Den härligaste årstiden är äntligen här – sommaren är runt hörnet och det är dags att flytta ut festen till trädgården.

Samla vänner och familj över god mat och dryck och njut av de varma sommarkvällarna och varandras sällskap. Vi har listat allt du behöver för en lyckad trädgårdsfest.

1. Fokusera på en begränsad yta

Du behöver inte anordna en trädgårdsfest i hela trädgården. Det räcker med att lägga fullt fokus på några kvadratmeter och låta resten av ytan så för sig själv. Fördelaktigt är om det finns träd eller höga buskar i närheten där du kan hänga lyktor och ljusslingor.

Via: dekolehti

Via: dekolehti

2. Dra fram grillen

Grillad mat är nästan ett måste på en trädgårdsfest. Bunkra upp med olika typer av fågel, fisk och grönsaker och låt gästerna göra sina egna grillspett. Ett annat alternativ är att grilla allt själv och servera en gigantisk matbuffé.

3. Nyttja träd och buskar

Att hänga prydnader på höjd är ett enkelt sätt att skapa mysig stämning. Tomma syltburkar i träden med blommor eller levande ljus i är en fin dekoration. Men håll koll på elden!

4. Fynda begagnat

I second hand-butiker och på loppis finns det massor av dekorationer att fynda. Ska du anordna en trädgårdsfest med ett speciellt tema är det här du ska leta.

5. Spara inte på ljuset

En av de bästa sakerna med sommarsverige är de ljusa nätterna, men några timmar per dygn är det ändå mörkt. Bunkra upp med flera ljusslingor och sätt dem tvärsöver bord och sittplatser för att få en härlig inramning. Det är lättare än det ser ut; fäst ljusslingorna i träden och dra ut några förlängningssladdar som du kopplar ihop.

6. Drinkar på tapp

Färgglada fruktdrinkar är både enkelt, smidigt och festligt. Använd stora saftbehållare och låt gästerna fylla på sina glas när de önskar. Fungerar både till barnen i form av saft och till de vuxna i form av olika cocktails. Dekorera med i skivade frukter, örter och isbitar.

Läs mer: Testa sommarens hetaste drinktrend: 4 goda cocktails på tapp

7. Satsa på äkta vara

Använd samma porslin och bordsdekorationer som du gör inomhus. Det skapar en känsla av lyx i jämförelse med att äta från papperstallrikar och med plastbestick. Och visst är det mycket godare att dricka vin i ett glas än ur en plastmugg?

8. Bjud på hemmagjord mojitoglass

Glass är som allra godast när man gör den själv – och vad passar bättre än en cocktailglass till en trädgårdsfest?

Läs mer: 3 enkla steg – så gör du svalkande mojitoglass 

9. Håll värmen

I Sverige är vi dessvärre inte bortskämda med varma sommarnätter. Var förberedd genom att placera ut ihoprullade filtar som dina gäster kan vira in sig i när solen har gått ner.

Läs även: 

Klädkoder till bröllop och fest – allt du behöver veta
Så gör du din egen cookie dough-glass
Sommarens 5 trendigaste mackor