7 tips: Inred för mindre skärmtid hemma

Många känner sig lite stressade av mobilen – men hur gör man för att sluta ta upp den hela tiden hemma? Här är sju inredningstips, inspirerade av den nya boken Skärmhjärnan av Anders Hansen.

Annons

Vuxna använder mobilen tre timmar per dag i snitt, och tonåringar fyra timmar. I sin nya bok Skärmhjärnan beskriver Anders Hansen, överläkare, psykiater och författare till bästsäljaren Hjärnstark, hur våra skärmvanor påverkas oss.

Att skärmarnas kalla sken kan göra det svårare att varva ner och somna har vi vetat länge. Men det är innehållet som skapar vanorna: Facebook och Instagram är byggda för att hålla oss konstant nyfikna, och den mänskliga hjärnan fastnar lätt för aktiviteter som ger oregelbundna belöningar. Till exempel likes.

Våra skärmar kan göra oss mer stressade, försämra vår sömn och minska både vår koncentration när vi arbetar och vårt intresse för varandra i samtal. Och du behöver inte röra eller ens se din mobil för att bli störd av den. Det räcker att du vet att den finns nära dig, vid skrivbordet, i tevesoffan eller i sängen. Anders Hansen menar att om du vill sova bättre har mobilen inte i sovrummet att göra överhuvudtaget.

Annons

Vill du skapa möjligheter till mer skärmfri tid hemma? Vi har 7 enkla inredningstips:

1. Inga skärmar i sovrummet

Lämna mobilen utanför sovrummet
Foto: Chris Tonnesen för Nordic lighting  

Att sänka temperaturen, inte ha tv eller arbetsbord nära sängen och släcka skärmarna ett par timmar före läggdags, är goda råd som vi är vana att höra. Men om du verkligen vill ge din hjärna ledigt över natten: Lämna mobilen utanför sovrummet och använd en annan väckarklocka.

Blå väggar upplevs som svala och kan bidra till att du somnar lättare och inte tassar upp och kollar Instagram. Det kan även vara klokt att se över belysningen i sovrummet; du behöver både mysbelysning och en bra läslampa (om du gillar att läsa böcker eller tidningar).

Annons

2. Skapa en läshörna

Inred en läshörna för mindre skärmtid
Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/Mäklare: Jessica Fridstedt  

Vem har inte stängt sin laptop efter att ha konstaterat att inget hänt sedan senaste titten, bara för att fem minuter senare ta fram mobilen för att kolla om det kanske finns något nytt att se där istället?

För att du ska ta dig tid att läsa pappersböcker oftare, med mobilen vilande på behörigt avstånd, är ett fint tips att göra i ordning en läshörna. Med en skön stol, några växter och ett sidobord för fika, blir det mysigt att slå sig ner och läsa både på vintern och regniga sommarkvällar.

Annons

3. Inred för nya tv-vanor

Inred för mindre skämrtid: Göm din tv
Styling: @annacate Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/Mäklare: Erika Bergholm  

En epok är kanske över snart: Efter många år med tv:n som den självklara mittpunkten i varje vardagsrum, ser vi allt fler som väljer att gömma undan den – eller göra sig av med den helt.

Att ha koll på din mobiltelefon medan du ser på tv är inte särskilt avkopplande. (Men väldigt vanligt). Ge din tv en undanskymd plats, gärna i ett skåp eller bakom ett draperi, och lämna mobilen i ett annat rum när du ser en serie eller film. Två skärmar stressar mer än en.

Annons

4. Gör plats för dina intressen

Inred en atelje hemma för mindre skärmtid
Foto: Chris Tonnesen för Nordic lighting  
Mindre skärmtid: Inred en ateljé hemma
Styling: Pella Hedeby Foto: Kristofer Johnsson för Ikea/Livet hemma  

Många drömmer om en egen ateljé hemma. Att göra något med händerna är avstressande – och ett bra sätt att tänka på annat än mobilen.

Annons

Oavsett om du är konstnär eller bara sugen på att pyssla, blir det både lättare och roligare om du slipper plocka fram och bort prylarna varje gång du känner dig kreativ. Framförallt är chansen större att det faktiskt blir av, så att dina intressen kan få lite mer av din tid.

Det finns enkla sätt att skärma av om du ägnar dig åt något som skapar stök. Du kan till exempel sätta upp en skena med ett draperi eller använda en hylla som rumsavdelare.

5. Ge badrummet lite mer lyxkänsla

Minsak din skärmtid hemma – skaffa fler växter
Foto: Ferm living  
Inred badrummet för mindre skämrtid
Styling: @annacate Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/Mäklare: Erika Bergholm  

För att minska behovet av att ta med dig mobilen i badet: Tänk på badrummet som på andra rum, och försök skapa en rum i rummet-känsla kring ditt badkar. Ju mysigare och lyxigare badet känns, desto mer kan du slappna av där.

Annons

6. Odla ditt växtintresse

Inred för mindre skärmtid –pyssla med växter
Foto: Ferm living  

De är både fina att se på och bra för hälsan och välbefinnandet: Växter gör inte bara luften bättre inomhus, vi blir faktiskt lite lugnare bara av att titta på dem. Dessutom är krukväxter och balkongodlingar en utmärkt hobby för den som vill ha något att pyssla med hemma. Har du inte en balkong är ett fint tips att placera växter i och kring ett fönster, och din läshörna mitt bland dem.

7. Ta vara på vetenskapen när du inreder

Att skapa miljöer som får oss att må bra, koppla av och fokusera på det vi vill, är en hel vetenskap: Det kallas neurodesign och kombinerar den senaste hjärnforskningen med inredning, arkitektur och design. Och det finns enkla sätt att applicera kunskapen i ditt eget hem. Några exempel är att använda naturnära färger, välja mjuk belysning och att vara försiktig med starka dofter hemma.

Läs mer:

Läs mer: Så inreder du enligt neurodesign – 7 tips från experten 

7 enkla inredningsknep som minskar stressen

15 fina shoppingtips för läshörnan

Publicerat 12 mars 2019
Annons