Hanna Nova listar: 9 favoriter från möbelmässan

Inte bara nyhetshets! Hanna Nova Beatrice om möbelveckan mesta fokus: långsiktighet och återlanseringar.

Annons

1. Lotta Agatons Trendmonter

 
 

mässan inredde Lotta Agaton en 800 kvadratmeter stor trendmonter – vi fotade stilleben där och helheten kommer visas i nummer 4/2017. Det jag tyckte bäst om var om var att hon fick besökaren att se möbler i ett annorlunda sammanhang, och med nya ögon. En soffa av Monica Förster från Fogia fick ett helt annat uttryck omklädd i brun sammet. Alfredo Häberlis skulpturala serie småbord lyftes in i en inredd hemmiljö och fick plötligt en helt ny attraktionskraft. Lotta Agaton uppmanade besökaren att uppdatera, klä om och ändra ett rums uttryck med färg och materialbyten, snarare än att kasta ut och köpa nytt – nästan inget i montern var nytt.

Annons

2. Uppdaterad klassiker

 

Hos Swedese injicerar man nytt liv i företaget och uppdaterar sin största klassiker, fåtöljen Lamino, med ny klädsel av konstnären Kustaa Saksi. De har även satsat på ett nytt bildspråk med hög modegrad – ett perfekt sätt att uppleva en klassiker, och ett företag, på ett nytt sätt.

3. Residence utställning på ArkDes

 
 

På vår utställningArkitekturmuseet  (Arkdes) berättar formgivarna som vann Residence stora Formpris om sin syn på långsiktighet, och hur det påverkar sättet de arbetar på. Det är fint att ta del av deras egna ord och tankar på ämnet och att inte enkom fokusera på producentens roll. Hur något är producerat är en enormt viktig del ur miljösynpunkt, och det finns oerhört många aspekter att tänka på – även i en möbels slutskede. Men tankar om hur man skapar något med långsiktighet i åtanke påbörjas hos formgivaren. Utställningen pågår till 19/3 på Arkdes.

Annons

4. Stolar från Hay

 
 

Hays största nyhet var återlanseringen av den klassiska skolstolen Resultat Chair, samt bordet Pyramid, som tidigare producerades av Ahrend, och designades av Friso Kramer och Wim Rietveld i slutet av femtiotalet.

Annons

5. Finaste satsningen

 

Sveriges äldsta möbelfabrik Gemla, från 1861, visade klassiker ut sitt arkiv i ny mattsvart finish, som gav stolarna ett helt nytt uttryck, långsiktighet i sin bästa form. En av mässans finaste satsningar, i all sin enkelhet.

6. Återlansering

 
 

Carl Hansen & Son stora satsning i år är återlanseringen av  den danska modernisten Hans J Wegner’s matbordsstol CH23, som designades samtidigt som hans välkända  Wishbone chair.

Annons

7.  Asplunds bänkar

 

Asplund återlanserade Thomas Sandells fina bänk Air med perforerad sits, som först lanserades år 2000 och sedan föll ur produktion.

8. Wästbergs lampor

 
 

Jag gillade även Wästbergs fina lansering av sin nya satsning på ljuskällor av Ilse Crawford, Jasper Morrison och Chipperfield, som själva fick i uppdrag att välja ut vintage-möbler från Jacksons att visa sina nyheter på. Det var fint att se deras personliga urval att visa sin ljusstake eller oljelampa på.

Annons

9. Fint hantverk

 
 

Efter att ha sett nästan alla stora danska företag flytta sin produktion utomlands är det väldigt fint att se uppstickare som danska Handvärk, New Works och Made by hand, som alla fokuserar på gott hantverk från workshops i Danmark. Den sistnämnda lanserade bland annat en ny barstol av Ilse Crawford, en ergonomisk och stadig barstol gjord för hand med fina hantverksmässiga detaljer. Ett annat fint exempel på hantverkets attraktion i en tid av slit- och släng var den helt fantastiskt fina kollektionen Monica Förster tagit fram med Zanat, inspirerade av Samisk tradition. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Läs mer: 

Swedese lanserar 8 framtida designklassiker – se kollektionen här

5 favoriter från möbelmässan

8 trendiga och snygga möbler i sammet

Annons