Hanna listar: Veckans 8 främsta inredningsnyheter

Gröna växter och gröna fingrar, kreativa mötesplatser och årets finaste garderobsnyhet. Chefredaktör Hanna Nova summerar veckans bästa nyheter och intryck.

Annons

1. Ire får ny kreativ chef

ire
 

 

emma
 

Designern Emma Olbers kickstartade sitt samarbete med Ire Möbel 2010 och har sedan dess gjort en rad möbler för företaget, bland annat modulsoffan Rejoin och fåtöljen Hanna. Nu går hon in som kreativ chef hos Ire. I hennes formgivarroll har miljötänket alltid varit supercentralt, något som hon vill fortsätta att utveckla hos Ire.

Annons

– Jag vill lyfta fram Ires miljötänk ytterligare, samtidigt som jag vill samarbeta med fler samtida svenska formgivare, förklarar Emma.

2.  Återlanseringar

stol
 

Gubi och Karakter har gjort några av de senaste årens absolut bästa återlanseringar, men danska Verpans lansering av stolen Series 430 tidigare i år ligger också högt upp på listan. Nu lanserar de det tillhörande bordet i samma serie som designades av Verner Panton 1964, som liksom stolen är en design som aldrig tidigare varit i produktion. Elegant och stilfullt.

Annons

3. Lottas nya projekt

Lottawebb
 

Vår stylist och inredare Lotta Agaton har i samarbete med bostadsutvecklingsbolaget Patriam fått uppdraget inreda flera exklusiva våningar på Östermalm. På Karlaplan 2, i det gamla televerket vid Maximteatern i Stockholm, skapar de 17 exklusiva våningar som snart kommer att finnas ute till försäljning. Tillsammans med  Lotta Agaton har de tagit fram ett smakfullt och modernt designkoncept – som blir Lottas första bostadsprojekt.

Annons

– Det har varit ett spännande och omfattande arbete. Jag fick komma in i ett tidigt skede och har bestämt allt från material till helhetskoncept, säger Lotta.

Vi kommer att skriva mer om projektet framöver. För de som är nyfikna kan man se hur Lotta har det i sitt eget hem i nya numret.

4. Tips!

keramikhemmahosmia
 

Tips om tre fina utställningar den kommande tiden: på Zimmerdahl Antiques and Design i Lund visar Karin Wiberg sina fantastiska skulpturer 15 oktober, på Sven Harrys konstmuseum visar man keramik av Mia E Göransson till och med 27 november och på Galleri Sebastian Schildt öppnar en av mina absoluta favoriter Simon Klenell sin utställning med glas, Rundgång, den 8 oktober.  

Annons

5. Kreativ hub

Almawebb
 

I oktober slår portarna upp till medlemsklubben Alma – en samlingsplats för kreatörer i Stockholm – i Beckmans nya lokaler på Nybrogatan 8 i Stockholm.

– Jag upplevde att det saknades en naturlig samlingsplats för kreatörer i Stockholm där man kunde ses, umgås och utbyta idéer. För människor som brinner för sina yrken tror jag att arbetstid och fritid går ihop alltmer, därför vill jag att Alma ska vara en plats för kreatörer av kreatörer. Här ska man kunna ta en fika, en öl och veta att lampan ovanför mig har designern på våning två gjort, säger initiativtagaren Fredrik Carlström. Läs mer här.  

Annons

6. Kvalitetsgarderob

HyperFocal: 0
 

Kvänum, som tidigare bara gjort kök, har vidgat sitt sortiment med sin första Walk in closet; en fantastiskt fin satsning i rökt ek med detaljer i brons och läder. De har även lanserat ett nytt kök som du kan läsa mer om här.

7. Gröna fingrar

vaxt
 

Årets mest haussade inredningstema i bokvärlden är utan tvekan hur vi ska inreda med gröna växter hemma. Från boken Greenterior och Indoor Green till Susanne Ventos Green Home Book. I dagarna lanserar Nilleditions även boken Växtterrarier – en handbok, Ulrica Nordströms gör-det-själv-guide om växtterrarier.

Annons

8. Årets julklapp

waldersten
 

Femton år som illustratör och konstnär fångade i ett riktigt praktverk; Jesper Walderstens tionde bok samlar hans best of med en blandning av 500 bilder och verk fördelade på 400 poetiska sidor med samtidsbetraktelser. Denna bok kommer nog pryda många önskelistor i jul.

Läs mer: 

Hanna listar v.38

Hanna listar v.37

Hanna listar v.36

Annons