pool tips

Arkitekternas 6 bästa tips till dig som vill bygga pool

Drömmen om en egen pool att glida ner och svalka sig i lockar allt mer. Men vad är viktigt att tänka på? Arkitekterna ger oss sina bästa tips.

Annons
5 lyxiga kändishem du bara måste se
5 lyxiga kändishem du bara måste se
1:04

Poolsäsongen är här! Residence bad arkitekterna tillika pool-proffsen Andreas Martin-Löf och Jonas Lindvall ge oss sina mest värdefulla tips på vad som är bra att ha koll på innan poolbygget sätter igång.

Infinitypool hemma hos Andreas Martin-Löf vid hans sommarhus på Värmdö.
Andreas Martin-Löfs egna pool vid hans sommarhus vid Värmdö utanför Stockholm.  

1. Hur mycket kostar det att bygga pool?

Det är främst tre saker att ta hänsyn till innan poolbygget sätter igång. Bestäm hur mycket bygget får kosta – en pool kan kosta mellan några tusenlappar till många miljoner. Det är också klokt att tänka igenom hela den tekniska lösningen och inte bara utseendet; hur stänger man poolen om natten, ska det vara helautomatisk teknik och hur vill ni göra med poolen under vinterhalvåret? Placeringen är minst lika viktig. Går det att undvika sprängning eller är det just det som ger poolen karaktär?

Annons

2. Undvik skjutbara pooltak

Om du vill ha en snygg pool bör du undvika att installera ett skjutbart pooltak. Om man önskar ett tak över sin pool är en inomhuspool egentligen det bästa alternativet. Undvik även mönstrad liner till varje pris, det blir inte snyggt.

Bild på pool med franskt parkettkakel från Claesson Kuivisto Rune.
Pool med franskt parkettkakel från Claesson Kuivisto Rune.  

3. Hur lång ska en pool vara?

Bygg en lång pool, helst 50 meter, säger Jonas Lindvall. De flesta har kanske inte plats för en så lång pool, men 12 meter är enligt Jonas absolut minimum. Helst ska det gå att simma ordentligt.

Annons

4. Bygg poolen direkt

Vänta inte med att bygga pool om ni är nyinflyttade. Risken är att man blir bekväm, tycker att gräsmattan är fin som den är och att återigen ta tag i ett stort projekt känns alldeles för mastigt.

Bild på hus och pool vid kargt landskap vid Bungenäs på Gotland.
Paret Joanna och David Hummels pool på huset vid Bungenäs.  

5. Fundera över hur omgivningen ser ut

Att hänga vid poolen är en stor del av själva poollivet. Om du har barn kan det vara klokt att bygga en djup trappa för att komma ner i poolen. Då kan man sitta på trappstegen och leka med barnen.

6. Tänk på säkerheten!

Du är ansvarig för din pool och antas ha koll på alla som hoppar i. Se till att det finns någon form av skydd eller täckande tak (om än ett snyggt sådant) som hindrar barn och eventuella djur att ramla i poolen när den inte används.

Annons