Gardiner.

Guide: Så undviker du de 5 vanligaste gardinmissarna

Gardiner kan verkligen göra ett helt rum – eller sänka intrycket – beroende på hur de hänger och ser ut. Här är fem vanliga gardinmisstag – och tipsen på hur du undviker dem.

Annons
5 trendiga inomhusväxter vi inreder med hösten 2021
5 trendiga inomhusväxter vi inreder med hösten 2021
1:23

Snygga gardiner kan ta ett rum till nya nivåer och ge ett exklusivt intryck, men det gäller att göra rätt. Annars kan gardinerna ha motsatt effekt och dra ner ett i övrigt snyggt inrett rum.

Ett vanligt misstag är att hänga dem för tätt, för lågt eller att ha helt fel längd på gardinerna.

Här är fem gardinmisstag – och tips på hur du undviker dem – för att få rummen i hemmet att nå full potential.

1. Du hänger för tätt

Till skillnad från vad många tror är det inte fönstrens mått du i första hand ska följa när du väljer längd på gardinstång.

Annons

Att låta gardinerna hänga nära fönstrets sidor – eller att till och med täcka en del av fönstrets sidor – skapar en förminskande effekt och är inget att eftersträva.

Ljust sovrum med en säng i mitten som har ett rosa överkast
Låt inte gardinlängderna skymma fönstret. Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto för Alexander White/mäklare Wilhelmina Bonde Alfvén  

Tips:

För att öppna upp ett rum är knepet att låta gardinstången vara längre än fönstrens bredd och låta gardinerna hänga vid sidorna av fönstret.

På så vis kommer gardinerna inte att skyla fönstret, utan rama in och släppa in maximalt med dagsljus, för en luftigare och rymligare känsla.

Annons

2. Du hänger för lågt

En maxad takhöjd är något de flesta önskar, det ger helt enkelt ett lyxigare intryck. Men även om din takhöjd inte är något utöver det vanliga finns det sätt at lura ögat och skapa illusionen av en generös takhöjd.

Ett vanligt misstag är dock att hänga gardinstången långt ner – nästan i kant med fönstrets ovansida. Det skapar intrycket att takhöjden är lägre än vad den faktiskt är.

Kombinerat kök och vardagsrum med gardinstängerna högt upp
När du hänger gardinstången bör du sträva efter att sätta den så nära taket som möjligt. Du kan också välja en takskena för dina gardiner. Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget för MOHV/mäklare: Linus Johansson  

Tips:

Knepet är att placera gardinstången högt, så nära taket som möjligt.

Annons

Ännu snyggare blir det om du väljer att hänga gardinerna från en skena i taket. Det skapar rymd och ger intrycket av ett högre rum.

3. Du glömmer funktionen

Vilken stil du eftersträvar med gardinerna är viktigt, men du bör också tänka på vilken funktion dina gardiner ska ha. Detta är däremot något som ofta glöms bort.

Kombinerat kök och vardagsrum där gardinerna ramar in varje fönster utan att stänga ute ljus
Gardiner med syftet att rama in får gärna släppa in dagsljus i rummet. Foto: Henrik Nero för Ekenstam/mäklare: Thomas Herzog  

Tips:

Är det sovrummet det gäller kanske du önskar att mörklägga med gardinerna och då är det bra att kunna dra dem fram och tillbaka utan problem.

Annons

Att välja ett tjockare och mörkare tyg – eller kanske en riktig mörkläggningsgardin – kan också vara aktuellt, likaväl att välja en gardin som är så pass bred att den kan täcka hela fönstret.

Ska gardinerna endast rama in fungerar det fint med ett tunnare tyg som släpper igenom dagsljuset eller om du önskar, raka panellängder.

4. Du väljer fel storlek

För korta gardiner ger ett komiskt intryck och kan liknas vid för korta långbyxor. För långa gardiner som veckas på golvet och samlar damm är inte heller särskilt mycket bättre. Dock är det här inte en ovanlig syn i många hem.

Gardiner som är uppsydda för att passa, inte för långa, inte för korta vilket bidrar till ett vilsamt intryck
Hellånga gardiner bör sluta precis ovanför golvet. Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Thomas Lingsell för Alexander White/mäklare: Wilhelmina Bonde Alfvén  

Tips:

Mät rätt från början och anpassa gardinlängderna därefter. Sträva efter att hellånga gardinen nästan ska nå golvet, men ändå inte släpa i.

Annons

5. Du skippar strykningen

Nyköpta gardiner kommer någorlunda släta, oftast bara med enstaka vikmärken som är enkla att hänga ut.

Om du däremot tvättar dina längder blir resultatet oftast skrynkligt och då bör du stryka dem släta innan hängning för bäst resultat. Ett – ofta medvetet – misstag många gör är dock att strunta i strykningen.

Mörkgråa gardiner som ramar in fönstret
Linnegardiner är undantaget från regeln och kan vara fina både strukna och ostrukna.  

Tips:

Slarva inte med strykningen, även om det är tråkigt. Inte bara slipper du vecken i tyget, gardinerna faller dessutom mer naturligt.

Detta är så klart beroende på tyg, med vissa material finns det en charm om de är lite skrynkliga, linne till exempel.

Publicerat 13 september 2021
Annons