välja färg till huset

Så väljer du rätt färg till ditt hus – experten tipsar!

Att välja exteriörfärg kan vara både stort och svårt. Det finns flera saker att ta hänsyn till och vanliga misstag att undvika.
– Jag tycker inte att man måste ha ett beige hus för att man har en beige inredning, säger Nina Klæboe Mørkve, kulörchef på Jotun.

Annons
Intresset för tegel ökar – vi reder ut var det svenska teglet tog vägen
Intresset för tegel ökar – vi reder ut var det svenska teglet tog vägen
1:03

Att välja kulör på fasaden är ett stort beslut. I flera år har grå och svart dominerat som trendfärger på våra exteriörer – men nu börjar trenden vända och flera väljer att klä sina hus i mer färgstarka kulörer.

Så väljer du rätt färg till ditt hus

1. Fokusera på helheten.

2. Ta hänsyn till grannar och omgivning.

3. Matcha med taket, fönster och andra detaljer.

4. Glöm inte bort uteplatsen.

5. Ta experthjälp!

Trä fasad hus
 

Vi har pratat med Nina Klæboe Mørkve, kulörchef på Jotun som ger sina bästa tips för att välja kulörer för exteriörer.

Annons

»När du färgsätter ett helt hem är mitt bästa råd att försöka se allt som ett, alltså att man försöker fokusera på helheten. Vilken stämning och stil vill du ha – varm och traditionell eller stram och modern?

Ibland kommer arkitekturen att ge dig bra svar här, medan du andra gånger kanske måste definiera det själv. Jag tycker inte att man måste ha ett beige hus för att man har en beige inredning – man hellre ska göra bra val som passar både omgivningen och huset. Men det goda, genomtänkta flödet av kulörer – det är alltid värt att ta med sig.« säger hon.

Ta hänsyn till omgivningen och grannar

»Det är otroligt viktigt att titta på sitt eget hem utifrån. Gå ut, gärna en bra bit utanför fastigheten så du får en bra överblick.

Vad omger huset? Titta på naturen och närliggande hus. Bestäm dig för vilka nyanser du ser, det kan till exempel vara ett gult fält, ett rött hus intill eller en grön skog. Vilken roll spelar ditt hem här? Kan du bidra till att öka välbefinnandet genom att välja en snygg kulört kulör som lyfter kvarteret?

Annons

Och genom att anpassa oss till ett grannhus menar vi inte att välja samma gråton som grannen. Men du och din granne kan lyfta varandra genom att hitta kulörer som passar ihop. Det ökar trivseln för alla och inte minst värdet på din bostad.

När du har tittat på kvarteret som helhet kan du flytta in mot din egen fastighet och titta på vad ditt hus faktiskt består av. Det finns en rad saker att ta hänsyn till om du ska lyckas med en fantastisk färgsättning.«

Tänk på taket!

»Kom ihåg att taket är en stor och viktig del av ditt hus. Vilken kulör eller material har det? Ett hus med rött eller svart tak kanske inte passar att ha samma färg på fasaden.

Svarta tak klarar de flesta kulörer – men kanske kommer nyanserna i taket att förstärkas med svarta fasadkulörer. En helt svart fasad kommer till exempel att utmana blekta, svarta takpannor.

Annons

För rödaktiga takpannor bör fasadkulörerna vara gyllene. Kallare kulörer kan förstärkas när de möter det gyllene röda taket. Till exempel kan en neutral grå ton se blå eller lila ut till ett rött tak.«

Glöm inte detaljer så som dörrar, fönster och garageportar

»Ska alla detaljer målas? Eller har de redan en kulör som vi måste vara uppmärksamma på? Ska du sätta in nya fönster? I så fall, i vilken kulör?«

Terrass och uteplats

»Våra uteplatser och terrasser blir större. De växer i storlek och blir en stor del av husets utsida. Därför är dessa också mycket viktiga. Vare sig det är trägolv, klinker eller annat. Här ser vi en tydlig tendens att folk vill ha naturliga nyanser.

Grundmurer, eller sockeln, är viktig för husets estetiska uttryck – den ska harmoniera både med fasadkulören och med marken den står på. Vi rekommenderar jordnära, bra nyanser, snarare än vitt. Vita grundmurar gör att huset visuellt "svävar" över marken, samtidigt som mer jordnära toner upplevs som gedigna och stabila.

Annons

Ett sista råd? Det är tillåtet att söka hjälp hos experter – det kan vara en bra investering till ett perfekt kulörval som håller länge.«

svart färg på hus
 

Vanliga misstaget när du målar vitt

»Att välja fel vit ton kan betyda enormt mycket. Det vanligaste misstaget är att måla fasaden i en helvit kulör, och sedan upptäcka att fönster och detaljer har en vit kulör med gulare ton. Då kommer du att få en kritvit vägg och fönster som ser "smutsiga" och gula ut bredvid.

Man kan inte heller måla fasaden i en kallare färgton för att dämpa upp gulvita detaljer – många tror det. Tyvärr har det motsatt effekt – allt gult förstärks inför kalla grå och blå toner.«

Krävs bygglov om man ska måla om huset?

»Det kan krävas bygglov om kulörbytet väsentlig ändrar byggnaden eller områdets karaktär. Men kolla alltid med din kommun vad som gäller.« säger Nina Klæboe Mørkve, kulörchef på Jotun.

Publicerat 04 maj 2022
Annons