9 stora inredningstrender på Formex

Härliga kulörer, varma metaller och dekorativa djur flyttar in i inredningen i vår. I alla fall om man ska tro de mest trendande detaljerna från Formex.

Annons

Årets Formexmässa bjöd i vanlig ordning på mycket inspiration för den inredningsintresserade och visst var det vissa trender som lyste lite starkare än andra.

Här är de största trender att satsa på i vår och sommar – enligt Formex.

1. Tonat glas

Det blir mer tonat glas i år och det trendigaste du kan ha är vaser och behållare som skiftar i olika nyanser av grönt. Även smoke-tonat, som drar åt det rökigt gråsvarta, hållet är populärt.

2. Sammet, sammet och åter sammet

Sammetstrenden är fortsatt stark och överallt ska det vara sammet. I allt från gardiner och prydnadskuddarna till soffor, fåtöljer, sittpuffar och till och med en lampa i sammet.

3. Sittpuffen

Som komplement till soffan eller fåtöljen, som bord eller för att sitta på. Sittpuffen har många olika användningsområden, men piggare garanterat upp inredningen.

Framförallt är det puffen i trendmaterialet sammet som verkligen tar över i år. Antingen satsar du på en enkel och avskalad modell, en variant med detaljer i mässingsbotten, en med fransar eller varför inte sänkta knappar.

Annons

4. Mässing

Silverdetaljer lyster med sin frånvaro, medan det finns gott om inredningsdetaljer i guld- och mässingsdetaljer.

Det räckte tydligen med två säsonger av kall metall och nu vill alla ha tillbaka det guldglimmande i inredningen igen.

5. Flamingos

Oavsett om det är detaljer för utomhusbruk eller inredningen kryllar det av rosa flamingos i olika storlekar och utföranden, som prydnad, trädgårdsdetalj eller lampa.

Fåglarna är så pass många att de är i klass med tidigare års trendformer kaktus och ananas.

6. Färgade fuskpälsplädar

Glöm vitt, grått och brunt. I år ska fuskpälspläden vara i pastell.

Färgade plädar ger ett sött intryck till inredningen och passar bra ihop med den skandinaviska paletten. Mest förekommande populärt blir ljuslila, ljusrosa och mint, men även mörkare nyanser av rött.

7. Spegelvägg

Speglarna har hittat in i finrummet och i det trendiga hemmet begränsar de sig inte bara till badrummet eller hallen.

Annons

Formerna får gärna vara allt annat än kvadratiska och rektangulära och vi ser mycket runda linjer. Allra trendigast är det att kombinera flera olika varianter och skapa en spegelvägg.

8. Djurfigurer

Inte bara flamingos tog över på inredningsmässan, även andra typer av djurdekorationer fanns frekvent. Ingen särskild art överrepresenterades och det finns allt från apor, hästar, elefanter och fåglar till katter och vilda kattdjur – för att bara nämna några – att välja mellan.

9. Rosa i olika toner

Precis som många anat för trendåret 2018 är det rosa som regerar. Det blev knappast mindre tydligt på Formex där var och varannan monter var dekorerad med rosa nyheter i olika toner och nyanser.

Läs också:

5 höjdpunkter från Formex 2018

Han är årets vinnare av designpriset Formex Nova 2017

Stefan Nilsson: 9 av de största trenderna 2018

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Publicerat 24 januari 2018
Annons