Hanna listar: Veckans 16 främsta inredningsnyheter

Ung designtalang och 70-talsvurm. Chefredaktör Hanna Nova Beatrice summerar inredningsveckan som gått i 16 punkter.

Annons

1. Trendutställningen

Lotta
 
Agaton
 

Det har precis blivit officiellt att vår fantastiska stylist och samarbetspartner Lotta Agaton kommer att skapa hela trendutställningen för Stockholm Furniture and light fair nästa år. 200 kvadratmeter med fokus på kontraster och gränsen mellan offentlig och privat miljö, som i allt större utsträckning suddas ut.

Annons

2. Läsning

tove3
 
Tovestudio
 

Disegnodaily har publicerat en fin artikel om  Tove Janssons liv och verk, med husesyn i hennes bostad och ateljé som står orörd sedan hennes bortgång. Passande lektyr inför Millesgårdens kommande vandringsutställning Tove Jansson – Lusten att skapa och leva, som öppnar 22/10. Läs mer här och här.

Annons

3. Keramik

christelt
 
christeltue2
 

Inför jakten på vacker keramik inför en stundande dukningsplåtning på Kägelbanan hittade vi till danska Christel Thues fina verk, via vår bloggare Josephin Hååg. Se mer på hennes blogg här

4. Fällande dom

Fejk
 

Jag minns en paneldebatt jag modererade för tmf apropå möbelkopior; efteråt stormade grundaren av Designers revolt upp på scen rustad med demonstrativa plakat som talade för att legalisera kopieringen av möbler. I veckan fick företaget en mycket ovanlig och fällande dom som kommer ha betydelse för framtida mål om möbelkopiering. Grundaren samt en anställd döms till 1,5 års fängelse för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång. Två andra anställda döms till villkorlig dom och böter. Ersättningen som ska betalas uppgår till närmare 27 miljoner kronor. Därutöver ska bolaget betala drygt 22 miljoner kronor till staten. Läs mer här

Annons

5. Satsning på ung talang

Foto via inredningshjälpen.
Foto via Inredningshjälpen.  

Elina Johansson är 2016 års designstipendiat hos Svenskt tenn, ett pris de årligen delar ut till en avgångselev från Beckmans. Elina arbetar med förnyelsebara material och till pallen och bordet har hon bland annat använt torkad och infärgad cellulosa samt kaffesump som bundits ihop med ett växtbaserat bioresin. Istället för vanligt trälim har hon dessutom använt fisklim för att foga samman delarna. Tipstack till Inredningshjälpen

6. Fantastiska skulpturer

 

 

finkel
 
finkel2
 
Annons

På lördag 22 oktober öppnar utställningen Lead/follow, My conversations with wood med nya verk av skulptören Christoph Finkel. Utställningen på galleri Berg i Stockholm kommer fokusera på det intima samspelet mellan konstnären och det egensinniga materialet trä. Not to be missed!

7. Designbaren

designbaren1
 
designbarenteam
 Foto: Simon Larsson

Nästa års designbar på Stockholm Furniture and Light fair står Note Design Studio för. Den kombinerade utställningen och restaurangen har konceptet Sulla bocca di tutti, På allas läppar, och Note vill bjuda på en härlig, inspirerande och generös upplevelse. Designbaren skapas denna gång i samarbete med Isabella Morrone, kökschef på restaurang Mother i Stockholm.

Annons

8. Formpriset 

formpris
 

Nu är flertalet vinnare av årets Residence stora Formpris korade; tack till juryn bestående av redaktionen, Stefan Nilsson från Designgalleriet, Jonas Olsson från Arkdes och Lotta Agaton. Utmärkelsen är precis som tidigare år en hyllning till designåret som gått och alla som förgyllt det. Förra årets vinnare ser du ovan. Nytt för i år är att utställningen vi producerar med Arkdes inte bara kommer visa årets designer, utan fler av utmärkelserna.

9. Tjusiga bostäder

patriamf
 
patriam2
 

Fastighetsutvecklaren Patriam har kommit ut med en rad nyheter den senaste tiden, bland annat samarbetet med Lotta Agaton som tagit fram både helhetskoncept och inredning åt 17 lägenheter på Karlaplan. Förra veckan visade Trendenser sin inredning för en rad andra lägenheter åt dem, se mer här. Roligt att de valt oväntade samarbetspartners med svenska kreatörer.

Annons

10. Inspirerande inredning

styling3
 
styling
 
styling2
 

Förra veckans härligaste inredning online är utan tvekan detta fina hem, inspirerande rum som är vackert fotograferade. Se mer här

Annons

11. Kvarterskrogen 

Många stockholmare älskar restaurangen Babette för dess varma kvarterskrogskänsla och härliga vinkällare. Nu startar grundarna ännu en härlig resturang byggd på samma koncept, Café Nizza, på Åsögatan 171 i Stockholm. 

restaurang babette
Med tre av Sveriges mest populära sommelierer som grundare är vinet helt klart en betydande del av Babette. På pallen står Olle som är kock, bakom baren står Fredrik och sittande, Jon.  Foto: Felix Odell

12. Ryamattans återtåg!

layered
 
layered2
 

Layereds tidigare kollektion i ull, som inspirerats av skådespelerskan Katharine Hepburn, var en succé. Nu lanserar mattföretaget en ny kollektion rufsiga och 70-talsinspirerade ryamattor, fantastiskt fotograferade med hög modegrad. 

Annons

13. Pendel

Studiolucidi
 Foto: Kasia Gatkowska Photography
studiolucido4
 

Tummen upp för den nya  armaturen Aplomb large, en vidareutveckling av italienska Studio Lucidi & Pevere lampa för Foscarini. Vurmen för uppdaterade skomakarlampor fortsätter. 

14. Linums jubileumskollektion

Citizen rug, 35 000:-
 

 

Annons
Gable kuddfodral 599:-
 

Textilföretaget Linum fyller 50 år och firar med att lansera en  jubileumskollektion som tar ut svängarna i både form och färg. I kollektionen Big & Bold presenterar textilföretaget en rad nya textilprodukter i höstens stora trendfärger: kuddar, överkast, köksservis och en art deco-inspirerad jubileumsmatta som tagits fram i samarbete med Kasthall.

15. Utökat sortiment

busterandpunch
 

Från lampor och beslag till intedningsaccessoarer; Buster and Punch har öppnat nytt fint showroom och lanserat en rad nya inredningsprodukter, bland annat denna fina ljusstake.

Annons

16. Brädkonst

radkonst
 
radkonst2
 

Rekommenderas: just nu pågår en liten finstämd utställning på Malmstens galleri på Lidingö. Den är resultatet av en serie workshops med maestron Åke Axelsson med temat att förnya traditionella böjträtekniker. Bland utställarna finns bland annat Sami Kallio, Jesper Ståhl, David Ericson och Folkform. Folkforms projekt heter Konsten att böja en bräda, och har som utgångspunkt att försöka få det hårda uttrycket i en standardbräda att kännas elastiskt och formbart. Pågår till 4/10, sedan vidare till Danmark.

Annons

Läs mer: 

Hanna listar vecka 40

Hanna listar vecka 39

Hanna listar  vecka 38

Annons