6 stora materialtrender, inredningstrender hösten 2021

6 stora materialtrender att inspireras av hösten 2021

Nordiska träslag, gosig teddytextur och fluff i mängder. Nu dyker vi ner bland höstens ledande trendmaterial – vilken blir din favorit?

Annons

Hösten är precis runt hörnet och säsongens omfattande trendspaning är i full gång. Enligt Hemnet präglas hösten 2021 av grönskande oaser i hemmets alla rum och säregna loppisfynd, medan Pinterest-användarna är extra nyfikna på åttiotalsosande neon och bohemiska vibbar.

Efter att ha fördjupat oss i både belysningstrender och ledande detaljer har vi nu nått fram till höstens trendmaterial. Säsongen domineras av material som naturligt resonerar väl med den jordnära färgpaletten, främst i form av nordiska klassiker med hög trendgrad både denna säsong och nästa.

Här hittar du sex ledande materialtrender hösten 2021, från nordiska träslag till teddymaterial:

1. Nordiska träslag

Inredningstrender material hösten 2021, nordiska träslag
Inspireras av Verks hållbara möbler gjorda av svenska träslag och producerade i Sverige. Foto: Verk  

2021 är året då lokalproducerade, nordiska träslag dominerar. Trenden ser heller inte ut att avta, snarare tvärtom. I höst tänker vi i maximalistiska banor, där ljusare träslag tillsammans med tidlös furu, gärna får prägla våra hem i stor grad.

Annons
Inredningstrender hösten 2021, nordiska träslag
Ek är ett av materialen som förekommer i många detaljer hösten 2021. Foto: Skagerak.  

Utöver golv och väggar dyker trä upp i alla slags möbler, platsbyggda förvaringslösningar och säsongens trenddetaljer för alla hemmets rum. Ju mer desto bättre-konceptet är högst närvarande, så blanda gärna så mycket trä som möjligt. Sugen på att inreda med mer trendigt trä hemma? Här hittar du några inspirerande tips.

2. Rotting regerar

Inredningstrender hösten 2021, rotting
Rotting dyker upp i alla dess former, bland annat bohemiska sänggavlar. Foto: Ellos Home.  

Rotting dök upp som en nygammal retrobubblare i inredningsvärlden för flera år sedan, men är ständigt aktuell och hetare än någonsin enligt många. Materialfavoriten från 70- och 80-talet är enkel att inreda med då den lätt smälter in i våra hemmiljöer och har en lång livslängd.

Annons
Inredningstrender hösten 2021, rottinghylla
Detaljer i flätad rotting, framförallt i form av förvaringslösningar, genomsyrar höstens rottingdetaljer. Foto: Granit.  

När det kommer till rottingtrenden finns det inga pekpinnar, snarare personliga preferenser. Investera i en tjusig rottingsoffa eller flera rottingstolar till matbordet, satsa på en ljuskälla i naturmaterialet eller addera en mindre detalj, exempelvis ask eller krok.

3. Addera jute

Inredningstrender hösten 2021, jutemattor
Maxa med jute! I höst står jutemattan högt i kurs, en trend som bara ser ut att växa. Foto: Ferm Living.  

Naturmaterial, rotting och jute resonerar alla väl med den rådande bohemiska tendensen. Jute är dessutom optimalt för dig som vill investera i mer hållbar, miljövänlig inredning i hemmet. Trendmaterialet är en slitstark fiber med ursprung från växtriket, mer specifikt juteplantans stjälk.

Annons
Inredningstrender hösten 2021, jutematta
Den naturnära kulören gör jute enkelt att inreda med. Foto: Ellos Home.  

Till hösten är det jutemattan vi ser allt mer av. Utöver att det är en god investering ur miljöperspektiv så krävs i princip inget underhåll. Tack vare den neutrala kulören gifter den sig väl med den skandinaviska inredningsbilden med jordiga toner i fokus.

4. Fluffiga texturer

Inredningsdetaljer hösten 2021, fluffiga detaljer
Låt fluffiga och naturnära detaljer genomsyra både golv och vägg för en stilren, enhetlig styling. Foto: H&M Home.  

Gemensamt för flera av säsongens materialtrender är de tydliga 70- och 80-talskopplingarna och den fluffiga texturtendensen är inget undantag. Nu kryddas nedtonade miljöer och sparsmakad estetik upp med levande, lekfulla textilier.

Annons
Inredningstrender hösten 2021, fluffiga mattor
Får det lov att vara fluff i färg? Skapa kontrast med fluffiga detaljer i poppiga kulörer. Foto: Layered.  

Trenden framhävs allra bäst i form av en hårig matta eller pläd. En gemensam nämnare för både matta och pläd är den långa luggen. Investera i en stor matta i sovrummet eller vardagsrummet för en mjuk textur som piffar upp.

5. Mera teddy

Inredningstrender hösten 2021, teddyfåtöljer
Komplettera säsongens fluffiga föremål med gosigt teddymaterial. Foto: &Tradition.  

Redan inför årsskiftet började vi ana att fluffiga texturer inte var de enda storspelarna 2021. Mjuka teddymaterial dök upp i modebilden ett par säsonger tillbaka och genomsyrar nu inredningsbilden, främst genom textilier och fåtöljer.

Annons
Inredningstrender hösten 2021, teddyfåtölj Melimeli
Investera i en teddymöbel som passar in i den tidlösa, neutrala färgskalan. Foto: Melimeli.  

Här är nyckeln att låta det lekfulla materialet gå i en nedtonad kulör. Inspireras av Melimeli med sin stilsäkra fåtölj i neutral färg och teddymaterial. Om du vill testa på materialet i mindre skala, införskaffa en gosig soffkudde, pläd eller varför inte ett mysigt höstset att bära hemma.

6. Halm & sjögräs

Inredningstrender hösten 2021, halm och sjögräs
Höstens vassaste hemstyling? Blandade naturmaterial i en och samma miljö. Foto: Bloomingville.  

Lantlig charm i höstskrud. Den rådande naturmaterialstrenden med trä, rotting och jute i spetsen kompletteras med både halm och sjögräs i höst. Likt tidigare naturmaterial har båda en tidlös estetik och naturligt tacksamma kulörer att inreda med.

Annons
Inredningstrender hösten 2021, halm och sjögräs
Nu får den avkopplande sommarkänslan följa med in i hösten. Foto: Indiska.  

Halm och sjögräs syns i många former, däribland belysning. Låt säsongens mysbelysning tillika nödvändiga ljuskällor gå i de stilsäkra materialen. Hos Indiska syns trendmaterialen i statementlampor, en annan tydlig inredningstrend vi endast kommer se mer av hösten 2021.

Publicerat 24 augusti 2021
Annons