8 trender att hålla koll på 2016

Annons

2016 är här – och med det ett nytt inredningsår med nya trender. Nu delar Residence med sig av sina trendspaningar för det nya året!

1. Vågade färgkombinationer

Hemma-hos-Daniel-Heckscher_4
Foto: Magnus Mårding  

Vem säger att man inte kan kombinera laxrosa med havsblått? Eller måla väggar och lister mörkgrå och taket ljust rosa? Efter att ha dissat alla vita väggar till förmån för grått i olika nyanser börjar vi experimentera mer – med att inte bara måla väggar utan även lister, dörrar och tak, samt med oväntade färgkombinationer i samma rum. Vi kommer även experimentera mer med textur och effekter – som att måla en vägg som både har färgton och ytskikt som en skrovlig betongvägg. 

Annons

Läs även: Färg blir det stora 2016

2. Individens era 

keramik
Foto: Charlie Drevstam  
kneip
Foto: Kneip.no  

Det senaste året har inneburit ett rejält uppsving för alla keramiker som innan jul inte ens kunde tillgodose alla beställningar; efterfrågan var helt enkelt för stor. Intresset för brukskeramik kommer fortsätta öka. Men i jakt på det egna och det individuella kommer all slags konsthantverk efterfrågas i allt högre grad. Vi vill känna handens närvaro i våra ting, och vi vill inreda med unika val. Unga liksom etablerade keramiker, vattenhål som Kaolin och Konsthantverkarna, liksom designer och konsthantverkare som utmanar sina genrer – som svenska David Taylor, danmarksbaserade Pettersen & Hein och norska duon Kneip. År 2016 är ert år. 

Annons

Läs även: Personlighet kommer prägla 2016

 

3. Miljö i fokus 

hanna_interior_for_ire_mobel_-_emma_olbers_-_orjan_henriksson_small (1)
Foto: Örjan Henriksson  

Trärena möbler med synlig konstruktion. Lokal produktion eller produktion som går att spåra och som gått schysst till. Vi blir allt mer medvetna i våra möbelval. Miljö och långsiktighet prioriteras i allt högre grad. Att konsumera rätt och veta vad man köper blir självklart.

 

4. Svenska klassiker dominerar

dux klassiker
Foto: Patric Johansson  

Klassiska möbler som tål ögats slitage, gärna med en lång historia och svenska rötter. Att svenska Dux återlanserade klassiker som Jetson, Karin och Pernilla visade sig vara ett genialiskt drag. Framöver kommer vi se fler återlanseringar, svenska företag som inte bara pushar framåt med nytt, nytt, nytt utan även kikar i arkiven och vågar uppdatera. Precis som danskarna gjort länge. Vem vet, kanske även Ikea återupptar produktionen av sina mest åtråvärda klassiker – de som faktiskt jagas just nu på samtida auktioner?

Annons

 

5. Småskalig produktion 

mattor
Louise Liljencrantz Sievers och Fredrik Nygren. Foto: Erik Lefvander  
FelixOdell_PBS_VeraNovis_Tiff_150115_Res_VeraNovis_0178
Foto: Felix Odell  

Små aktörer, liten produktion. Med nätet som kommunikation- och försäljningskanal poppar allt fler företag upp med småskalig produktion i Sverige. Som Domo design och Smålands skinnmanufaktur. I ett sådant kreativt klimat tänjer allt fler kreatörer gränserna; vi har redan sett stylister och bloggare som Amelia Widell göra soffor, Hanna Wessman krukor och inredaren Louise Lagercrantz skapa en serie fantastiska mattor. Och det är bara början – framöver kommer vi se ännu mer kreatörer som vågar satsa och tar produktionen i egna händer.

Annons

 

6. Oväntade samarbeten 

SVARTAN_Image_32
 

Samarbeten – över gränserna, mellan olika discipliner eller mellan företag som vågar ta in och samarbeta med helt oväntade kreatörer. En stjärnstylist gör sina första möbler för en internationell producent, en konsthantverkare samarbetar med en sofftillverkare och en modeskapare gör vardagsvaror för en möbeljätte – ja, varför inte? År 2016 kommer en rad oväntade samarbeten inledas och lanseras. Det hurrar vi för!

Annons

 

7. Dekoration uppåt väggarna 

Hannas-hus_residence_svd_220715-42-6_print
Foto: Mikael Axelsson  

Inte sedan 80-talet har väggarna fått samma fokus som nu. Nu gör paneler och inbyggda lösningar comeback. Sänggavlar platsbyggs, rum får snygga bröstpaneler, garderober får lister, överlag använder vi väggar på ett nytt sätt – inte bara för tavlor.

 

8. Årets möbel – bokhyllan

bokhylla foto magnus marding
Foto: Magnus Mårding  

Årets möbel? Platsbyggda, fristående, låga och avskärmande, hyllor som låter böckerna ta plats och vara huvudfokus eller hyllor som själva tar plats i rummet med vackra detaljer och färger. När allt får plats i en telefon förändras vårt förhållande till möbler – bokhyllan lever måhända en utsatt tillvaro, ändå säger den mer om oss än någon annan möbel. Och på Stockholms möbelmässa 2016 satsar en rad svenska designer och företag på just bokhyllan. 

Annons