billy bokhylla design gillis lundgren

3 röster om bokhyllan Billys designer – Gillis Lundgren

Ingvar Kamprads superdesigner Gillis Lundgren åtstadkom mycket under sitt yrkesverksamma liv på Ikea och för gemene är han mest känd för bokhyllan Billy. När Residence frågade tre personer som jobbat nära honom minns de mycket, mycket mer än så.

Annons

Karl Malmvall, designer och arbetskollega

– Gillis har varit med från början och byggt upp det jätteföretag som Ikea är. Jag minns honom för alla möjligheter han såg. Han skapade saker som fungerade i alla hem, kanske inte de som stack ut designmässigt men han behövde inte profilera sig själv, utan hade framgång med produkter som passar alla.

– Mitt första jobb efter arkitektskolan var för Gillis, som inhouse designer för det utvecklingsbolaget Ikea design AG i Schweiz, som Gillis jobbade med. Ikea är ett stort företag men blir man anställd av Gillis som jag blev var man hans ”påg” som han kallade det. Han tog hand om en i den stora organisation som Ikea faktiskt är, man fick lära sig allt från början – allt från råmaterial, fabriker, lager, varuhus till köparen och hur den beter sig. Det var en helt fantastisk skola.

Peter Hanselmann, vän och arbetskollega

– Gillis var en bra människa som tog hand om andra. Han var en speciell person och en fantastisk människa, och det finns inte många som honom.

Annons

– Som yrkesman försökte han alltid hjälpa unga människor och var väldigt produktionsinriktad utan att glömma design och framför allt funktion. Funktion var ett av hans huvudämne, en design utan funktion är ingen design, menade han och där var han världsmästare. Skillnaden var att han inte utvecklade en produkt för produkten utan för konsumenten, han visste varför man behövde den.

– Han var otroligt jordnära, en skåning som blivit smålänning. Gillis var väldigt inspirerande och snäll och gjorde allt för hans familj och Ikea. Vi jobbade ihop 36 år och jag har lärt mig mycket av honom. Han lämnar efter sig de människor han utbildat som nu kan föra vidare det han gjort. Det är en av de stora grejer Gillis har gjort, han har delat med sig av sin kunskap och försökt förmedla den. Hans kunskap kommer alltid finnas kvar trots att han gått bort och det är inte många man kan säga det om och som har klarat det.

Annons

Tina Björeman, vän och arbetskollega

– Det är sorgligt när en vän går bort. Han var otroligt omtyckt. Alla vi på Ikea beklagar djupt Gillis bortgång. Gillis var den fjärde att anställas på Ikea när han började 1953. Han har haft stor betydelse för Ikea och har formgivit hundratals produkter, bland annat designklassikern Billy, som blev en del av sortimentet 1978. Även soffbordetLövet är formgivet av Gillis, det återfinns numera i sortimentet under namnet Lövbacken. Vi minns Gillis som en man full av idéer som snabbt förvandlades till praktiska produkter. Han bidrog till vår vision att med små medel skapa en bättre vardag för de många människorna, säger Tina Björeman, pressansvarig för heminredning på Ikea.

Publicerat 06 mars 2016
Annons