Hanna listar: Veckans 12 främsta inredningsnyheter

Spräcklig keramik, Sveriges bästa byggnad och ett fokus på 70-talsinredning. Hanna Nova summerar inredningsveckan som gått.

Annons

1. Samarbete

Kockknivar utvalda av Björn Frantzen. Pris: Från 149 :-
 

Åhléns har lanserat en ny kollektion köksprodukter i samarbete med stjärnkocken Björn Frantzén, som ligger bakom restaurangen Frantzén i Gamla Stan i Stockholm som har två stjärnor i Guide Michelin. Kollektionen består av allt från slaktarblock, knivar och stekpannor till termometer och förkläde, och är noga utvalt av Frantzen.

2. Finsk jul

marimekko
 Foto: SHOOT

Bland höstens pressutskick står en era i fokus som backdrop till nya kollektioner; 70-talet. Så även när Marimekko lanserade både sin höstkollektion och sin julserie, med bland annat nya textilier av Katsuji Wakisaka och serveringsfat av Sami Routsalainen.

Annons

3. Accessoarer

manz
 

Danska Fritz Hansen lanserade tidigare i år sin första kollektion accessoarer, och i höst utökar de serien med bland annat en fin ljusstake och puffar av pricksäkra Cecilie Manz, liksom en mindre version av Jaime Hayons vas.

4. Europas bästa

park1
 

I torsdags stod det klart att bostadsutvecklaren Oscar Properties tar hem ett europeiskt guld i ”Residential Project” för 79 & Park på Gärdet i Stockholm – som nu utsetts till årets bästa byggnad i Europa. Även Bageriet på Kvarnholmen belönas med bästa ombyggnadsprojekt i Sverige och Norra Tornen för bästa bostadsprojekt i kategorin höghus i Sverige.

Annons

5. Hösthäng!

Foto via @victoriaskoglund.
Foto via @rosendalstradgard.  

Rosendals trädgård har kicktartat sitt härliga  hösthäng varje söndag, med afternoon te och tända ljus, och alternativet champagne för dem som vill. En fantastisk humörhöjare i en fantastisk miljö, varje söndag fram till 23 november.

6. Mäklarinredning

fantasticfrank
 

Allt fler nischade mäklarbyråerna har öppnat inredningsbutiker; från Alvhem i Göteborg till Bo-laget i Malmö och nu senast i raden är Stockholmsbaserade mäklarfirman Fantastic Frank (länk till NK). Men till skillnad från de andra mäklarfirmorna satsar Fantastic Frank helhjärtat på den digitala marknaden och startar en webbshop med noga utvalda designobjekt, som endast kommer att finnas i begränsade upplagor.

Annons

7. Detaljkänsla

perchistool
 

Studio Ilse har lanserat en rad nya möbler på senare tid, men utan att vika en tum på känslan för detaljer. I dagarna lanserades deras senaste pall Perchin Stool i skinn för Artifort.

8. Keramik

keramik
 Foto: Charlie Drevstam

Missa inte Masayoshi Oyas utställning på Kaolin i Stockholm, som öppnar nu på lördag. Han arbetar med porslinslera och stengodslera och låter alltid ett visst mån av slump vara med i varje process. Utställningen okuserar på brukskeramik, är stylad av vår stylist Cecilia Tivar och pågår till och med 20/11.

Annons

9. Finsk Spegel 

Spegelskap
 

Det finska arkitektkontoret Mer Arkkitehdit Oy har tagit fram ett fint rundat spegelskåp som lanseras om några månader – men redan nu går att förbeställa på Lokal Helsinki

10. Styling

c
 Foto: Amanda Jona
c2
 Foto: Amanda Jona

Tummen upp för vår bloggare Annaleena, som har inrett en lägenhet i Continental apartments på uppdrag av Esny. Se mer bilder här.

Annons

11. Nummer 10

nummer
 

Nästa vecka torsdag kommer ett nytt nummer i butik, med en rad fantastiska hem och reportage – bland annat med ett tjusigt stilleben med piedestaler. Därför bjuder vi på ett av de härligaste hemmen i nuvarande tidning. Se hela reportaget från grundarna av nya butiken Perspective studio här.

12. 70-talet

Dagny
 

Avslutar men ännu en hyllning till 70-talet; min vän och kollega, norska färgexperten Dagny Thurmann Moe, utnämnde nyligen brunt i olika nyanser till årets färg 2017.  De välstylade bilderna har helt tydliga 70-talsreferenser – som plötsligt känns väldigt inspirerande.

Annons

Läs mer: 

Hanna listar vecka 42

Hanna listar vecka 40

Hanna listar vecka 39

Annons