Här är höstens stora inredningstrender 2021 enligt kedjorna

Här är höstens inredningstrender 2021 – enligt kedjorna

Ute efter rykande färsk inredningsinspiration lagom till årstidsskiftet? Dyk ner bland fem av höstens ledande tendenser enligt favoritkedjorna.

Annons
TV: Här är höstens inredningstrender - enligt kedjorna
TV: Här är höstens inredningstrender - enligt kedjorna
1:52

Hej, september! Nu är hösten inom räckhåll, en årstid som präglas av ombonade detaljer i mängder, från mysiga textilier till stämningsfulla ljuskällor. Att inreda för en ny säsong är inte alltid det enklaste (däremot finns det flera enkla knep till hands för att bemästra även det med bravur), men en bra start är att hämta inspiration från rådande tendenser.

Sommaren 2021 var kedjornas gemensamma nämnare en tydlig, Medelhavsk anda full av lekfull keramik, varma nyanser och trämaximalism. Trävurmen är en trend vi bara ser mer av när vi nu skiftar fokus mot höstnyheterna och kikar vilka trender, från färgpaletter till materialval, som sticker ut lite extra under 2021.

Annons

Här är fem inredningstrender 2021 som vi ser mer av i höst och vinter – enligt kedjorna:

Trend 1: Jordig bas

Sommarens jordnära färgpalettsfavorit håller sig kvar ännu en säsong. Neutrala färger har dominerat inredningsbilden under längre tid, inte minst i ljusare utföranden, men byts nu ut mot en något murrigare nyans, vilket vi bland annat ser hos Ellos Home.

Här är höstens inredningstrender enligt kedjorna 2021
I höst står jordiga kulörer högt i kurs, inte minst mörkbrunt. Foto: Ellos Home.  

Utmärkande hos kedjorna är den mörkbruna dominansen. Färgen genomsyrar både möbler och textilier, allra helst i kombination.

Inredningstrender hösten 2021, bruna detaljer
Införskaffa dig en enkel, enfärgad kudde i brun nyans eller låt den mönstrade kudden gå i brunt utförande. Foto: Ikea.  

Mörkbrunt är en stilsäker kontrastfärg som bryter av den enkla, ljus beigebruna färgsättningen på bästa sätt. I höst får färgen med fördel smitta av sig på kuddar, plädar och sängkläder, allt med more is more-filosofin i åtanke.

Annons
Mörkbruna gardiner från Ellos Home
Den mörkbruna gardinen lyfter hemmet år efter år utan att kompromissa med en stilsäker helhetskänsla. Foto: Ellos Home.  

Trend 2: Statementkudde

Ingen ombonad höstsäsong utan kuddar, det är sedan gammalt. Kuddar är tacksamma att inreda med i hemmets alla rum och kan enkelt adderas eller plockas bort efter säsong.

Blå kudde hos H&M Home hösten 2021
Hösten hos H&M Home 2021 präglas av festliga textilier, inte minst kuddar i glada färger och grafiska mönster. Foto: H&M Home.  

I höst satsar kedjorna på kuddar i mer lekfulla utföranden. Tänk kontraster i form av knalliga kulörer, som H&M Homes uppiggande blåa kudde, men även textilier där taktila ytor och subtila mönster blommar fram i större utsträckning.

Annons
Så inreder du med kuddar hemma
Hantverksmässiga inslag är även de trendiga 2021 och passar perfekt på statementkudden. Foto: Zara Home.  

Liva upp sovrummet, vardagsrummet eller barnrummet med en poppig statementkudde. Våga bryta av rummets befintliga färgpalett och satsa på en avvikande färg eller lekfullt mönster.

Höstens inredningsnyheter hos Granit 2021
Ute efter en neutral kudde? Investera i en naturnära variant med ett mönster eller fluffig yta för ett diskret men uppiggande lyft i soffan eller sängen. Foto: Granit.  

Trend 3: Grön accent

Murriga och jordiga kulörer i all ära, men nu börjar andra kontrastfärger utmana de neutrala favoriterna. Grönt är en högaktuell bubblare inom både mode- och inredningsvärlden som ser ut att få sig ett märkbart uppsving under 2022.

Annons
Höstens inredningstrender 2021, trendfärgen grönt
Behåll sommarkänslan med uppiggande gröna detaljer, en färg vi bara lär se mer av framöver. Foto: Zara Home.  

Färgen förekommer redan i höst hos flera av kedjorna, från Zara Homes koppar, tallrikar och serveringsfat i ljusgrön tappning till Ellos Homes kuddar och soffor i maffigt mörkgrönt.

Höstens inredningstrender 2021, gröna sängkläder
Det maximalistiska tänket är helrätt när det kommer till styling av säsongens trendfärg. Foto: Ellos Home.  

Oberoende nyans är det fint att mixa och matcha. Räds inte att kombinera den ljusgröna kaffekoppen med en mörkgrön assiett, eller låta soffkuddarna gå i en helt annan grön nyans än kuddarna.

Annons
Höstens inredningstrender 2021, gröna föremål
Den gröna färgen får med fördel smitta av sig på både krukor och vaser. Foto: Ikea.  

Trend 4: Fluffiga mattan

Mattan har fått sig en tydlig boost under 2021 och just den fluffiga varianten är en het materialtrend både bland kedjorna och andra ledande varumärken i höst.

Så inreder du med höstens inredningstrender 2021
Ju fluffigare desto bättre! Hösten 2021 låter vi mattan leva sitt eget liv, utan att avvika från säsongens jordiga färgpalett. Foto: H&M Home.  

Den mest åtråvärda mattan både i höst och framöver är den fluffiga, maximalistiska mattan med tydliga influenser från 1970-talets mjuka heminredningsbild. Tänk spretig lugg och gosiga texturer, allra helst i kombination.

Annons
Höstens inredningstrender 2021, fluffig matta
Även gråa mysmattor dyker upp i höst som en behaglig men stilsäker kontrast mot det strikt beigebruna. Foto: Jotex.  

Om du funderar på ett köp är de neutrala färgerna att föredra, tack vare sitt tidlösa utförande som passar in både denna säsong och nästa.

Höstens inredningstrender 2021, fluffig matta
Håll fluffet i schack genom att investera i en matta där både fluffiga och släta ytor får samsas på en och samma yta. Foto: Ikea.  

Trend 5: Maxa med trä

Är du också stormförtjust i trä? Naturmaterialstrenden fortsätter att dominera och prägla inredningsbilden ytterligare en säsong.

Trä är en stor inredningstrend 2021
Naturmaterial och trä i synnerhet dyker upp i hög grad även i höst. Foto: Zara Home.  

Ett snyggt och säsongsenligt sätt att inreda med trenden och samtidigt framhäva höstkänslan är att testa på mörkare träslag.

Höstens inredningstrender 2021, trä i köket
Låt den jordiga trenden genomsyra både trä och textilier i alla hemmets rum, så även köket. Foto: Åhléns.  

Utgå ifrån den jordiga basen och låt en, eller flera, inredningsdetaljer gå i en mörkbrunt. Utöver ett stilrent resultat integrerar du två tidlösa trender på bästa tänkbara sätt.

Höstens inredningstrender 2021, mörka träslag
Addera den mörka trätrenden i form av ramar för en subtil, men trendsäker touch. Foto: Granit.  
TV: Se 8 stylingtrender på Hemnet i höst
TV: Se 8 stylingtrender på Hemnet i höst
1:25
Annons