FelixOdell, Horizont, Asplund Foto Felix Odell

Foto: Felix Odell

Formgivaren och arkitekten Mattias Stenberg, som tidigare ägnat sig åt projekt inom trä, glas, arkitektur och form, har nu bytt riktning och formger den aktuella mattkollektionen Horizon för Asplund. Kollektionen har sin utgångspunkt i ett foto av en horisont som har berört Mattias så starkt att han har velat gå vidare med temat.

– Horisonter har en förmåga att trollbinda, säger Mattias som med sina norrländska rötter och ett soundtrack av sin mammas vävstols ständiga dunkande alltid haft nära till mattor.

Resultatet av kollektionen blev fem mattor som passar lika bra på golvet som på väggen. Som den nya mattdesigner som han är bad Residence honom att lista sina 10 favoritmattor just nu! Och självklart kommer en från kollektionen Horizon.

Horizon, Mattias Stenberg, 19 600:-, Asplund.

Horizon, Mattias Stenberg, 19 600:-, Asplund.

1. Horizon, Mattias Stenberg, Asplund.
– Med serien Horizon för Asplund ville jag slå ett slag för väggbonaden, som var så vanlig under min uppväxt. Serien består av fem olika horisonter som passar lika bra på vägg som golv. Olika blandningar av ylle och viskos ger en härlig variation av lyster och struktur.

 

Matta Woodnotes

Woodnotes, 11 075:-, Woodnotes.

2. Woodnotes, Woodnotes.

– Finska Woodnotes mattor består av vävd papperstråd i enkla grafiska mönster. Väldigt taktilt och väldigt sinnligt.

 

Twice, Asplund.

Twice, 15 745:-, Asplund.

3. Twice, Asplund.
– Den mer minimalistiska mattan Twice av Jessica Signell Knutsson bevisar att man inte behöver använda alla kritor i asken. Två toner av samma kulör i kombination med god kvalitet räcker långt!

 

4. Another rug, All the way to Paris, &tradition.
– traditions Another rug är en kelimmatta med kontrollerad attityd form- given av danska All the way to Paris. Vacker och uttrycksfull med härligt djupa färger, men stram nog för att kunna matchas med möbler.

 

Matta Rödbroka, Märta Måås-Fjetterström

Rödbroka, Märta Måås-Fjetterström, 185 165:-

5. Rödbroka, Märta Måås-Fjetterström.
– Röllakanmattan Rödbroka från 1944 av Märta Måås-Fjetterström och Ann-Mari Forsberg. Mönstret är repetitivt och samtidigt varierat, livligt och lugnt på samma gång.

 

Matta Björk, Lena Bergström, Design House Stockholm.

Björk, Lena Bergström, Design House Stockholm.

6. Björk, Lena Bergström, Design House Stockholm.
– Lena Bergström har uppdaterat trasmattan med sin egen variant Björk för Design House Stockholm. Sedan något år i flera färger, men alltid med samma fina kantavslut i läder. Basmattornas självklara vinnare.

 

Märta Måås-Fjetterström i Båstad Satellit, Bredband och Forell på vägg.

Satellit, Claesson Koivisto Rune, 167 825:-, Märta Måås-Fjetterström.

7. Satellit, Claesson Koivisto Rune, Märta Måås-Fjetterström.
– Ytterligare en röllakan, Satellit, där Claesson Koivisto Rune tolkar spektrogrammet för Märta Måås-Fjetterström, är en härlig stilstudie i gråskalans livfulla värld. Som vanligt i Märta Måås-Fjetterströms oöverträffade kvalitet.

 

Flow, Bolon

Flow, 795:-/kvm, Bolon.

8. Flow, Bolon.
– Mattan Flow från Bolon passar lika bra i hemmet som i offentlig miljö. Praktisk, sinnlig och med oändliga variationsmöjligheter, den passar verkligen överallt.

 

Matta Siepe, Paola Lenti

9. Siepe, Paola Lenti, 44 000:-, Paola Lenti.

9. Siepe, Paola Lenti.
– Mattor kan användas både inne och ute. Paola Lentis Siepe är ett bra exempel på detta. Enkla korsstygn på ett underliggande nät ger en både täckande och transparent matta.

 

Losanges, Erwan och Ronan Bouroullec, Nanimarquina.

Losanges, Erwan och Ronan Bouroullec, 43 000:-, Nanimarquina.

10. Losanges, Erwan och Ronan Bouroullec, Nanimarquina.
– Losanges av bröderna Bouroullec för Nanimarquina är en nytolkning av den persiska mattan. Tummen upp för det asymmetriska mönstret, formen och de ojämna kanterna. Kunde lätt ha blivit kaos, men blir i stället väl avvägd kontroll. Inga möbler göre sig besvär.

Läs mer:
10 trädgårdstips av Viktoria Skoglund.