Japandi inredning, inred med japandi i vardagsrummet, linnéa ruiz mutikainen

Så inreder du med japandi-stilen i vardagsrummet – fem inspirerande tips

Nedtonade hemmiljöer fortsätter att regera, gärna med en tidlös hint av japandi-influenser. Sugen på att testa? Nedan samlar vi våra bästa tips för vardagsrummet.

Annons
Se hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperatur
Se hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperatur
0:54

Har du också sett begreppet japandi skymta förbi och funderat hur det faktiskt fungerar i praktiken? Vad är bra att tänka på och hur går det ens att inreda med stilen? Den omtalade inredningsstilen, vars popularitet knappast ser ut att stagnera, är det perfekta mötet mellan japansk och skandinavisk inredning. Stilarna har flera parametrar gemensamt, inte minst den sparsmakade preferensen och kärleken för neutraler.

Att integrera japandi i din existerande heminredning behöver alltså inte innebära några större förändringar. Börja med att fokusera på ett rum och känn efter hur stilen passar i just ditt hem.

Annons

Så inreder du med japandi-stilen i ditt vardagsrum – enkla tips och knep:

1. Få detaljer står framme

Inred med japandi, japandi vardagsrum, få detaljer
Tips! Investera i en portabel bordslampa som du enkelt kan flytta runt efter tycke och smak. Foto: &tradition.  

Ett av japandi-stilens tydligaste kännetecken är en enkel, nästintill asketisk miljö. Den inbjudande känslan finns där, men är inte synonym med mycket möbler, synliga smådetaljer och textilier i massor. Istället är det tidlösa, funktionella komponenter som står framme.

Se över vilka föremål och möbler som står framme i ditt vardagsrum. Fyller alla detaljer en funktion, antingen rent funktionellt eller emotionellt? Passar föremålen ihop eller känns det för spretigt? Ställ undan överflödiga detaljer och premiera istället rummets (varför inte hela hemmets?) guldkorn.

Annons

2. Inred med svart

Inred med japandi, japandi vardagsrum, svarta möbler
Tips! Det finns många sätt att integrera svart på, från bordsben till belysning. Foto: Fredericia.  

Japandi och kontraster är ett utmärkt möte, inte minst om kontrasten går i tidlöst svart. Hur mycket svart som faktiskt förekommer i ett rum är mindre viktigt, nyckeln är att kulören förekommer.

Börja med att ta ett varv hemma och se, vilka svarta detaljer har jag? Beroende på resultat är steg två enkelt – antingen testar du att addera ett, eller flera, föremål i vardagsrummet för att se hur färgen gifter sig med din heminredning. Om du vill investera i nytt, kika in på online-auktioner och vanliga loppisar för prisvärda guldkorn.

Annons

3. Mjuka upp med textil

Inred med japandi, japandi vardagsrum, ljusa textilier
Tips! Om du vill piffa upp din japandi-influerade miljö, satsa på mönster. Foto: Tine k home.  

Trots att japandi omfamnar en enkel, enligt många steril inredning är det en avkopplande zen-känsla som står i fokus. Stilen visar hur det går att skapa varma, inbjudande miljöer utan att tänka maximalistiskt och storskaligt. Nyckeln stavas textilier.

Här gäller det att tänka less is more. Det kan räcka med en kudde eller pläd för att förstärka vardagsrummets myskänsla. Neutrala färger är säkra kort, antingen i ljusa toner eller murriga beroende på preferens. Även mönstrade detaljer kan fungera så länge de inte upplevs övermäktiga och bryter lugnet i rummet.

Annons

4. Satsa på låga möbler

Inred med japandi, japandi vardagsrum, beige inredning
Tips! Om du gillar att ha ett par kuddar framme, låt gärna kuddarna gå i samma nyans för tydlig enhetlighet. Foto: Tine k home.  

Likt klassisk skandinavisk inredningsstil karaktäriseras denna trendiga hybridstil av luftiga miljöer. Öppna ytor ligger i framkant, både för att förstärka harmoni och få även den minsta av ytor att upplevas större.

Lägg fokus på låga möbler i vardagsrummet. Ofta fastnar vi på omfattande förvaring från golv till tak eller detaljer som äter upp yta snarare än att framhäva den. Låga soffor och fåtöljer är extra heta inom japandi. Experimentera med omfång men behåll en lägre höjd för en märkbar utrymmesboost.

Annons

5. Funktionella detaljer

Inred med japandi, japandi vardagsrum, bricka
Tips! Piffa upp brickan och förstärka den livfulla känslan med diskreta inslag av skimrande metall. Foto: Fritz Hansen.  

Funktionella två-i-ett-lösningar har gått från enbart praktiska till kontemporärt snygga. Numera söker vi oss till personlig inredning som lyfter ett uttryck men också fyller en funktion. Just det mötet är japandi-stilen extra vass på.

Reflektera kring vilka dina huvudsakliga behov är i vardagsrummet. Här vill vi komma åt vad du vill ha nära till hands och sedan ge det en enkel, tidlös kostym. Spana efter komprimerade inredningsdetaljer som uppfyller behoven utan att kompromissa med den lugnande känslan. Våra hjärtan slår lite extra hårt för den stilfull brickan, perfekt för både dryck och stillebenskapande.

Se Chimi-grundaren Charlie Lindströms minimalistiska tvåa
Se Chimi-grundaren Charlie Lindströms minimalistiska tvåa
1:00
Publicerat 11 januari 2023
Annons