Hanna listar: Största inredningstrenderna 2016 

Vilka trender kom och gick? Hur möblerade vi 2016, och vilka tendenser påverkades vi starkast av? Hanna Nova Beatrice summerar året som gått i nio  punkter – trenderna, tendenserna, företagen och människorna.

Annons

1. Färgerna

Jotun_Frama_LADY_5030-St.Pauls-Blue
 
kinfolknorm
 

Att tapetföretagen förlorat lite pengar på de senaste årens trend med målade väggar råder det ingen tvekan om. År 2016 regerade den blå Jotun-färgen St Pauls Blue i början av året, döpt efter designstudion Framas apotek i Köpenhamn, och senare under året kom mer naturnära kalkttoner smygande. Norm architects inredning av Kinfolks studio i Köpenhamn använde sig av Kabe. Jotun lanserade serien Lady Minerals som skapar flammiga putsväggar med djup.

Annons

2. Inredarna

fayetogood
 
Lottawebb
 

Inredarna och stylisternas närvaro och synlighet ökade. Vi tog fram den nya utmärkelsen Årets inredare som första året gick till Daniel Östman. Tillsammans med Lotta Agaton gjorde vi en utställning på Arkdes som inte bara lyfte årets designer, men i samma veva satte fingret på stylistens roll som tolkare och kommunikatör, samt bildens makt. Lotta Agaton gjorde även en replika av sitt vardagsrum för en pop up för H&M Home mitt i stan, samt inledde ett samarbete med Patriam där hon tog fram koncept och gjorde inredningsdesignen till 17 lägenheter som de bygger på Karlaplan i Stockholm.

Annons

3. Hemma bäst

alexanderwhite
 
artillerietstudio
 
dimorestudio
 

Sälja produkter gör man bäst i den miljö de sen ska hamna i – ett hem. Så resonerade flertalet företag 2016; exempelvis gick inredningsbutiken Dusty Deco ihop med mäklaren Alexander White och inredde en lägenhet där inte bara lägenheten var till försäljning utan även användes som en tillfällig butik där inredningen var till salu. Göteborgsbutiken Artilleriet öppnade Artilleriet studio, en våning inredd med deras sortiment. Överlag var den största inspirationen på möbelmässan i Milano de miljöer som möblerna visades i. Möbler ska lånas och upplevas. Läs mer här.

Annons

Dimore studio skapade Milanomässans mest uppskattade installation i sin våning i Brera, där de visade att möbler visas och lanseras bäst i sammanhang och äkta miljöer, och med musik, lek med ljus och färger och doft, fick besökarna uppleva och känna hur en inredning kan påverka på djupet. Inredaren och stylisten Faye Toogood kom till Sverige och gjorde ett design talk med oss, och Hanna Wessman lanserade en egen Youtube-kanal för att inredningsinspirera. Hon tog öven fram en möbelkollektion tillsammans med kollegan Louise Liljencrantz.

4. Omtanke och kunskap

landala
 

Vi såg en större diskussion om hur och av vem en möbel tillverkats och vilken påverkan den haft på miljön. Formgivaren Emma Olbers skapade en av trendutställningarna på möbelmässan i Stockholm på temat hållbarhet, samt inledde sin roll som creative på Ire där fokus kommer ligga på än mer på miljömässig produktion. En backlash mot storkonsumtionen började kännas av, med större intresse för att köpa bättre och mindre.  Små producenter som Tre Sekel och stora som Ikea talade om samma sak: Miljö i första rummet.

Annons

5. Det unika

I hyllorna hemma: vaser av Chatarina Forseth, vaser i salt-sten, Sirocco, vas från Merci, glasobjekt Objets de Curiosite, doftljus Mad et Len.
 
Studio-Oliver-Gustav-700x466
 

I Stockholm öppnade Perspective studio, i Köpenhamn poppade nya designer med egen produktion upp, som Kristina Dam. Stylisten Annaleena Karlsson öppnade en liten butik med några egna inredningsdetaljer. Framas värdegrund inspirerade många. En ny stil, med plats för större värdegrund.

9. Ikea

Svärtan brickbord, 499:-
 
ingegerd-raman-ikea-kollektion-viktig-ingegerd
 

Utmärkelsen Årets producent hos Residence förra året gick till Ikea, för deras ökade satsning på bra design och designsamarbeten, sin satsning på större transparens och kommunikation utåt, sin ökade miljömedvetenhet och nytändning av hela företaget. Bland årets samarbeten såg vi Ingegerd Råman och Martin Bergström. Dezeen utnämnde även dem till världens mäktigaste designproducent. Läs mer här.

Annons

6. Utställningarna

staffanholddesigngalleriet
 
Boksnurran "Revolving bookcase" produceras för Svenskt tenn i svartlackad ask på Eriksson & Sönders möbelsnickeri i Vrena, strax utanför Nyköping. Pris: 17 500:-
 

Designgalleriet visade några riktigt fina utställningar, bland annat visade Staffan Holm en fantastisk utställning med glas, ett material han aldrig tidigare arbetat i, och Ludvig Löfgren gjorde en summering och tillbakablick. Arkdes visade i samarbete med Residence årets designer med Lotta Agaton som tolkare, en utställning som slog publikrekord. Folkform lanserade sin boksnurra på Rönnells antikvariat med högläsning av Carl Johan De Geer, samt skapade dessutom en bok med sista meningen ur böcker från deras arkiv. Ett varmt och välkomnande sätt att visa möbler i en miljö där de passar in. Vandalorums utställning med Ingegerd Råman var också väldigt uppskattad.

Annons

7. Accessoarer

fogia carina seth andersson
 
CarinaSeth_Ceramics_planter_foto_MathiasNero kopia
 

Från Fritz Hansen och Vitra till Fogia – allt fler möbelföretag lanserade lättsålda inredningsaccessoarer. Fogia samarbetade med Carina Seth Andersson vars serie krukor även utsågs till Årets accessoar av Residence Formpris.

8. Böcker om inredning

greenhomebook
 
myresidence
 

Årets tema var utan tvekan den gröna växten – att ta in växter i hemmet och inreda med dem. Bland gröna titlar som lanserades 2016 fanns bland annat The Green home book av Susanna Vento, Evergreen av Gestalten och Greenteriors av coffeklatch. Kinfolk home syntes i var mans hem och My Residence, en blandning av bok och magasin, var ett nytt format att visa inredning på. Överlag såg vi fler snygga titlar som tål att ligga framme, ett ökat fokus på kvalitetsprint – en typ av tidning som erbjuder något beständigt som det digitala inte kan tävla med.

Läs mer: 

Här är våra 10 mest lästa inredningsartiklar 2016

11 mest inspirerande platserna från möbelmässan i Milano

Här är våra snyggaste hemma hos-reportage 2016

Annons