Hanna listar: 10 favoriter från möbelmässan i Milano

Världens största möbelmässa i Milano – här är Residence 10 favoritsatsningar!

Annons

1. Salvatori at Home

 
 

I år bjöd Gabriele Salvatori, vd på italienska Salvatori, in till sin egen våning i Brera, Milano. Här visades bland annat det nya samarbetet med två kollektioner av Michael Anastassiades, fantastiskt stilfullt stylat av Elisa Ossini.

Annons

2. Wander from within

 

När många företag slåss högljutt för att höras i bruset var det fantastiskt vilsamt att möta utställningen Wander from within som på ett tystlåtet vis hyllade hantverk och kvalitet med ett vackert samarbete mellan Adrian Cheng och Shigeru Uchida.

3. Matter made

 
 

Amerikansk producent med helt egen identitet och mod att göra lite ovanligare fomer, nu med ett samarbete med bland annat Faye Toogood.

Annons

4. Really

 
 

På en innergård i centrala Milano tog det danska textilföretaget Kvadrat ställning med en seriös satsning på ett nytt byggmaterial, till 90 procent gjort av återvunnen textil, i samarbete med Really. ”Vi kan inte längre stå bredvid och låtsas att vi inte ser vad som pågår.”

Annons

5. Flos

 
 

Belysningens år på mässan och italienska Flos stod ut som vanligt med sina vansinnigt pricksäkra samarbeten, med bland annat Michael Anastassiades och Formafantasma. Flos lyckas alltis kombinera kommers med magi.

Annons

6. Dimore

 
 

Dimore vet att frammana känslor via inredning. Med sin egen blandning av italienskt femtiotal och art deco, kryddat av en smula sjuttiotal, bjuder de varje år in till en upplevelse för alla sinnen i sin forna våning i Brera. De lanserade även en ny kollektion utomhusmöbler.

Annons

7. Cos / Jil Sander

 
 

Modevärldens poetiska samarbeten med möbelvärlden, tummen upp. Cos samarbetade med Studio Swine som gjorde en vacker installation med drömska bubblor, Jil Sanders samarbetade med Nendo som gjorde en fantastisk utställning samt en ny kollektion accessoarer för företaget.

Annons

8. The Visit

 
 
Foto: Andrea Ferrari  

Italienska kreativa studion Studiopepe inredde en lägenhet där man arbetat med ”besökarens första intryck” och hur ett rum påverkar en besökare. Egentligen inte mer än en fin inredning, men kul att se skillnaden mellan det skandinaviskt stylade och det italienska ditot.

Annons

9. Sverige for the win

 
 

En rad svenska utställningar uppskattades; Färg & Blanche som visade en expressiv stor utställning i en kyrka, bland annat med möbler sydda i metall, samt Folkform, som visade sina möbler inspirerade av boken som objekt i ett gammalt bokbinderi. Ben Gorham och Luca Nichetto visade även en pampig utställning med skulptural glasbelysning, en hyllning till glasmeckat Murano.

Annons

10. Sigve Knutson

 
 

Experimentella Norska Sigve, 26 år, gick ut Design Academy Eindhoven förra året och delar sin tid mellan Oslo och Eindhoven. I Milano visade han utställningen Drawn to production med en serie objekt i olika material i gränslandet mellan konst och möbel.

Läs också:

Hanna listar: Veckans 13 främsta inredningsnyheter

Kika in i nya Stockholmsrestaurangen där street möter elegans

17 snygga inredningstips – så lyckas du med art déco-stilen

Annons