Dusty Deco

Dusty Deco fyller tio – spana in nya möblerna

Paret bakom inredningsföretaget Dusty deco firar tioårsjubileum. De började med ett hål i väggen på Gärdet.

Styling
Annons
Så får du tvätten krispigt vit igen
Så får du tvätten krispigt vit igen
0:31

Edin och Lina Kjellvertz öppnade sin första butik med vintage- och antikmöbler på Gärdet i Stockholm för ganska precis tio år sedan, 2010, med mycket prylar i den då så populära industristilen. Lampor och möbler från gamla fabriker köptes in i Europa och gick åt som smör.

I dag har Dusty deco gjort sig ett namn som kännare av exklusiva vintagemöbler i den eleganta midcentury modern-stilen.

»Det har varit en lång resa från rostiga Cola-skyltar och industrilampor till där vi är i dag«, säger Edin.

<dusty Deco matbord
I köket hittar vi H- Chair och V-Dining Table, Dusty deco, vas, vintage Vallåkra, privat. Svart skulptur, Carl Richard Söderström, köpt på Berg gallery, målning, August Nilsson.  

Vägen har gått via jobb som inredare och butiksägare – först i Hornstull och sedan med en stor lokal på Brahegatan på Östermalm. För två år sedan packade familjen ihop det mesta och gjorde slag i en livsdröm, att flytta till Mallorca. Därifrån driver de nu Dusty deco som har blivit ett inredningsföretag med en egen möbelproduktion i highend-nischen. Den första kollektionen lanserades i våras, två veckor innan coronan slog till. Lanseringen skedde på Nordiska galleriet.

Annons
Dusty Deco dagbädd
Atéljen: Shaggy Labyrinth, V - Daybed, Frame sofa, V -Sidetable, allt Dusty deco, keramik, Sjöström antik, pläd, Nordiska galleriet.  
Dusty deco lounge chair
I stora salen ligger mattan Shaggy Labyrinth, Dusty deco. Cane Lounge chair, Dusty deco. Konstverk, Luciana Ame, tillgängligt via Dusty deco.  

»I slutet av januari lämnade vi vår egen butikslokal på Brahegatan«, säger Edin och konstaterar att han måste ha en turgubbe som vakar över honom.

Annons

Det var bara några veckor innan corona förvandlade delar av Stockholms innerstad till en spökstad utan människor på gatorna. Familjen Kjellvertz satt under tiden i lockdown på Mallorca under 57 dagar.

Dusty Deco konsolbord
Konsolbord i betongfinish, Dusty deco, fotografi, Wynn Miller, La Arizona Maravilla, 1978, Stripped vintage.  

»En minst sagt intressant upplevelse, vi var mer eller mindre instängda på tomten med våra två barn som är fyra och sex år. Det skulle hemskolas, lagas mat tre gånger om dagen och så skulle man hinna jobba. En gång försökte vi lämna tomten och ta en liten cykeltur med barnen, då ringde grannarna polisen och anmälde oss.«

Annons

Edin konstaterar att de ändå hade det bättre än många andra.

»Vi har trädgård och barnen har kaniner, det var mysigt att hänga mycket med familjen så klart.«

Dusty Deco H-chair
H-chair, Dusty deco, Frame Sofa, Dusty deco.  

Huset som de hyr, och som vi visade i Residence 2018, ligger i Gènova på Mallorca. Om något år går flyttlasset till Palma de Mallorca, där Edin och Lina har köpt sitt drömhus, ett townhouse med en snickerifabrik i bottenvåningen.

»Det är ett magiskt hus. Just nu håller vi på att renovera för fullt. Det är mycket att göra, för att vare sig vatten eller ström fungerar till exempel. Men allt går ju, det har man lärt sig genom åren.«

Annons
Dusty Deco matbord
Stolar, Tobia Scarpa, via Dusty deco, V – Dining Table, Dusty deco, Konsolbord, Dusty deco, konstverk Alexandra Karpilovski, privat, Lampa Nessino, Artemide, Nordiska galleriet, träskulptur från Etiopien, privat.Dessa två bilder (denna sida och nästa) plåtades i en gammal byggmästarvåning med originalmålat tak och gamla kakelugnar på Östermalm. »Vi tänkte oss hur det skulle se ut om ett ungt par som gillar inredning och konst skulle bo där, när vi inredde med våra möbler«, säger Edin.  

Under coronakrisen har Lina och Edin sett över produktionskedjan för möbler, mattor och accessoarer.

»Nu producerar vi allt i Sverige och Europa«, säger Edin nöjt.

Under hösten lanseras ytterligare möbler. Utgångspunkten är hela tiden att skapa sådant som de själv upplever att det fattas. De vackra bilderna plåtades i Bogesunds slott i Vaxholm.

Dusty Deco dagbädd
I taket hänger Stomach Lamp av konstnären Michel Bussien, kan köpas via Dusty deco. V – Daybed, Dusty deco, soffbord, Stockholm modern. Keramikskulptur, Haidar Mahdi, via Dusty deco. Fåtöljer privata. Shaggy Leo Rug, Credenza sideboard, Cane Lounge chair, Tie Dye Rug, allt från Dusty deco. Bordslampa, Pierre Chareau, Galerie MCDE Paris. Konstverk av Luciana Ame, via Dusty deco.  

»Jag var med på en modeplåtning i Bogesunds slott för länge sedan, och blev helt kär i rummen. Jag bär en hemlig dröm, någon gång vill jag driva ett hotell på ett slott och inreda det med våra möbler.«

Edin saknar att driva butik.

»Jag älskar att flytta på möbler, det måste jag säga, jag vill hela tiden att det händer något.«

Just nu får det räcka med renoveringen av huset i Palma.

Läs mer:

Stor guide: Inredningsproffsen listar höstens trender

Bohemliv på Mallorca hos Dusty Deco-grundarna

Publicerat 08 oktober 2020
Annons