Så inreder du med sängen

5 vanliga misstag när du inreder med sängen

Ska du köpa en ny säng eller är du bara sugen på att möblera om i sovrummet? Oavsett vilket har vi samlat vanliga inredningsmissar – och tips på hur du undviker dem.

Annons
Se 7 sovrum med stor yta att inspireras av
Se 7 sovrum med stor yta att inspireras av
0:54

Till följd av att mycket tid har spenderats, och fortfarande spenderas, inom hemmets fyra väggar är det allt fler som väljer att göra om hemma. Ett rum som har blivit ännu viktigare är sovrummet, allas harmoniska fristad där batterier laddas upp och lugnet är ett faktum. Kanske funderar du på att byta ut sängen eller ändra inredningen i sovrummet? Innan du skrider till verket är det bra att ha några faktorer i åtanke.

Vi listar 5 vanliga missar när du inreder med sängen – och hur du enkelt undviker dem:

Miss 1: Du väljer fel storlek

Så inreder du med sängen
En större eller mindre säng? Ha rummets planlösning i åtanke när du navigerar dig bland alternativen. Foto: Jotun.  

Det här är ett vanligt misstag som kan appliceras på många möbler i våra hem, inte minst bord och olika förvaringslösningar. När det kommer till sängen är det lätt hänt att investera i en säng utan att ha sovrummet och dess planlösning i åtanke. En stor säng kan få rummet att kännas instängt och trångt, medan en för liten säng tenderar att ge sovrummet en kal och oinredd känsla. abc

Annons

Tips: Ha alltid rummets proportioner i åtanke när du väljer säng. Att utgå ifrån sovrummet i fråga är A & O för att skapa en behaglig miljö där du kan sova gott inte bara en dag, utan varje dag.

Miss 2: Sängen matchar inte dina behov

Vanliga misstag när du inreder med sängen
Fundera kring vilka faktorer som är avgörande för dig när det kommer till just sängen. Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem. Mäklare: Ann Stenmark.  

Precis som mycket annat har sängutbudet ökat markant under årens lopp, med flera sängtyper och en bredd av olika utföranden. Att hitta rätt säng blir lätt en utmaning och trots provliggning av säng är det vanligt att det slutgiltiga beslutet fattas på grund av utseende snarare än komfort.

Tips: Fundera kring vad som är viktigt för dig när du köper säng. Föredrar du en hård eller mjuk madrass? Vill du att sängen ska vara ställbar med höj- och sänkbar huvud- och fotända? Behöver sängen vara hög eller låg? Det må låta självklart, men se till att fokusera på sängens funktionalitet och dina behov snarare än att fastna på sängens estetiska drag och populära tendenser.

Annons

Vill du ha fler tips på hur du förhöjer ditt sovrum? Här hittar du allt vi skrivit om sovrum och sovrumsinredning.

Miss 3: Sängklädernas kvalitet glöms bort

Så inreder du med sängen på bästa sätt
Låt naturnära alternativ stå i fokus när du väljer sängkläder. Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem. Mäklare: Tony Henschel.  

Det är inte bara sängen som påverkar din sömn – även sängkläderna gör skillnad. Addera med fördel både kulör och textur, men kom ihåg att materialet är nyckeln. Många gånger känns sängkläderna helt rätt vid en första anblick men gör mer skada än nytta när du väl använder de.

Tips: Investera i sängkläder gjorda i naturmaterial. Utöver deras hållbara och miljövänliga fördelar, ofta både genom material och tillverkningsprocess, är de skonsamma för huden. Sängkläder i naturmaterial gör att din hud andas bättre, fukt absorberas väl och det finns fortfarande många alternativ, från bomull till linne.

Miss 4: Sängen är felplacerad

Vanliga missar när du inreder med sängen
Hämta inspiration från feng shui och skapa rofyllda miljöer med energier i fokus. Foto: Jotun.  

Placeringen av sängen kan ställa till det rejält för sovrummets lugna energier och dina chanser att koppla av och vila ut. Med en dåligt placerad säng hamnar rummet i obalans, vilket försvårar möjligheten att skapa en avkopplande miljö.

Annons

Tips: Inspireras av feng shui och få ett bättre flöde av energier i ditt sovrum. Placera sängen mot en vägg och se till att du har god uppsikt över dörren för en känsla av lugn och kontroll. Undvik även att placera din säng mellan två fönster, då chi-energierna flödar snabbare och ger avtryck i din sömn.

Miss 5: Det saknas en helhet

Så inreder du i sovrummet 2021
Sänggavelns naturnära känsla sätter stämningen i hela rummet. Foto: Ellos Home.  

Utöver sängtyp, sängkläder och placering behöver sovrummet en god balans för att skapa ett bestående lugn. När du har hittat en säng som passar dig och dina behov är det dags att forma resten, men låt sängen vara med i den processen. Ofta blir sängen en egen enhet som inte integreras i inredningen.

Tips: Hämta inspiration från din säng och detaljer i olika kulör och nyans. Kanske kan sänggavelns färg influera rummets inredningsdetaljer eller sängbenens material matcha textilierna? Ett välbeprövat knep är även att låta sängkläderna gå i lugna toner som gärna får gå i samma färgskala som rummets väggar.

Läs mer:

Så inreder du med 2021 års stora färgtrender

Mjukt möter hårt i årets inredning – 18 populära detaljer med rundade former

Uppdatera hemmet med 2021 års trender – rum för rum

Publicerat 22 januari 2021
Annons