En av anledningarna till att det går så långsamt att bygga bostäder i Stockholm är de höga markkostnaderna. Det illustreras väldigt tydligt av nya byggplaner som lagts fram för ett område i Täby utanför Stockholm.

De 700 bostadsrättsinnehavarna i Brf Storstugan i Täby har nu ställts inför valet att få en miljon kronor var – plus betalda boendekostnader i tio år – om de går med på att ge upp sin 30 000 kvadratmeter stora parkeringsplats.

Där vill nämligen byggjättarna resa Sveriges högsta torn och erbjuda 130 000 kvadratmeter bostadsyta, skriver Svenska Dagbladet. Vilket bolag det blir är ännu oklart, men SSM har visat intresse.

Det är arkitekten Gert Wingårdh som ritat huset och för tillfället finns inga offentliga bilder över hur tornet skulle se ut. Det skulle dock, om allt går enligt plan, bli 105 våningar och 315 meter högt.

Bild: SSM

Sveriges just nu högsta torn är Turning Torso i Malmö, 190 meter högt med 27 000 kvadratmeter bostadsyta. Det rekordet kommer endast hållas fram till 2021 då Tellus Tower vid Telefonplan i Stockholm beräknas stå klart. Det kommer bli 225 meter högt och innehålla 700 lägenheter – även det ritat av Gert Wingårdh.

Det återstår dock att se hur länge Tellus Tower håller detta rekord – i nuläget hänger mycket på de boende i Täby. Kommer de vilja sälja sin värdefulla parkeringsplats?

– Det finns en del som tycker att de redan har bra ekonomi. Och så finns en del av de äldre som är rädda för byggbuller under fem års byggtid, säger föreningens ordförande Lars Biertz till SvD.

Enligt honom kan en omröstning om en eventuell försäljning ske i höst.

Läs också:

De ska motverka bostadsbristen– med fågelholkar 

Så blir det nya Sturekvarteret – se alla bilder

Vill du bo nära havet? Här är bostadssajten för dig

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook