7 skorstensfria eldstäder – från budget till lyx

En skorstensfri eldstad ger dig alla fördelar som en riktig eldstad har utan att tumma på känsla eller kvalité. Den värmer, skapar en härlig känsla och blir en tjusig inredningsdetalj.

Annons

En skorstensfri eldstad är både enkel att montera och flytta på. Det finns oändliga möjligheter där enbart du sätter gränser för vart du vill placera den. I sovrummet, vardagsrummet, uteplatsen eller varför inte ta med den på resan till fjällstugan?

Eftersom den varken har en skorsten eller riktig eld slipper du både rök och sot som annars kan smutsa ner möbler, golv och tak inomhus. Däremot får du, precis som med en riktig eldstad, en behaglig värme att njuta av.

Hur fungerar det?

En skorstensfri eldstad fungerar genom att du häller bioetanol i en behållare. Bioetanol ger inga farliga avgaser, bara koldioxid, ånga och värme. I eldstaden förbränns bioetanolen och skapar lågor som ser ut som en öppen eld. En timmes eldning kräver upp till en halvliter vätska, vilket kostar ungefär 10 – 15 kronor.

Här är 7 skorstensfria eldstäder från budget till lyx

1. Tenderflame Café Svart, 699 kr hos Bastuspecialisten

Annons

För den som inte vill ha en stor eldstad eller kanske inte har plats för en modell större finns det mindre lyktor att placera på bord eller uteplats. Du kan med fördel ha den på bordet under tiden ni äter då den varken avger lukt eller sot. Den här finns även i vitt.

2. Bonneville svart, 1995 kr hos OneHome

Enkel och snygg eldstad som fästes på väggen. Med en bredd på 40 centimeter får den plats nästan överallt. Finns i flera olika färger, från mattsvart till neongrön.

3. Cambridge, 3499 kr hos Ellos (länk till Ellos)

En skorstensfri eldstad i gammalt, engelskt utförande. Men keramiska vedträn ser brasan naturtrogen ut, speciellt om den byggs in i interiören på ett verklighetstroget sätt. Cambridge är enkel att flytta omkring och passar lika bra i sovrummet som i vardagsrummet.

4. Apartment 1, 4495 kr hos Bastuspecialisten

Med sina två lågor motsvarar värmen ett normalt elelement. Apartment 1 har en brinntid på cirka 2,5 timmar och lämpar sig lika bra på altanen som inomhus, både i villa och i lägenhet.

Annons

5. Ruby Fires Milano, 9990 kr hos Bastuspecialisten

En betongliknande yta gjord på krossad sten som passar perfekt in i boendet med industriella inredningsstilen. En patenterad och säker brännare som ger en bränntid på cirka fyra timmar.

6. Vauni Globe, 21 900 kr hos Vauni

Vauni Globe värmer det större rummet, över 20 kvadratmeter, men själva klotväggen blir aldrig mer än lätt ljummen. Finns även i andra utföranden, till exempel i stående modell. Det här är eldstaden för den som älskar stilren design.

7. Vauni Divider, 32 900 kr hos Kamingruppen

Öppen spis med glasväggar som fungerar mycket bra som rumsavdelare. En reglerstav medföljer som gör att du kan reglera värmeeffekten och storleken på lågan. Drivs på etanol och tänds med en enkel braständare. Exklusiv och snygg eldstad som även den mest kräsna faller för.

Läs mer: 

9 tips – så inreder du bäst med en braskamin

Höstnyheter från Eldvarm – eleganta verktyg till brasan

Knepen som får ditt doftljus att räcka längre

Annons