inred liten bostad snyggt - tips och missar att se upp för

9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem

Ska du inreda en liten tvåa, etta eller kanske en studentlägenhet? Här är missarna att undvika och tipsen som hjälper dig att inreda stilsäkert – med både personlighet och utrymme för en trivsam vardag!

Annons
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem
1:56

I Sverige finns flest singelhushåll i världen, så det är kanske inte så konstigt att många bor på liten yta och därför även tampas med vanliga inredningsproblem som kommer med en liten lägenhet. De flesta är dock relativt enkla att lösa om man tar sig tid att se över vad det är som inte fungerar eller drar ner intrycket enligt en själv. För att inreda snyggt och smart på få kvadrat – det går!

Här är nio vanliga inredningsmissar i mindre bostäder och hur du löser dem på ett enkelt sätt:

Miss 1: Placeringen av möbler är inte optimal

En liten, öppen yta är svår att inreda och det är lätt hänt att alla möbler ställs längs med väggen, vilket sällan blir optimalt i vardagen. Dessutom skapar det ett tomrum i mitten av rummet, vilket kan få bostaden att kännas mindre än vad den är.

Så löser du det: 

Snyggt vardagsrum i liten bostad med soffhörna och stor matplats
Två funktioner i ett och samma rum tack vare smart möblering. Foto: Henrik Lindén Styling: Studio Cuvier för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander  

Skapa rum i rummet genom att inreda olika zoner och utnyttja alla kvadratmeter du har. Skärma av vid behov och våga placera möbler en bit in i rummet, det ger ett luftigt intryck.

Annons

Miss 2: Belysningen är inte anpassad

Rätt vald och placerad belysning kan göra under för ett utrymme. Men likaså kan fel belysning dra ner helhetsintrycket i ett riktigt snyggt hem.

Så löser du det:

Snyggt inredd etta i beige nyanser
Placera belysningen där den behövs för att skapa naturliga rum i rummet. Foto: Anders Bergstedt Styling: Heyman Sciarrati för Alvhem/mäklare: Tony Henschel  

Anpassa belysningen efter din planlösning och inredning. Istället för att hänga taklampan i mitten av rummet kan du leda den så den hamnar ovanför sittgruppen. Kombinera med mindre lampor lägre ner för att skapa en mysig atmosfär i varje rum i rummet.

Miss 3: Allt har bara en funktion

På en liten yta gäller det att ha med sig compact living-tänket och maxa såväl kvadratmetrar som möbler. Har allt bara en funktion kan det hända att man inte får plats med allt man vill eller att man riskerar att övermöblera och få det trångt.

Så löser du det:

Kombinera soffa och säng i ett i den lilla bostaden
Dagtid förvandlas sängen till en soffa med textilier och prydnadskuddar. Foto: Annie Hyrefeldt Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/mäklare: Christina Arnesdotter  

Tänk dubbla kombinationer! Låt sängen agera både soffa och säng, medan matbordet kan vara både en liten arbetshörna och dras ut för att bli ett stort middagsbord för dig och dina gäster.

Annons

Miss 4: Det är övermöblerat och -dekorerat

Har man möbler man går in i och saker som är i vägen över allt störs det naturliga flödet i bostaden och även en rymlig bostad kommer att kännas liten. Och än värre blir det om ytan man har att röra sig på är begränsad.

Så löser du det:

Minimalistiskt sovrum med rofylld inredning i grå toner
Ett rofyllt sovrum behöver inte många detaljer för att vara stilfullt. Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Linnéa H. Manaberi/Cream and navy för Alvhem/mäklare: Ann Stenmark  

Våga minimalism, åtminstone när det kommer till antalet saker du omger dig med. Prioritera och inred med det som ger dig glädje. Koncentrera prylsamlingarna till några få ställen i form av stilleben, istället för att sprida dem över hela hemmet.

Miss 5: Du inreder enbart med mörka färger

Många väljer att gå ifrån det helvita och det kan bli riktigt snyggt och personligt när man inreder med dovare kulörer. Värt att tänka på är dock att mörka färger tenderar att absorbera ljus, vilket kan få en liten lägenhet att kännas mindre än vad den är.

Så löser du det:

Snygg liten lägenhet med mörkgrönt kök
Det här gröna köket blir ett blickfång och skapar wow-effekt i bostaden. Foto: Martin Wichardt Styling: Katia Thoger för Fantastic Frank/mäklare: Camilla Eggenberger  

Om du vill behålla den luftiga känslan, men samtidigt inreda med mörkare kulörer är det viktigt att skapa balans med en varierad färgpalett. Jobba med kontraster, låt en del vara mörk och ljusa upp i övriga hemmet för att skapa en balanserad helhet.

Annons

Miss 6: Du inreder bara på en nivå

De flesta möbler hamnar naturligt på samma höjd och det är därför som inredningsdetaljer blir strösslet som placeras såväl högt som lågt i rummet. Glömmer man bort det blir intrycket lätt lite platt och tråkigt.

Så löser du det:

Vitt modernt kök med gröna växter
Glöm inte att inreda både högt och lågt i hemmet! Foto: Anders Bergstedt Styling: Nouvel Interior för Entrance/mäklare: Erika Bergholm  

Skapa dynamik genom att inreda från golv till tak oavsett om du har standardtakhöjd eller inte. Det är särskilt vanligt att man glömmer att inreda på höjden, men en hylla med några inredningsdetaljer, växter eller en lampa kan lösa det snabbt.

Miss 7: Du optimerar inte förvaringen

Öppen förvaring är riktigt snygg, men inte alltid den mest praktiska eller compact living-anpassade på en liten yta. Det samma gäller för standardgarderober, som även om de är snygga och enkla att inreda med, inte alltid tar tillvara på ytan och maximerar förvaringen i den lilla bostaden.

Så löser du det:

Platsbyggt kök från golv till tak och öppen förvaring i kombination
Kombinera öppen och sluten förvaring för ett levande, men samtidigt prydligt intryck! Foto: Henrik Lindén Styling: Studio Cuvier för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander  

Tänk smart kring förvaringen genom att utnyttja såväl golvyta, tomma väggar och den takhöjd du har att tillgå. Håll koll på måtten när du väljer hyllor och garderober för att maxa förvaringen eller platsbygg dem för att få ut så mycket förvaringsutrymme som möjligt. Kombinera både slutna och öppna förvaringslösningar för att få ett levande, men samtidigt prydligt helhetsintryck.

Annons

Miss 8: Allt är nytt

Den första lägenheten är ofta liten och i all iver att äntligen få skapa sig ett hem finns risken att det blir en showroom-känsla i bostaden om allting är nyproducerat och köpt på ett och samma ställe.

Så löser du det:

Snyggt vardagsrum med personlig och beige inredning
Blanda olika material och texturer samt nytt och gammalt för en personlig inredning. Foto: Maria Sahlander Styling: Nouvel Interior för Bjurfors/mäklare: Jonas Rutberg  

Det tar tid att inreda med karaktär! Ha tålamod och ge inredningsprocessen tid. Genom att bo in sig och blanda både nytt och begagnat får man enkelt till en personlig inredning.

Miss 9: För stora möbler

Möbler och inredningsdetaljer måste anpassas efter det rum de ska vara i för att det ska skapas balans i inredningen. Det krävs exempelvis många kvadratmeter om man ska få plats med både en stor soffa, en sittpuff eller en fåtölj, ett soffbord och en bokhylla i ett och samma vardagsrum.

Så löser du det:

Vardagsrum med soffa och sittpuff i beige och brunt
Skapa balans med möbler i rätt storlek. Foto: Maria Sahlander Styling: JosefssonLjung för Bjurfors/mäklare: Carolina Bäcklund  

Mät upp vad du får plats med och visualisera hur du vill inreda rummet innan du sätter igång. Prioritera och anpassa efter dina behov samt den yta du har att tillgå. Skippa den stora soffan och kombinera istället den mindre soffan med en generös sittpuff alternativt satsa på en stor soffa, men låt soffbord och övriga möbler vara något färre och mindre för att balansera upp soffan.

Läs mer:

7 vanliga inredningsmissar på balkongen 

Vanliga inredningsmissar att se upp för i hallen – och hur du löser dem

5 belysningsmissar och hur du lyckas inreda med belysning

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons