5 stora inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022

0:57

Efter reklamen: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022

(0:57)

Välkomna vintern! Efter ett rejält djupdyk i säsongens tydliga jultrender, som kantas av grönskande färgklickar och tidlösa pappersdekorationer, skiftar vi nu fokus mot inredningsvintern i allmänhet.

En ständig källa för inspiration är inredningskedjorna, vars säsongsnyheter ofta hintar om utstickande trender och tendenser. Utmärkande för resten av 2021 och inledningsvis 2022 är den fortsatta jordnära färgskalan med funktionella bärbara ljuskällor och växtliga blickfång.

Här är fem inredningstrender i vinter 2021 och 2022 enligt kedjorna:

Trend 1: Jordnära nyanser

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 jordnära nyanser

Låt de tidlösa jordnära tonerna förekomma i stort som smått för en fin helhetskänsla. Foto: Ellos Home.

Trots att allt fler kulörer poppar upp är det nedtonade och neutrala färger som fortsatt ligger i topp. Vinterns jordnära skrud stavas jordigt brun, allra helst i kombination med varmare nyanser av beige. De behagliga färgvalen följer även med in i 2022 och spås bli en av årets starkaste färgtrender.

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 jordnära färger

Ett enkelt sätt att känna på en trend (och inte minst en ny färg) är att addera den i liten skala, exempelvis i kuddar. Foto: Ellos Home.

Säsongens naturnära inslag förekommer i alla tänkbara former, från rejäla möbler i naturligt jordnära nyanser till snygg småförvaring och smarta ljuskällor. Genom att blanda fritt mellan fler olika jordnära färgval i ett rum skapas en varmare, mer ombonad helhet i hemmet.

Fem vanliga missar när du inreder med julbelysning

Trend 2: Kompakta ljuskällor

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 portabla lampor

Lägg krut på belysningen! Maxa med små ljuskällor, inte minst under årets mörka månader. Foto: Zara Home.

De bärbara ljuskällorna har länge bubblat som en kommande belysningstrend och spås ta mer plats både i vinter och nästa år. Här står laddningsbara alternativ och solcellsdrivna varianter i framkant, men även mindre eldrivna versioner perfekta för att säkra upp ljuset under årets mörka månader med begränsad naturligt ljusinsläpp.

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 små ljuskällor

Även de eldrivna ljuskällorna med sladd får med fördel gå i mer kompakta utföranden. Foto: Ellos Home.

Investera i en mindre ljuskälla i naturnära skrud för ett garanterat tidlöst uttryck som smälter in oavsett årstid. Under vintern är more is more-filosofin den enda rätta, så ladda upp med extra ljus i alla hemmets rum och hörn. Spana in fler sätt att inreda med belysning i hemmet.

Trend 3: Trä i mängder

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 inredning i trä

Det kan inte bli för mycket trä! Låt naturmaterialet ta över större möbler för ett maffigt blickfång. Foto: H&M Home.

Utöver den naturnära färgskalan (som vi fortsatt håller hårt i) är naturmaterialstrenden fortsatt stark, främst trä. Här är maximalistiskt ledordet, där trä gärna får genomsyra hela miljöer. Det allra bästa med materialet är dess tidlösa anda och klassiska estetik som smälter in oberoende omfattning.

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 trämöbler

Sugen på att liva upp neutralerna utan att addera avvikande färger? Införskaffa möbler med naturliga mönster. Foto: Zara Home.

Inspireras av H&M Home där trä agerar framträdande center piece i hemmiljön. Just platsbyggda miljöer är perfekta att skapa maffiga blickfång och kontraster med, då de oftast tar plats och tydligt formar ett rum. Komplettera med jordnära möbler och detaljer för ett genomgående tema.

Nu släpps vinternyheterna på Ellos Home – se bilderna här

Trend 4: Kontrastfärg

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 svarta kontraster

Kontrast, ja tack! Sobra, vassa toner skapar upplyftande statements oavsett säsong. Foto: Granit.

Medan neutrala kulörer fortsatt agerar utgångspunkt dyker det upp en och annan kontrast för att addera dimension i hemmiljön. Vinterns kontrasterande färger kommer i flera skepnader, men det är blått, grönt och svart som regerar. Färgerna genomsyrar främst smådetaljer som är tacksamma att inreda med.

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 blåa kontraster

Den räfflade glastrenden får gärna gå från transparent utförande till trendigt blått. Foto: H&M Home.

Både Granit och H&M Home lyfter fram flertalet uppiggande kontraster, inte minst i form av mindre ljuskällor, vaser och småförvaring. Även här finns det en påtaglig tidlös aspekt, då detaljerna inte bär en tydlig vinteretikett utan snarare känns användbara och relevanta oberoende säsong.

Trend 5: Växtblickfång

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 växter

Blanda in ljuskällor i växtmixen för ljuskälla och grönskande blickfång i ett. Foto: Ellos Home.

Hej, växtlighet! Den grönskande vurmen nådde helt nya höjder under pandemin, i takt med att mer fokus lades hemmavid. Julen är som bekant synonymt med både blommor, växter och naturnära inslag i mängder och i vinter följer julens typiska kännetecken med – men går i en nedtonad skrud.

6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

Inredningstrender vintern 2021, inredningstrender 2022 kransar

Inspireras av en ledigare krans som inte kräver några perfekta former. Foto: Granit.

En framträdande tendens är den klassiska kransen, där säsongens härligaste grönska möts i stilfulla blickfång. Denna vinter inspireras vi lite extra av Granit och Ellos Home, med prunkande kransar i olika tappningar. Skapa en naturlig grön kontrast eller låt även växterna gå i jordiga nyanser.