11 sätt att göra vårfint hemma med textilier

Med textilier kan du skapa en ny känsla i ett rum utan att göra en stor förändring. Och det finns många fina trender att inspireras av. Här är 11 snabba och snygga sätt att förnya ditt hem i vår.

Annons

Vill du välkomna våren hemma genom att uppdatera inredningen? Att använda textilier på nya sätt kan göra stor skillnad. Men du kan också ge den stil du redan har ett lyft, bara genom att byta ut eller addera några detaljer i tyg. Här är 11 fina tips!

1. Inred för avkoppling med textilier i färger från naturen

Trendiga sängkläder i sovrummet
Foto: Ellos  

Växter har en positiv effekt på både inomhusluften och vårt välmående. Men det finns fler enkla sätt att skapa en rofylld känsla genom att ta in naturen: Textilier i naturfärger som går ton i ton med trämöbler, eller påminner om skog och hav, är bra tips.

Annons
Grön sammet är trendigt
Foto: Jotex  

Blått är ofta en utmärkt idé i ett sovrum, eftersom det upplevs som svalt och kan påverka sömnen positivt. Och för en lyxig och glammig touch: Matcha krukväxterna med grön sammet.

2. Sätt färg på sovrummet med nya sängkläder

Trendiga sängkläder till våren
Foto: Hay  

Smygstarta sommaren med sängkläder i varma pasteller som för tankarna till strandliv och sorbet; från offwhite och beige till citron, aprikos och persika. Mjuka lakan i bomullspercale eller linne är svala och sköna att sova i.

Annons
Trendigt sovrum med kuddar och överkast
Foto: Hay  

Ett annat enkelt sätt att uppdatera sovrummet i vår, är att haka på trenden att bädda sängen (!) och införskaffa ett snyggt överkast.

Det kan låta lite märkligt, men ja: Efter några år med sängkläderna huller om buller i nästan varje inredningsreportage och Hemnet-annons, är en bäddad säng trendig igen 2019. Men det bästa med överkastet är att det snabbt ger sovrummet en ny stil – och en nystädad känsla.

3. Sov gott med mörkläggande gardiner

Trendiga mörkläggningsgardiner
Foto: Ikea  

Att plocka bort gardinerna helt eller välja skira vita tyger som släpper in ljus, är fint på våren. Men det viktigaste gardintipset när det blir ljusare ute, är mörkläggning i sovrummet.

Annons

Det är mysigt att vakna av ljuset i teorin, men inte lika roligt när morgonen startar flera timmar innan väckarklockan ringer. Välj ett mörkläggande tyg i en mild kulör – gärna ton i ton med övrig inredning – och sätt en skena i taket, så kommer det lite tjockare tyget till sin rätt som en lyxig hotellgardin.

4. Tänk hotell i badrummet

Inred badrummet som på hotell
Foto: Chris Tonnesen för Nordic Lighting  

Fina handdukar i prydliga högar är ett enkelt sätt att ge badrummet lite mer semesterkänsla. Oavsett om du går in för det 100 procent och skaffar nya med en klassisk hotellrand, eller bara staplar de handdukar du redan har på varandra.

Annons

5. Skapa en maxad mönstermix

Att mixa mönstrade textilier är trendigt 2019
Foto: Jotex  

Lika mysigt som det är att inreda med sand och beige ton i ton, kan det bli med den totala motsatsen: Det är alltid hemtrevligt med en personlig stil, men 2019 är mönsterkrockar dessutom trendigt.

Missmatcha rutigt med blommor och blad för en spontan känsla. Tona ner det hela lite genom att hålla dig till en eller ett par färger – eller ös på med en maxad mix av alla textilier som du blir glad av.

6. Låt mattan ta plats

En matta markerar ett rum i rummet
Styling: Livindeco Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm  

En uttrycksfull matta med en skulptural form eller speciell textur, blir ett intressant blickfång i en lite mer minimalistisk inredning. Mattor är dessutom bra på att markera rum i rummet och det knepet är flitigt använt i soffhörnor, men fungerar lika bra på andra platser i hemmet.

Annons
Foto: Ferm living  

En matta som placeras på en oväntad plats får den en ny roll i inredningen. Och om du lägger den framför en dörr till exempelvis en klädkammare, kan du knyta ihop de två rummen så att ytan därinne upplevs lite större.

7. Häng textilier på väggarna

Trendig textilkonst: Matta på väggen
Styling: Livindeco Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm  

Textilkonst är en av årets hetaste trender. Och du kan fynda konst och hantverk i tyg och garn i vintagebutiker och på auktionssajter.

Annons

Ett annat sätt att tolka trenden med textil på väggen är att hänga upp en snygg matta – eller mönstrad scarf.

8. Dekorera med favoritplagg

Styling: @annacate Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm  

Ett sätt att göra sovrummet mysigt, och samtidigt få mer glädje av dina favoritplagg, är att hänga dina finaste kläder där du alltid kan se dem – istället för inne i den mörka garderoben.

9. Samla på plädar

Inred med trendiga plädar
Foto: Chris Tonnesen för Northern.  

En pläd är ett snabbt och enkelt sätt att skaffa en ”ny” soffa eller fåtölj. Det kan vara betydligt mindre kostsamt än ett nytt överdrag, vilket gör att du kan förändra rummet oftare.

Annons
Trendiga plädar till våren
Foto: Hay  

En annan fördel med att samla på sig några fina plädar, är att du och dina gäster kan tjuvstarta balkongsäsongen med stil – och utan skallrande tänder. Och att mixa plädar i olika material och färger hemma är fint året om.

10. Skapa dold förvaring med ett draperi

Skapa en walk in closet med ett draperi
Styling: Pella Hedeby Foto: Ragnar Ómarsson/Ikea livet hemma  

Draperier gör sig inte bara bra i dörröppningar och som rumsavdelare: De kan både dölja stök och, precis som mattor och gardiner, bidra till en trevlig akustik.

Annons

Låt tyget hänga hela vägen från taket för att maxa den upplevda takhöjden. Och välj ett material med fint fall: Linne ger en ombonad och hemtrevlig känsla, medan sammet är lyxigt på ett tidlöst sätt.

11. Uppdatera köksdetaljerna

Trendiga kökstextilier från Ferm living
Foto: Ferm living  

Med en duk på bordet blir frukosten lite festligare en måndagsmorgon. Ett annat enkelt sätt att ge köket vårkänslor, är att piffa med färgglada kökshanddukar.

Läs mer:

Så inreder du för mindre skärmtid hemma – 7 enkla knep 

7 enkla stylingknep som skapar vårkänsla direkt

Publicerat 14 mars 2019
Annons