15 snygga golvlampor till hemmets alla rum

Mota bort mörkret och öka myskänslan hemma med fin belysning. Vi listar 15 snygga golvlampor som passar i både vardagsrum och hall – och som finns i butik just nu.

Annons

Lampor är några av hemmets viktigaste (och kanske även roligaste?) detaljer att välja ut. En lampa kan ha klassiskt vackra linjer, bli en riktig statementpjäs i rummet eller bryta av den övriga inredningsstilen med färg eller form – helt enligt smak och tycke.

När man inreder med belysning ska de olika lamporna tillsammans ge både gott om allmänljus, arbets- och punktbelysning och så klart även dekorativt stämningsljus. En golvlampa kan bidra med alla dessa typer av belysning, beroende på vilken modell man väljer. Golvlampan kan ge punktbelysning genom att lysa uppåt och den kan ge läsljus vid fåtöljen. Den kan också lysa upp ordentligt för att förbättra belysningen i hela rummet eller öka myskänslan genom att ha en dimbar ljuskälla.

Här listar vi 15 snygga favoriter som går att klicka hem just nu:

1. Golvlampa Spoon, Watt & Veke

Golvlampa Spoon från Watt & Veke av Hanna Wessman
 

Den eleganta mattsvarta golvlampan Spoon har designats av inredningsdesignern Hanna Wessman för Watt & Veke. Lampan har fina, diskreta detaljer i mässing och justerbar arm samt skärm. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

2. Gräshoppa, Gubi

Grashoppa golvlampa från Gubi
 

Gräshoppa är en modern designklassiker i pulverlackerad stål som formgavs av Greta M. Grossman år 1947. Lampan finns i flera färger, här i varmgrått. Själva lampskärmen går att rotera. Finns att köpa här (reklamlänk).

3. Ypperlig, Ikea

Ypperlig golvlampa från Hay x Ikea
 

Stilren, modern lampa från Ikeas designsamarbete med danska Hay. Lampan har en vridbar arm och den varmvita ljuskällan är dimbar. Finns att köpa här.

Annons

4. 3some golvlampa, By Rydéns

3some golvlampa i mässing och opalglas från By Rydéns
 

Trearmad golvlampa i mässingsfärgad metall och med ljuskällor i opakt glas, formgiven av Anders Eriksson. Ger gott om ljus och lyser upp i det mörka hörnet i hemmet. Finns att köpa här (reklamlänk).

5. AJ golvlampa, Louis Poulsen

AJ golvlampa från Louis Poulsen
 

Designikon från Arne Jacobsens lampkollektion som skapades för världens första designhotell, SAS Royal Hotel i Köpenhamn, år 1960. Golvlampan är gjord i stål och har en vippbar skärm. Lampan finns i flera fina färger, här i gul ockra. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

6. Galax, Örsjö belysning

Galax golvlampa från Örsjö Belysning
 

En golvlampa kan både ge bra allmänbelysning och läsbelysning – åtminstone om den som golvlampan Galax har två olika ljuskällor. Lamporna tänds för sig och den övre ljuskällan är dimbar, medan den nedre är justerbar. Lampan är formgiven av Jonas Bohlin och finns i svart eller mässing. Finns att köpa här (reklamlänk).

7. Five golvlampa, New Works

Five golvlampa från New Works
 

Avskalad och elegant golvlampa formgiven av Gaspard Graulich för New Works. Armaturen består av marmor och stål och höjden går att justera. Lampan finns även i vitt utförande. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

8. IC Lights Floor 1, Flos

IC Lights Floor 1 golvlampa från Flos
 

Den här golvlampan formgavs av Micheal Anastassiades för italienska Flos 2014 och har sedan dess blivit en trendig favorit. Lampan har en stilren armatur i borstad mässing och ett klot i handblåst opalglas. Lampan finns även i svart eller förkromat stål samt i två olika storlekar. Finns att köpa här (reklamlänk).

9. Butler golvlampa, Globen Lighting

Golvlampa Butler från Globen Lighting
 

Butler är en stilren svart golvlampa i metall med en praktisk liten avlastningsyta undertill, perfekt för en växt eller en kopp te och en bra bok. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

10. 368 golvlampa, Le Klint

Golvlampa från Le Klint
 

En golvlampa som kombinerar ett modernt uttryck och klassiskt formspråk. 368 golvlampa designades av Flemming Agger år 1979 för Le Klint och är tillverkad i pulverlackerad stål och har en karakteristisk veckad lampskärm i vitt. Finns att köpa här (reklamlänk).

11. Costanza, Luceplan

Costanza golvlampa från Luceplan
 

Den stilrena golvlampan Costanza är formgiven av Paolo Rizzatto år 1986 och är ett klassisk val i vardagsrummet där den ger ljus och blir ett modernt inslag. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

12. Cord golvlampa, Design House Stockholm

Cord lamp från Design House Stockholm
 

Stilren, modern lampa som passar för dig som älskar trenden med den nakna glödlampan. Lampan har designats av den svenska trion Form Us With Love. Finns att köpa här (reklamlänk).

13. A 811 golvlampa, Artek

A811 golvlampa av Alvar Aalto för Artek
 

A 811 formgavs av Alvar Aalto för finska Artek och är en vacker golvlampa med vitlackerad skärm av stållameller. Armaturen är i mässing och delvis överdragen med svart läder. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

14. Cohen golvlampa, Frandsen

Cohen golvlampa från Frandsen
 

Snygg golvlampa i svart metall med vridbart lamphuvud som gör den utmärkt intill soffan eller fåtöljen i vardagsrummet. Från danska Frandsen. Finns att köpa här (reklamlänk).

15. Arco golvlampa, Flos

Arco golvlampa från Flos
 

Den här stilfulla golvlampan blir ett blickfång i vardagsrummet. Lampan Arco formgavs av Achille och Pier Catiglioni för Flos år 1962 och har blivit en stor designfavorit sedan dess. Finns att köpa här (reklamlänk).

Läs mer:

15 populära taklampor som finns i butik just nu

5 vanliga inredningsmissar med belysning – så lyckas du

10 snygga taklampor för dig som har lågt i tak

Publicerat 29 oktober 2019
Annons