Så målar och inreder vi 2022, 5 stora färgtrender och tips

Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

Naturnära neutraler, color blocking och gröna inslag. Redan nu blickar vi mot 2022 och spanar in vilka färgtrender som regerar.

Annons
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34

Sugen på att förnya med färg? Vi har hunnit beta av höstens tydliga tendenser inom inredningsvärlden och även dyka ner bland både materialtrender och detaljfavoriter. Nu grottar vi ner oss i färg, närmare bestämt kulörerna som börjar smyga sig fram hösten 2021 och dominera 2022.

Trenderna genomsyras av tidlösa kulörer i jordiga utföranden, förmodligen en reflektion av den medvetna konsumenten och önskan att inreda mer hållbart och långsiktigt. Däremot förekommer det flera poppiga kontraster i form av upplyftande kulörer i uppiggande nyanser.

Annons

Här är färgtrenderna vi ser mer av 2022 – från naturnära färger till gröna kontraster:

Färgtrend 1: Naturnära neutraler

Färgtrender 2022, beige och naturnära färger
Inspireras av den nedtonade, behagliga färgpaletten hos Jotun. Foto: Jotun.  

Tidlösa färgpaletter i naturnära färgsättningar fortsätter att regera. Hösten 2021 domineras av murrigt mörkbrunt i mängder, men 2022 återgår vi till en ljusare färgskala i huvudsak med några utvalda, påfallande kontraster i mörkare utförande.

Färgtrender 2022, beige
2022 går neutralerna i en något varmare tappning. Här syns kulören Gråsäl 578. Foto: Beckers.  

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons

Kalla, kala nyanser ger plats åt grått, brunt och beige i varmare toner. Färgerna är enkla att använda som bas, skapar harmoniska helhetsmiljöer och känns aktuella säsong efter säsong.

Färgtrend 2: Pasteller 2.0

Färgtrender 2022, ljusblått och pasteller
De mintgröna pastellinslagen håller i sig även 2022. Foto: Jotun.  

Uppiggande pasteller började smyga sig in bland färgtendenserna inför 2021 och ser ut hålla sig kvar även nästkommande år. Årets mintgröna och gula pastellinslag kompletteras nu med friskt lila och rosa, allra helst i ljusare utföranden.

Färgtrender 2022, lila
Lila spås inte bara pryda allt fler väggar 2022 utan även möbler och mindre inredningsföremål. Foto: Jotun.  

Lila är lite av en färgbubblare redan nu. Kulören spås inte bara pryda hemmets väggar utan kommer även genomsyra möbler och inredningsdetaljer, allra helst i en drömmig ljuslila lavendelnyans.

Annons

Färgtrend 3: Color blocking

Färgtrender 2022, color blocking rosa blått
Color blocking möter 2022 års trendiga pasteller. Här syns några av Nordsjös nyheter för nästkommande år. Foto: Nordsjö.  

2022 är onekligen kontrasternas år och även om vi håller fast vid den dämpade helhetskänslan får färg gärna ta en allt starkare, mer central plats i våra hem. Nu inspireras inredningspaletten av color blocking, ett välbeprövat färgkoncept inom modevärlden med två, eller fler poppiga kulörer i en och samma look.

Färgtrender 2022, color blocking
Color blocking-trenden täcker självklart även målade möbler, som i kombination med väggfärg kan skapa maffiga uttryck. Kulören Fri 889 på väggen, Pigg 886 i taket. Foto: Beckers  

Inredningsvärldens tolkning öppnar upp för större variation. Antingen möts två dämpade kulörer i samma miljö eller flera starka accentfärger, som gult och blått.

Annons

Färgtrend 4: Avkopplande blått

Färgtrender 2022, avkopplande blått
Vackra blåa toner lyfter upp hemmets alla rum. Här Bright skies, årets kulör 2022 hos Nordsjö. Foto: Nordsjö.  

Precis som de naturnära kulörerna har cementerat sin plats på färgtronen ser vi även avkopplande blåa nyanser hålla sig kvar bland färgtrenderna ett bra tag framöver. Blått, framförallt i dova, ljusare toner, adderar en sval och rogivande känsla i hemmet. Samtidigt adderas en tacksam färgklick utan att dominera och ta över hemmiljön.

Färgtrender 2022, blått
Gråblåa inslag förekommer också, perfekt för dig som vill addera en vassare kontrast. Foto: Jotun.  

Gråblåa varianter förekommer också, perfekt för dig som söker en rofylld kulör med en något vassare kontrast.

Annons

Färgtrend 5: Grönskande inslag

Färgtrender 2022, grönt
Grönt och blått är en vinnande kombination. Vägg i nyansen 708 Grön Granit och tak i 705 Klorofyll. Foto: Jonas Ingerstedt/Alcro.  

Distinktionen mellan mode och inredning fortsätter att krympa, ett skifte som tydligt märks av i färgtrenderna. Baserat på modeveckorna spås grönt bli kulören i fokus hela 2022 och inredningsvärlden ser ut att röra sig åt samma håll redan i höst med grönt kontrasttänk i mängder.

Färgtrender 2022, grönt
Får det lov att vara grönt i mer diskret form? Här syns kulören 9 Slända med pastellkänsla. Foto: Alcro.  

Den gröna accenten förekommer i flera former, både mer utstickande och märkbart nedtonad. Blanda hela spektrat och låt flera detaljer i samma rum gå i liknande palett.

TV: 5 trendiga inomhusväxter vi inreder med hösten 2021
TV: 5 trendiga inomhusväxter vi inreder med hösten 2021
1:23
Publicerat 17 september 2021
Annons