Städtips effektivisera städningen linnea ruiz mutikainen

Sex smarta och enkla hacks som underlättar vårstädningen

Ut med det gamla, in med det nya. Här samlar vi effektiva städhacks utmärkta att ha i åtanke inför den stundande vårstädningen – eller storstädning i allmänhet.

Annons
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hem
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hem
1:11

Städning är inte alltid toppen. När det dessutom vankas en ny årstid, där fokus nu i vår- och sommartider flyttas inifrån ut, är det ofta kopplat till storstädning. Då det största hindret för många av oss stavas tid och effektivisering samlar vi här enkla tips och knep som underlättar städningen – från planering till utförande.

Städtips så städar du mer effektivt
Att sätta en målbild innan du drar igång städningen är ett enkelt men effektivt tips.  Foto: Foto: Paolo Galgani/Frama

Så effektiviserar du vårstädningen – enkla städtips och hacks:

1. Fastställ målbild

Innan du ens påbörjar städprocessen kan det vara skönt att sätta en målbild. Vad känns realistiskt med dagens städning? Är tanken att plocka bort överflödiga smådetaljer, ska det möbleras om och piffas upp eller är rensning på schemat? En mer konkret plan är alltid enklare att följa, oavsett projekt!

Annons

2. Dela upp

I många fall är det största problemet den överväldigande startsträckan. Det må låta självklart, men se till att du delar upp städningen. Oavsett om målbilden är att städa hela hemmet på en gång eller ta sig an ett rum är det viktigt att tänka strategiskt. Städa istället i block – kanske omfattar blocket ett rum, kanske en hylla. Allt beror på hur mycket du vill ta dig an.

3. Testa timer

Pomodoro-metoden är nog lite av ett household name för merparten av oss. Tekniken, som är populär i både arbets- och studiesyfte, belyser fokuserat arbete. Arbeta fokuserat i tjugofem minuter, pausa i fem. Bestäm när du byter ut fem minuter för en längre paus och upprepa sedan. Samma teknik är strålande att applicera för städningen.

Vårstädning tips
Att städa med timer kan ge effektiviteten en rejäl boost.  Foto: Foto: Hay

4. Rensning först

Att rensa bort överflödiga detaljer, från småinredning till möbler som tar upp onödig plats, gör under. Ta en titt på rummet i fråga och börja med att plocka bort föremål du inte använder. Filosofin är vanligt förekommande inom japandi, som alltid förespråkar en sparsmakad miljö där endast objekt i användning står framme.

Annons

5. Hemmagjorda rengöringsmedel

Vårstädning är ofta förknippat med dyr rengöring, men så behöver inte vara fallet. Istället för att lägga pengar på rengöring (oftast med märkbar negativ miljöpåverkan), finns det enkla sätt att göra egen, effektiv rengöring av miljövänlig karaktär. För det mesta behöver du endast ingredienser du redan har i ditt skafferi. Kika in våra tips på enkla rengöringsmedel med ättika.

Gör egna rengöringsmedel
Skippa dyra och skadliga rengöringsmedel genom att göra dina egna.  Foto: Foto: Unsplash

6. Frigör golvyta

Kanske låter det grundläggande, men det är enkelt att glömma golvytan när vi väl tar oss an städningen. Även här hämtar vi extra inspiration från japandi. Grundidén är tydlig – luftiga miljöer med få detaljer på golvnivå. Se över vad du har för inredning på golven. Genom att plocka bort icke-nödvändiga objekt kommer rummet kännas rymligare på nolltid.

Annons