inred med naturmaterial

5 anledningar att inreda med naturmaterial – och så lyckas du

Vill du inreda med mer naturmaterial? Det är ett hållbart val för både miljön och hemmet. Vi listar fem anledningar att välja naturmaterial – och tipsar om hur du lyckas med dem i inredningen.

Annons

Rotting, trä, linne, jute, ull, skinn, papper – ja, listan kan göras lång. De älskade naturmaterialen finns i en mängd olika former och färger för olika smaker och plånböcker. I höst syntes allt mer naturmaterial hos kedjorna och det som varit något av en trend de senaste åren är nu här för att stanna.

Naturmaterial är inte bara snygga val, de är ofta även medvetna sådana. Något som går hand i hand med det ökande intresset för att göra hållbara val oavsett om det handlar om mat, material i hemmet eller transport. Det är inte alltid lätt att göra rätt, men ju fler medvetna beslut man gör och ju mer man lär sig, desto enklare blir det.

Här är fem anledningar till att välja naturmaterial – och tips på hur du lyckas med dem i inredningen:

1. Naturmaterial är ett hållbart val

Var materialet finns, hur mycket det finns av det samt hur produktionen ser ut när det förädlas till inredningsdetaljer. Det är tre faktorer som påverkar hur hållbart ett material är. En annan aspekt som också spelar in är hur långvarigt det blir i inredningen.

Annons

Trä som finns i Norden är ett bra val i Sverige. Det är ett material som är lätt att förnya – slipa, olja, lacka eller vaxa för att hålla ytan i gott skick. Slitstarka naturmaterial är ofta hållbara val, exempelvis sisal och ull, som båda stöter bort smuts effektivt. Tänk på att vissa material, exempelvis marmor, inte är särskilt hållbart trots att det är ett naturmaterial. Det beror dels på att det är känsligt för fläckar och dels på att marmor är ett ändligt material.

Modernt kök med detaljer i naturmaterial
Foto: Maria Sahlander Styling: Nouvel interiör för Bjurfors/mäklare: Jonas Rutberg  

2. Naturmaterial skapar dynamik i inredningen

Nya material i inredningen tillför mycket till helheten. Mixen av texturer blir större, vilket skapar ett stilfullt intryck. Naturmaterial bidrar ofta med en dos värme och mjukhet, medan dess taktila ytor förhindrar att ett rum känns kalt eller en inredning känns platt.

Annons

Blanda rotting, skulptural keramik, skrynklig linne och detaljer i trä för en levande känsla. Vill du ha mer inspiration? Här listar vi nio inspirerande sätt att styla storfavoriten rotting i hemmet.

Sänggavel i rotting och skåp i rotting i snyggt sovrum
Foto: Fredric Boukari Styling: Hanna Rydman för Historiska hem/mäklare: Mattias Öhman  

3. Det åldras väl

Många naturmaterial åldras väl och blir bara snyggare med lite patina. Det innebär att du kan behålla dina möbler och detaljer i naturmaterial länge, att deras andrahandsvärde är intakt i många år samt att du själv kan fynda snygga exemplar second hand. Vissa textilier, exempelvis linnelakan, blir dessutom skönare ju mer de används.

Tips! Ta dig tid för att läsa på om hur du bäst tar hand om dina möbler och inredningsdetaljer för att förlänga livslängden ytterligare. Passa också på och fråga om råd i butik om du köper något nytt.

Kök med bänkskiva i trä och flera detaljer i naturmaterial
Foto: Alen Cordic Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Jonas Rutberg  

4. Naturmaterial är tidlösa inredningsval

Tidlös är den inredning som åldras fint, men även den man inte tröttnar på när trender i sociala medier svänger. Naturmaterial må ha setts som något av en trend de senaste åren, men i det långa loppet är det ett tidlöst val i inredningen.

Annons

Naturfärgade material bidrar till en klassisk färgpalett som är enkel att uppdatera med färgklickar efter eget tycke och smak, säsong eller trender. Här tipsar ELLE Decoration om hur du kan tänka när du inreder med jordnära färger.

Sängkläder från Granits kollektion Muted Tones i ekologisk bomull och linne
Foto: Granit  

5. Det ser inte bara äkta ut

Naturmaterial ser inte bara äkta ut, de känns också äkta. Taktila, genuina ytor är således inte bara vackra för ögat eller på bild, utan även sköna att känna på i hemmet. Visst går det att hitta bra kopior, men ska du göra ett långsiktigt och hållbart val är naturmaterial oftast att föredra.

Det ligger ofta både kunskap och gediget hantverk bakom kvalitetsprodukter i naturmaterial. Genom att välja miljövänliga, småskaliga möbler och inredningsdetaljer gör man som konsument ett bättre val ur miljösynpunkt samt hjälper hantverkskonsten att leva vidare. Just hantverk är dessutom en trend som är på uppgång. Nu uppskattar allt fler lyxen i att kunna ha färre produkter, men av högre kvalitet.

Stol i rotting, fårskinn Ludde och bord i trä från Ikea
Foto: Ikea  

Läs mer:

3 inredningsprofiler: Så inreder du hållbart och klimatsmart

Ljust och fräscht i ny tappning – så lyckas du med stilen

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 09 december 2019
Annons