Duka upp med proffset Sofia Wood

Residence tog en pratstund med kokboks-aktuella bloggaren och poddaren Sofia Wood. Vad är viktigt att tänka på när man dukar upp till fest och vardag? Och vad kan Sofia inte klara sig utan på matbordet?

Annons

Chez Wood: en kokbok för vardag, vila och fest. Så lyder titeln på Sofia Woods kokbok som släpps den 25 oktober. Här vill Sofia höja upp våra vardagliga och högtidliga stunder och göra dem vackrare och varmare. Boken står på tre ben – vardagen, festen och vilan – och tar ett helhetsgrepp om dem alla. Det är en samling av oemotståndliga recept, det dukade bordet och tankar om måltidens betydelse.

”Jag tycker inte man ska spara på de bästa sakerna utan våga använda dem i vardagen”

Sofia Wood
 

Foto: Frida Edlund.

Dina bästa tips för festdukning?

– Jag tycker om att gå all in och använda många små detaljer på bordet som alla signalerar omtanke mot gästen  men används på ett avslappnat sätt. En mjuk bordsfilt som man lägger på bordet under duken gör att duken ligger vackrare, och alla tallrikar och bestick får en mjukare, mindre skramlig yta att vila på. Små detaljer som brödfat, egen smörkniv, smörtaxar, en vacker coaster till vinflaskan, flortunna antika kristallglas, gammalt silver och vackra buketter – tänk bara på att hålla dem låga så man ser varandra över bordet.

Annons

Dina bästa tips för vardagsdukning?

– Jag tycker inte man ska spara på de bästa sakerna utan våga använda dem i vardagen. Gamla silverbestick som man hittar på loppis är ofta både prisvärda och användbara till det mesta förutom ägg och syra då de smakar illa då. Att tända stearinljus, även till frukostyoghurten, och duka med en enkel linne eller bomullsduk och tygservetter, gör jättestor skillnad. Sen är jag också Team-kanna, alltså hälla över mjölk, juice, ja allt ,i vackra kannor och byttor istället för förpackningar på bordet.

”Återbrukade klassiska detaljer”

Sofia wood
 

Foto: Frida Edlund.

Vad skulle du säga är årets största trend inom dukning?

– Återbrukade klassiska detaljer och gärna i form av tenn och silver! Plötsligt tycker jag att jag ser så mycket loppis och auktionsfyndat gammalt tenn och silver i form av ljusstakar, saltkar, underlägg och fat. Det är roligt för det finns mycket av bra kvalitet till rimlig peng i Sverige, och med tanke på de utmaningar vi står inför med klimatet är det fantastiskt att fler vill inreda med återbruk, även på bordet. Personligen samlar jag på svenskt 30-tals tenn tillexempel. 

Sofia Wood
 

Foto: Frida Edlund.

Vad är din favvopryl på middagsbordet?

– Antagligen mina stora gamla skärbrädor eller många enorma uppläggningsfat? Jag har också en började samling av Royal Copenhagen Musselmalet som jag är otroligt glad över, de sakerna tror jag att jag kommer ha kvar hela livet. 

Vad har du för key-items som du bara måste ha med på bordet?

– Handstöpta stearinljus från Kalasljus, morfars antika vattenglas i kristall och min silverkanna som är ett arv från min pappa. 

Läs mer: 

Ikeas nya kollektion – ett riktigt hantverk 

Hemma hos keramikern Ida Svärdström 

Så torkar du dina hortensior 

Annons