Hanna listar: Veckans 10 främsta inredningsnyheter

Chefredaktör Hanna Nova Beatrice summerar den senaste veckans största inredningsnyheter.

Annons

Årets designvecka är över och det var ett lugnt år – inga stora överraskningar, men rikligt med fina återlanseringar – som Gemla som tagit fram klassiska stolar ur sitt arkiv och uppdaterat dem i mattsvart, Hay som återlanserade en klassisk skolstol från 50-talet, Carl Hansen & son som även dem kikat i sina arkiv och Swedese som uppdaterade sin klassiker Lamino med tyg av Kustaa Saksi.

1. Daniel Rybakken

 
 

Daniel Rybakken har tidigare fokuserat på belysning med framförallt italienska Luceplan. Nu gör han sina första produkter för skandinaviska varumärken, dels belysning för svenska Wästberg samt en kollektion för Artek. Tummen upp.

Annons

2. Svensk klassiker

 

Under möbelveckan modererade jag en pressfrukost åt Dux som med fjärde generationen vid rodret nu inlett sitt första samarbete med en samtida formgivare på länge. Med en stor kollektion som inkluderar småbord i en rad varianter, sänggavel, en soffa som går att kombinera på olika sätt (och med Dux bädd-komfort) sideboards och min favorit, en väl tilltagen fåtölj, visar de internationell nivå. Claesson Koivisto Rune känns som ett givet val för ett klassiskt svenskt varumärke som vill ut i världen.

Annons

3. Internationellt

 
 

Vår lansering av nya numret av My Residence gjorde vi  tillsammans med kanadensiska butiken och producenten Mjölk och Luca Nichetto; deras senaste samarbete är den fantastiska lampa Reunion där basen är munblåst i Murano. Mjölk har fokus på skandinavisk formgivning, men ser estetiken mer som ett universellt språk, som ”man kan tala över hela världen.”

Annons

4. Satsning

 
 

Svenska mattföretaget Layered – som startades för två år sedan och lanserat sex mattkollektioner hittills – ger sig in i möbelvärlden med en snygg kollektion som inkluderar soffor, fåtöljer och en rad puffar – i modematerialet sammet. Möbelkollektionen har tagits fram i samarbete med konstnären Michel Bussien, som har skapat en installation där ett urval av möblerna presenteras med Michels organiska skapelser. Extra plus för bilder av modefotografen Tobias Lundkvist – och för den nya mattserien som är gjord av återvunna PET-flaskor.

Annons

5. Design för alla

 
 

En rad utställningar bjuder in allmänheten att njuta av design – på Designgalleriet kan man denna helg se Eva Dahlgrens samarbete med Alexander Lervik, på Hallwylska visas den färgsprakande utställningen Colour Emotions, finska maestron Eero Arnio visar sina samlade verk på Kulturhuset och Designed to Last är öppet till 19/3 på Arkdes.

Annons

6. Textilsatsning

 

Bolons nya satsning på textil för möbler, med samarbete med bland annat Fredrik Färg och Emma Marga Blanche, lanserades under möbelveckan. En jättesatsning för företaget som tar dem in på nya arenor. Innovators at heart!

7. Ny studio

 

Jag avslutade förra veckan med invigningen av Louise Liljencrantz och Hanna Wessmans av deras gemensamma showroom, en fantastisk studio med pricksäker inredning. Grattis till er!

Annons

8. Nya tag

 

Sist men inte minst; stolt och glad att välkomna Kieran Long som ny överintendent och chef för Arkitekturmuseet Arkdes. En skarp journalistkollega som kommer direkt från V&A i London, och med största sannolikhet kommer att göra underverk för Arkdes som arena.

9. Tom Dixon för Ikea

 

Stjärndesignern har skapat en modulmöbel för Ikea med underredet Delaktig, som ska fungera som både en säng och soffa. Läs mer här.

Annons

10. Netflix designserie

 

Netflix har lanserat dokumentärserien The art of design  där vi får följa åtta internationellt erkända personligheter i designvärlden. I ett avsnitt får vi ta del av Ilse Crawfords arbete, som driver Londonbaserade Studioilse och som i Sverige har uppmärksammats för sitt arbete med fantastiska hotellet Ett Hem. Läs mer här.

Läs mer: 

Här kan du läsa alla Hannas listor

Layered lanserar ny möbelkollektion i årets hetaste material

8 trendiga och snygga möbler i sammet

Publicerat 17 februari 2017
Annons