Chefredaktören listar: favoriter till altan och trädgård

Äntligen. Ljuset ­ropar genom ­smutsiga ­fönsterrutor, ingen tid att städa, för nu gäller bara en sak: ut. Här kommer årets möbler, böcker, prylar för uteliv. Vår bästa tid är nu!

Annons
Enkla grönsaker att odla på balkongen
Enkla grönsaker att odla på balkongen
1:37

1. Mer brunt än grönt i trädgården? Fejk it till you mejk it. Narcisser i stora lass i olika krukor, gott humör och en kopp kaffe räcker långt. Krukor från Bergs potter.

 

2. Utelek betyder avslappnad klädsel. Allt behöver ju inte vara lycra, det går fint med ett par lösa jeans, gamla eller nya. Kolla in lite engelska trädgårdsprogram, det är sällan folk är klädda i proffskläder från topp till tå när de gräver i sina fantastiska trädgårdar. Jeans och tröja, Arket.

Annons
 
 

3. Belgiska Domani grundades 1992 och är för i år nytt på den svenska marknaden. Under Stockhom furniture fair ställde de ut på stan i Gecos showroom och visade en kollektion stora keramikkärl av Vincent Van Duysen.

 

4. Två mindre bord av Skargarden. Koster lounge table small i design av Studio norrlandet i teak, 3 400:-, det stora kostar 5 600:-.

Annons

5. Bordet Chop, som matchar stolen här nedanför, släpptes i samma serie. Ultramarint är en av årens stora färger – perfekt på bryggan ju, i denna variant med rund topp kostar bordet 13 400:-, hem.com.

 

6. Stolen Chop i metall, av franska formgivaren Philippe Malouin, stapelbar och säjls i två-pack, hem.com, 10 900:-.

Annons
 

7. Första fikat på bryggan! Här är det textilier från Bemz i kollektionen Terrazzo för utebruk som håller sällskap.Tygerna är vattenavvisande, UV-beständiga och slitstarka. 67 procent av kollektionen är gjord av rolefin, en syntetfiber som är tillverkad av återvunna tyger från modeindustrin. I kollektionen ingår elva olika överdrag som kan användas på dynor och kuddar med passande mått men som även kan kombineras med följande Ikea-serier: Havsten, Mastholmen, Duvholmen Äpplarö, Själland, Falhomen, Bondholmen och Sollerön. Priser från 399:-.

 Foto: Kristofer Johnsson

8. Malin Björkholm är florist och blomsterinspiratör med 130 000 följare på Instagram. Nu har hon släppt sin första bok om kransar, med ett flertal kransar och instruktioner om hur man gör dem. Kransar ges ut av Norstedts, 269:-.

Annons
 

9. »Jag plockar hallon i augusti­skymningenträdgården sorlar av mina döda.«

Diktsamling av Göran Greider om trädgården ingår i denna Novellix-box, där det också finns varsin novell av Lotta Lundgren, Elin Unnes och Hanna Wendelbo. Bra present till den trädgårdsglada. Asken heter Låt det växa, Novellix.

10. Skön rulle för nacken och till liggstolen, från Bemz i den nya kollektionen Terrazzo.

 Foto: Studio Slakhuset AB

11. Ny för i år från Bergs potter är den oglaserade krukan Ada, som med sin vida, lite lägre form fungerar bra för kryddor som rosmarin eller timjan. Finns även med avrinningsfat.

 

12. Enkla lerkrukor från Bergs potter, här oglaserade Helena med ängsblommor.

13. Alfred Homann är en dansk formgivare som står bakom en ny serie utemöbler i teak för Carl Hansen, med elva olika produkter och smäcker finish. Här en fin liggfåtölj.

 

14. Stapelbara matbords­stolar för utebruk av Alfred Homann för Carl Hansen.

Annons