I mässing och i stål. För kronljus och för värmeljus. Gemensamt har dem alla att de funkar lika bra året om i våra hem. Ett sätt att bidra till en mer hållbar konsumtion – för både planeten och för plånboken.

1.Ljusstake tillverkad i aluminium och mässing. Den blankpolerade ytan ger en illusion av

att blicken tränger genom ytan. Ljusen står i ett oregelbundet sammanhang men bildar

tillsammans ett  kluster. Resultatet ett uttryck som är spontant och samtidigt elegant. Ljusstake från Klong, här (länk till Adtraction) finns den!

Ljusstake från Klong
Jotex ljusstake

2. En 4-armad ljustake formgiven av Jonas Grundell för Design House Stockholm. Här (länk till Adtraction) hittar du den!

Georg Jensen ljusstake

3. Tidlös estetik möter praktisk innovation i den kombinerade ljusstaken med bricka.  Brickan låter dig servera dina snacks på ett elegant sätt samtidigt som den sprider ett mjukt skimmer över ditt hem. Tunes är formgiven av svenska designern Monica Förster och är ett exempel på hennes arbeten för Georg Jensen. Den är tillverkad av putsat rostfritt stål och rymmer 4 ljus och har 3 brickor i olika storlekar. Här (länk till Adtraction) finns den!

4. Kandelaber från serien Nappula är designad av Matti Klenell för Iittala. Här (länk till Adtraction) hittar du ljusstaken!

ljusstake Design house Stockholm

5. Det svenska designvarumärket Klong presenterar den nya adventsljusstaken A.D., designad av Broberg & Ridderstråle. I sitt samarbete har duon experimenterat med dimensioner och proportioner, vilket utmynnat i en geometriskt tilltalande ljusstake. Anno Domini, eller enbart A.D. som ljusstaken även kallas, har en avskalad och modernistisk estetik. Denna klassiska form gör samtidigt att användandet av ljusstaken inte är begränsat till enbart juletid.

ljusstake från Georg jensen

– Tanken är att Anno Domini kan ses både som en adventsljusstake med ett krucifix i botten och som en ljusstake med en abstrakt geometrisk form och tilltalande asymmetriska proportioner, säger Johan Ridderstråle, en av formgivarna i duon Broberg & Ridderstråle. Går att köpa från och med 10 oktober.

6. Ljusstake som utstrålar elegans och god smak med fyra ljushållare. Den är tillverkad i metall med en antikfinish. Ljusstaken från Jotex hittar du här (länk till Awin.com).

7. Season har en flytande och elegant form och rena linjer. Tack vare den enkla formen får fantasin fritt spelrum. Ljusstaken kan smyckas med färgade band på hösten och våren. Eller varför inte klä den med gröna kvistar inför julen. Georg Jensen ljusstake finns här (länk till Adtraction).

Läs mer:

Smidet gör comeback – läs mer om det här! 

Stockholms mysigaste hotell direkt vid Slussen 

5 jultrender enligt våra danska favoriter 

Ljusstake från Ittala

AD Klong