Attefallshus Gad Gotland bästa tipsen

Så maxar du ditt attefallshus – här är bästa tipsen

Är du i behov av mer utrymme men har inte möjlighet att bygga ut ditt hus? Eller vill du ha ett helt eget fristående hus? Här djupdyker vi i regler kring bygglov, vad som är bra att tänka på och hur man maxar varje kvadratmeter så att man får ut det mesta möjliga av sitt attefallshus.

Annons
Så odlar du potatis - fem enkla tips
Så odlar du potatis - fem enkla tips
1:19

Ett attefallshus kan fylla många funktioner, ett första eget boende för tonåringen, en gäststuga eller varför inte ett kontor/arbetsplats för den egna företagaren? Satsa på ett Attefallshus och maxa boendeytan utan att göra avkall på ditt befintliga hem.

Attefallshus GAD Gotland gavelfönster
Härlig placering av fönstret på gaveln till sovloftet.  

I dag får alla som har ett en- eller tvåvåningshus, utöver en friggebod på max 15 kvadratmeter, även bygga ett attefallshus på 30 kvadratmeter. Attefallshus är dessutom en komplementbyggnad som du inte behöver bygglov för. Det får däremot vara maximalt 30 kvadratmeter stort och med högst fyra meter i nockhöjd för att detta ska gälla.

Annons

Sök hos kommunens byggnadsnämnd

Bygget måste dock anmälas till kommunens byggnadsnämnd, det måste även finnas en huvudbyggnad på tomten, och om huset ska byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter så bör du få ett godkännande av den berörda grannen.

Attefallshus GAD Gotland
Attefallshuset är ett hus från Sommarnöje, och är ett samarbete med GAD. Huset är 30 kvm. Maxa maxytan!  
Attefallshuset på bilderna är ett hus från Sommarnöje, och är ett samarbete med GAD. Huset är 30 kvm. Maxa maxytan!
Till skillnad från friggeboden får attefallshuset inredas som självständig bostad. Det får användas både som fritidsbostad och permanentbostad, men då som ett komplementbostadshus.  
Annons

Om ditt hus däremot skulle vara kulturmärkt, eller av annan anledning falla under speciella regler, krävs en individuell prövning. Fråga stadsbyggnadsförvaltningen vad som gäller i din kommun. Du måste ha fått ett startbesked från byggnadsnämnden innan du kan sätta igång och skapa ditt drömattefallhus.

Attefallshus Sommarnöje GAD Gotland vardagsrummet
Luftigt inredd vardagsrumsdel. Fåtölj och bord, GAD. Oljelampa, Klong. Keramik från Paradisverkstan. Keramikpäron, Per Hammarström.  

Till skillnad från en friggebod, som får vara max 15 kvadratmeter och högst 3 meter i nockhöjd, får attefallshuset användas som självständig bostad, ett så kallat komplementbostadshus. För att detta ska gälla måste byggnaden uppfylla samma krav som ett vanligt bostadshus, se specifika regler på Boverket.se. Om huset däremot ska användas som gäststuga, bastu, båthus eller förråd gäller enklare byggkrav.

Annons
Attefallshus Sommarnöje GAD Gotland fönsterparti trappa
Huset kommer från Sommarnöje och är inrett av GAD.  

Ett smart och vanligt sätt att maximera ytan i ett attefallshus är att bygga ett sovloft. Eftersom nockhöjden får vara så mycket som fyra meter kan du även bygga en källare, då det är ytan ovan mark som räknas. För dig som är sugen på ett större hus håller regeringen och Boverket just nu på att utreda om attefallshusen kan få bli ännu större, 30 kvm utan bygglov.

Storleken på attefallshus

Attefallshus Sommarnöje GAD Gotland köket hyllor
På de öppna hyllplanen: Vitt porslin från GAD, vita kaffekoppar, Månses design. Diskmedel från L:a Bruket. Diskborste från Iris Hantverk.  

* Att bygga eller placera attefallshus på tomten kräver en del tillstånd från kommunen – och de kostar. Var extra noga med att kolla tillstånd för att leveransen ska kunna komma fram på vägarna i ditt kvarter/framför huset

Annons
Attefallshus Sommarnöje GAD Gotland köket hyllor loftet
Utnyttja utrymmet under ¬sovloftet till ett platsbyggt kök där allt du behöver ryms. Smart lösning i ett attefallshus.  

* Från och med 1 mars 2020 får attefallshus vara upp till 30 kvadratmeter. Detta gäller dock endast för attefallshus som räknas som permanenta bostäder, och inte för komplementbyggnader. Attefallshus som är 30 kvm har därför andra regler än de som endast är 25 kvm.

Bygga själv eller köpa färdigt attefallshus?

Attefallshus Sommarnöje GAD Gotland köket loft stege
Vardagsrum, kök, toa och sovloft – allt ryms på 30 kvm i ett attefallshus.  

1 Billigast är ett attefallshus som endast ska användas som förråd, då kan man köpa en byggsats för cirka 40000 kronor. Ett nyckelfärdigt attefallshus är nästan alltid dyrare än ett lösvirkesbyggt hus.

Annons
Attefallshus Sommarnöje GAD Gotland toaletten
Toalett med dusch får också plats. Grå handduk från Norrgavel. Grå keramikskål, badborste och tvålkopp, Iris hantverk.  

2 Kostnaden för att ta hjälp av en arkitekt och få kompletta ritningar och anlita en snickare för att uppföra huset är betydligt lägre än att köpa ett färdigbyggt hus. Men som alltid när det gäller byggnationer tillkommer en hel del kringkostnader, att röja marken där huset ska stå eller dra in vatten/el kostar minst 10000 kronor extra utöver själva bygget.

Attefallshus Sommarnöje GAD Gotland bänk lykta Klong
På verandan en vacker träbänk, fårskinn och lykta från Klong.  
Attefallshus Sommarnöje GAD Gotland trappa glasparti
Attefallshuset från Sommarnöje är placerat i skydd av den gamla, vackra ladan på tomten på Gotland.  
Annons

3 Du kan bygga flera attefallshus, men den totala byggnadsarean på alla attefallshus du har på tomten får inte överstiga 25 kvadratmeter. Kostnaden för att bygga ett attefallshus kan variera väsentligt. Allt beror på vilka val “byggherren” gör och hur mycket som man kan göra själv.

Annons