färg på hus 2022

Trendspaning! Här är färgerna vi vill ha på våra hus 2022

Residence har pratat med Nina Klæboe Mørkve, kulörchef på Jotun, som guidar oss genom årets trender när det gäller exteriörer.
– Vi har länge, kanske alldeles för länge, sett mycket av svart och grått. Men nu kanske vi inser att omgivningen kan bli lite trist och enformig, säger hon.

Annons
Så inreder du med feng shui – rum för rum
Så inreder du med feng shui – rum för rum
2:02

Under en längre tid har de svarta och gråa kulörerna dominerat på våra exteriörer. Men trenden börjar nu vända. Att välja färg på huset är ett stort beslut och det finns flera saker att ta hänsyn till, något du kan läsa om här.

Residence har pratat med Nina Klæboe Mørkve, kulörchef på Jotun, som guidar oss genom årets trender och delar med sig av sina bästa tips när det gäller exteriörfärg.

1. Vilken färg har vi på väggarna 2022?

»Jag tycker att vi de senaste åren har upplevt vad härliga kulörta kulörer har gjort med vår inredning – och nu är väggarna näst på tur. Vi har länge, kanske alldeles för länge, sett mycket av svart och grått. Men nu kanske vi inser att omgivningen kan bli lite trist och enformig. En mångfald av kulörer är viktigt för vårt välmående helt enkelt. Gult och grönt är kulörer som nu återigen letar sig till våra husväggar.«

Annons

2. Är det en trend att måla om husen nu?

» Ja. Vi ser det på efterfrågan i våra digitala kanaler, färgrådgivningen, samt på den faktiska försäljningsstatistiken. Människor är måna om att skapa en enhetlig färgpalett utomhus – det vill säga att kulörer för fasad, grundmur, terrass och uteplats harmonierar med varandra. Och det är bra, genomtänkta färgpaletter gå inte ur modet!«

2. Vilka trender följer våra val av exteriörfärg?

»Exteriörtrender förändras långsammare än interiört – vi ser ofta att exteriörtrenderna rör sig i 10 års intervaller. Men med det sagt så har den grå-svarta perioden nu varat längre än så. Det verkar som om vi har fastnat lite den här gången. Men som tur är ser vi fler kulörta kulörer vid horisonten! Och jag tror interiörtrender säkerligen bidrar till att driva exteriören i nya riktningar. Som nu efter flera år av mer färgglada kulörer i våra hem.

Vi på Jotun ser inte direkt att gamla 70-tals exteriörkulörer återkommer, utan snarare att de bra gamla klassikerna har stort intresse. Men vi lyckas bra med att ta fram nya kulörta kulörer som snabbt blir populära. Vi vet vad folk gillar och inte minst har vi en bred kunskap om att skapa de enhetliga paletter alla vill ha.«

Annons

4. Dina bästa tips om man är sugen på mer färg men inte riktigt är mogen för att måla om hela fasaden i en starkare kulör?

»Då tycker jag utan tvekan att man ska börja med ytterdörren och trädgårdsmöblerna. Det kommer att tillföra små droppar av kulörer till uterummet och fasaden, som gör något med både intrycket och stämningen. Kom ihåg att ytterdörren välkomnar dig varje dag! Självklart måste den ha en kulör du älskar.

Fyll på med färgglada växter och blommor, och snart kommer du att se vad kulörer gör med dig. Har du till exempel ett svart eller mörkgrått hus i dag är du faktiskt väldigt fri att välja några livfulla kulörer som kontrast till dörr, möbler och inredning.« säger Nina Klæboe Mørkve, kulörchef på Jotun.

Publicerat 05 maj 2022
Annons