Inred sovrummet med rätt belysning och lampor

Inred sovrummet med rätt belysning – expertens tips

Inred sovrummet med stämningsfull belysning! Här ger Frida Ramstedt sina bästa tips för att ljussätta sovrummet och skapa en varm och mysig känsla.

Annons
Video: Så inreder du med feng shui – rum för rum
Video: Så inreder du med feng shui – rum för rum
2:02

Med rätt belysning blir sovrummet både en stillsam plats att somna i och en uppiggande plats att vakna. Lamporna i sovrummet ska inte bara vara estetiskt fina, utan även fylla sin funktion. När du vill läsa i sängen behöver du en bra sänglampa, när du klär på dig behöver du en stark taklampa och när du vill öka mysfaktorn behöver du dov belysning som ger ett varmt sken.

5-7 lampor är lagom

– Jag skulle säga att de allra flesta har alldeles för få lampor i sina sovrum, eller för lite möjligheter till variation på dem. Man brukar säga att varje rum behöver minst 5-7 ljuspunkter. De bör vara fördelade i olika nivåer, höjder och av olika karaktär som allmänljus eller stämningsljus, säger Frida Ramstedt.

Frida ramstedt och hennes inredningsbok
Frida Ramstedt, författare till boken "Handbok i inredning och styling" och med ny bok påväg.  

Frida Ramstedt driver en av Sveriges största inredningsbloggar Trendenser.se. Hon är även författaren bakom den bästsäljande boken "Handbok i inredning och styling" och aktuell med nya boken ”Handbok i möblering”. Med andra ord, Frida Ramstedt har full koll på hur du inreder med lampor för en optimal belysning i sovrummet.

Annons

­– Först och främst behövs ett bra allmänljus i taket som du kan använda när du behöver se rummet ordentligt. Har man en stor kontinentalsäng i ett litet rum är det extra viktigt att taklampan gör sitt jobb en mörk höst- eller vintermorgon. Det blir lätt skuggor och dunkla områden i rummet om man satsar på en lampa som "bara" är snygg och som inte ger ett bra allmänljus.

Välj sänglampa efter dina behov

När du har införskaffat dig bra allmänbelysning är det dags att titta på sänglamporna. En sänglampa bör sitta på väggen eller stå på sängbordet – beroende på om du ofta ligger och läser i sängen och behöver ett riktat ljus, eller om du använder sänglampan som ledljus eller stämningsbelysning. För att få rätt belysning för just dig, behöver du fundera kring följande:

– Var vill du att ljuset ska hamna? Brukar du läsa i sängen eller är du mest på jakt efter mysbelysning? Ligger det någon intill dig som kan bli bländad? Lampmodellerna formar nämligen ljuset lite olika och om du lär dig läsa ljuskäglorna kommer du snabbt kunna se vilken modell som passar dina behov bäst, säger Frida Ramstedt.

sänglampa med justerbar arm
En sänglampa med justerbar arm ger fler valmöjligheter.  

Om du brukar variera dig mellan att ligga och sitta ner när du läser är ett gott råd att satsa på en bords- eller vägglampa med en arm som gör att skärmens position kan justeras i både höjd­ och sidled. Är ni två i sängen rekommenderar Frida Ramstedt en väggmonterad lampa i mitten av sängen som kan riktas utåt mot den som behöver ljuset.

Bra med dimmer i sovrummet

stämningsfull lampa från Venture Design
Placera ut dina 5-7 ljuspunkter i olika delar av sovrummet. Välj gärna minst en lampa som fungerar som stämningsbelysning i ett fönster eller på en hylla.  

Förutom allmänbelysning och sänglampor råder Frida att satsa på ytterligare valfritt antal lampor – som gärna skall vara dimbara.

Annons

– För att skapa olika nivåer på ljuset och för att skapa ljusrum i rummet är det tacksamt att också lägga till fönsterlampor och gärna en till bords eller golvlampa, beroende på hur man har möblerat rummet. Har man en stor garderobsvägg kan det också vara fint att ljussätta den med en spotlightskena som kan dimmas från ett svagt släpljus på dörrarna till en ren allmänbelysning när man behöver se ordentligt i garderobens innanmäte.

På tal om dimmer. Är det värt att investera i dimbara ljuskällor i sovrummet?

­– Absolut! Med respekt för att alla inte har råd att installera det i väggen. Då kan det vara bra att veta att det finns smarta lösningar, både Philips Hue och Ikea har dimbara ljuskällor som styrs digitalt. Clas Olsson har också enkla och billiga plug ins som du kan sätta direkt i vägguttaget.

Tre olika lampor i sovrum från Jotex
Med en dimmer kan du justera ljusstyrkan även på allmänbelysningen.  

Ljussätt sovrummet – expertens 3 bästa tips

Här listar Frida Ramstedt sina tre bästa tips för att få till ett mysigt sovrum med hjälp av belysning.

1. Släck taklampan och tänd de mindre lamporna, analysera sedan ljusrummen i rummet. Vad har du för mindre öar av ljus idag (har du ens några?) och vad skulle du behöva tillföra för att skapa en större bredd och variation i ljussättningen.

2. Tänk på betraktelseperspektivet. Titta inte bara på lamporna utifrån, hur de ser ut från sidan. Hur ser de ut och hur upplevs de när du ligger ner i sängen?

3. Ta hjälp av tekniken för att skapa större förutsättningar och användningsmöjligheter i en och samma lampa. Med hjälp av smarta plug ins och ljuskällor kan samma armatur ge olika ljusstyrka och olika färgtemperatur. Det ger dig möjlighet att använda lamporna till flera olika stämningslägen och funktioner.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Annons