Möbeldesignern: Så inreder du hållbart – 5 tips

Hur inreder man skonsamt för miljön? Vad ska man tänka på? Vi har pratat med möbeldesignern Emma Olbers som i samarbete med Residence inrett ett miljövänligt boende.

Annons

Residence har tillsammans med Emma Olbers inrett en bostad och ateljé i en utställning som visas på Sveriges största bo- och samhällsexpo 2-24 september i Vallastaden i Linköping.

Här har varje detalj – från möbler till väggfärg –  valts med omsorg. Lång livslängd och rena material som går att återvinna har varit fokus. Vi bad Emma Olbers dela med sig av sina bästa tips på hur man kan inreda klimatsmart.

 
 

Vad ska man tänka på om man vill inreda skonsamt för miljön?

Annons

Man måste tänka på en möbels livslängd, att den är av bra kvalitet så den kan finnas med länge. En av de viktigaste aspekterna är att en möbel ska kunna återvinnas när den inte längre är bruklig, vilket betyder att du ska kunna separera materialen, och att materialen är ärliga och rena –det vill säga inte uppblandade. Exempelvis hundra procent mässing eller hundra procent plast.

 

Vad är viktigast att tänka på?

Miljöproblemen kan man tackla på olika sätt. Jag har valt att tackla dem genom att koncentrera mig på koldioxid-utsläppen – var vi i vår bransch bränner mest koldioxid. I bilindustrin spelar valet av bränsle en stor roll, i modeindustrin spelar tvättmaskinen en stor roll. I möbelindustrin spelar inte användandet så stor roll, däremot påverkar produktionen och valet av material mycket.

Annons

Hur har du tänkt när du inrett lägenheten i Vallastaden?

I första rummet har jag tänkt på ett cirkulärt materialflöde, att materialet går runt runt och kan återvinnas, vilket för mig betyder att exempelvis dina värmeljus snart blir en aluminiumsoffa från Byarum eller att din Coca cola-flaska kan bli en bra stol.

 

Vad är ditt bästa vardagstips för en mer hållbar livsstil?

Bli vegetarian och flyg mindre! Antalet flygresor och konsumerandet av kött har mest inverkan på koldioxid-utsläppen.

Vad ska man absolut inte köpa om man vill värna om miljön?

Produkter som inte håller kvalitet, som inte går att reparera och som inte går att separera eller återvinna. Det är bra att följa EU:s återvinningstrappa där det näst sämsta är att materialet går till förbränning. Då finns inget återvunnet material att göra nytt av för tillverkare.

Läs om Vallastadsmodellen här.

Läs också:

Residence inreder nyproduktion med designern Emma Olbers

Kika in i det unika arkitektritade huset i Vallastaden

Hem-grundarens lantliga oas – mitt i stan

Publicerat 01 september 2017
Annons