lyckades flytta på den hade vi blivit så förtjusta i hyllan att den fick bli kvar«, förklarar Joanna.

Köket är ritat av Studio Lawahl som blivit synonymt med vackra, platsbyggda kök. Köksluckorna är i teakfaner, bänkskivan i Nuage kvartsit och detaljerna i anodiserad aluminium.

Kristofer Johnsson

I köket finns en lång rad med förvaring, en del utgörs av ett pocketskåp med vask och kaffebryggare i. Joanna gillar pussel och har inspirerats av olika pussellika arkitektoniska element när hon designade skåpsdörrarna. Även köksbordet är designat av Studio Lawahl.

Kristofer Johnsson

Hemma hos Pernilla och Gustaf Norén – egenritade trähuset utanför Borlänge

Studio Lawahl har ritat många av möblerna

Förutom att designa förvaring, skåp och bord i köket så har Studio Lawahl ritat möbler till nästan alla större rum i lägenheten. Till matsalen, som ligger bredvid köket, har de formgivit ett vinrött sidobord i högblank lack. Många av de övriga möblerna i matrummet har fått flytta med från ägarnas tidigare bostad, det är faktiskt det rum som inretts med flest möbler från det tidigare hemmet. Bland annat har matbordet, stolarna och den Arne Jacobsen-fåtölj som står längst ner i rummet, fått följa med. Bordet, Bruno Mathssons Maria flap, har dock fanerats om och Ägget-fåtöljen har fått en ny fårskinnsklädsel.

»Vi går så klart igenom de möbler kunderna redan har och brukar uppmuntra dem att sälja vidare på auktion i de fall de inte passar in i helheten efter att vi har inrett«, säger Joanna.

I matsalen står ett sideboard som Studio Lawahl specialdesignat för rummet. Ovan den en vintagespegel av Neil Small. Den blomsterlika golvlampan är vintage och designad av Curtis Jère.

Kristofer Johnsson

Matsal och vardagsrum

Intill kök och matsal hittar man familjens vardags- och tv-rum. I det senare har studio Lawahl designat en platsbyggd hylla i teak och ett stort bord i kvartsit. Rummet är lite mörkare i sina toner, med gröna gardiner, bokhylla i teak och de två svarta sofforna Sesann av Gianfranco Frattini – perfekta för filmkvällar eller seriebinge.

Matsalen har ett härligt ljusinsläpp från burspråkets många fönster. Här har flera av familjens tidigare möbler fått flytta in. Bruno Mathssons bord Maria flap har fanerats om och Ägget-fåtöljen har fått en ny klädsel. Takkrona av Hans-Agne Jakobsson, stolar av Erling Torvits for Sorø møbelfabrik, matta från Knut mattor och skulptur av Ottavio Galante.

Kristofer Johnsson

Vardagsrummet är desto ljusare med vita väggar och den ljusgrå soffan Eko av Christophe Delcourt. Soffan matchas med två Costela-fåtöljer, vilka är en nyproduktion av en äldre design, vilket inte är ovanligt för hem inredda av Studio Lawahl. Deras mix består ofta av auktionsfyndade möbler och accessoarer, en hel del platsbyggda lösningar och nya möbler som har en tidlös touche eller som är en nyproduktion av en äldre design.

På ena väggen i vardagsrummet hänger en målning av den jylländska konstnären Carsten Beck, som specialbeställdes för att ha rätt dimensioner och uttryck för rummet. Även detta är vanligt för parets inredningsstudio – de brukar just specialbeställa konstverk om de inte hittar det de letar efter.

Ett specialbeställt konstverk av Carsten Beck ger det vackra vardagsrummet extra mycket karaktär. Soffan Eko av Christophe Delcourt köptes hos Bert Van Hoecke. Bordet Petalas av Jorge Zalszupin hittades på auktion liksom lampan i taket. Mattan är från Knut mattor och fåtöljerna Costela är en nyproduktion från Tacchini.

Kristofer Johnsson

Sovrum med teak och blå sammet

Det stora verket över sängen i föräldrarnas sovrum är även det specialbeställt och matchar perfekt det mörkblå rummets väggar och den platsbyggda sängramen i teak och blå sammet. Till och med mattan är beställd i rätt dimensioner – allt för att få till rätt balans mellan alla delar i rummet.

Sovrummet har målats i en lugn, dov, mörkblå ton. Vid fönstret står en stol av Norman Cherner. Alla gardiner i hemmet är uppsydda av tyger från Astrid textiles.

Kristofer Johnsson

En sänggavel har designats i teak och mörkblå sammet. Även bäddmadrasserna har klätts in i samma sammetstyg. Sänglamporna The Philosophical egg av Michael Anastassiades och konstverket är av William McLure.

Kristofer Johnsson

Personlighet och harmoni är viktigt

Att alla rum har sin egen lilla personlighet är viktigt för Studio Lawahl. De beskriver det som att varje rum ska vara som ett nytt spännande kapitel i en bok och du ska inte veta vad som väntar förrän du kliver in i rummet. Rummen ska visserligen harmoniera med varandra men får ändå gärna ha ett eget uttryck. Genom att designa ett rum på ett väldigt individuellt sätt, med utgångspunkt i rummets speciella egenskaper, skapar man något som man inte tröttnar på i första hand.

Ett bra ett exempel på detta i Apartment ERs fall är den runda innerhallen. Här välkomnas man till den förtrollande värld som är lägenheten och får möjlighet att välja ett av flera rum för att påbörja sin resa in i bostaden.

I ett av barnrummen finns en platsbyggd klädkammare med detaljer i teak. Handtagen Line kommer från BB Sweden och pallen Nera är formgiven av Monica Förster för Zanat.

Kristofer Johnsson

Överflöd av textil och fransk lyx – se stylisten Caroline Borgs hem

Hall med handmålade tapeter

Hallen i sig är som en saga tack vare de magiska tapeterna där vackra våder av silke målats för hand med ett trolskt skogsmotiv. Liksom så mycket annat i lägenheten är tapeten specialanpassad för rummet så att de hängande grenarna på motivet faller rätt runt de många dörröppningarna. Under den kallare årstiden kan man dessutom mötas av en sprakande brasa när man går in i hallen.

»Det finns flera eldstäder i hemmet. En del i original men den i köket har vi lagt till. Vi klädde den med grigio carnico-marmor och ändrade så att den eldas med gasol, på så sätt kan man snabbt slå på brasan under frukosten eller en middag.«

Den tidstypiska runda hallen har fått ett spännande uttryck tack vare den handmålade tapeten från De Gournay. Mönstret Hippolyta’s forest har specialanpassats så att trädgrenarna hamnar rätt över dörröppningarna. Vägglampa av Luigi Caccia Dominion och pall av Gio Ponti.

Kristofer Johnsson

Så tänker Joanna Lavén och David Wahlgren kring inredning

Även badrum, klädkammare, den yttre hallen och barnens rum har fått sig ett nytt, tidlöst uttryck.

»När vi inreder ett barnrum så gör vi det på ett sätt så att det ska fungera i olika åldrar. Att gå all in på den nuvarande åldern skulle göra att rummet känns inaktuellt längre fram och det är inte meningen«, säger Joanna.

Hon och David har varit ett par i tjugoett år nu och driver förutom Studio Lawahl även Vanitas tillsammans, ett företag som säljer golv och badrumsinredning i sten. I dag har de anställt ytterligare en person till sin inredningsstudio. Alla tre inreder och deras roller överlappar till stor del samtidigt som de har olika styrkor.

»Vi arbetar på olika projekt parallellt och det är skönt att inget hänger helt och hållet på en person. Vi brukar ha som regel om alla gillar en idé så är den bra, om bara en gillar den så får man tänka ett varv till.«

Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
0:57

Efter reklamen: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022

(0:57)

Slå på ljud
Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
0:57

Efter reklamen: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022

(0:57)

Slå på ljud