Den gröna vågen talades det om på 70-talet när många människor lämnade städerna för att flytta ut på landet. År 2015 kan man tala om en grön våg i form av växtlighet som flyttade in i hemmen.

Några av Sveriges största inredningsbloggare, Johanna Bradford, Anette Gustafsson Greiff, Sarah Widman och Ulrika Randal, ger här sina spaningar på vilka trender som var starkast under 2015, och vilka vi kan förvänta oss under 2016.

Under året som gått såg vi många stora, lite slarvigt sammansatta buketter, och växter som blev allt större. De var inte lika förpassade till fönsterbräden utan fick ta plats i rummen, och på golven.

Tavelväggen är en annan del som vi kommer minnas från 2015. Den fick gärna innehålla en variation av ramar och bilder, prints och gamla oljemålningar från någon loppmarknad.

Läs även: 4 handfasta tips – så lyckas du med tavelväggen

Grått är det nya vita. ”Vitt och fräscht” är en modern klassiker när det kommer till svenska hem, men frågan är hur länge det kommer leva kvar, inte alls om vi lyssnar till Residence creative director Lotta Agaton. Vi ser redan mycket mörkare toner i hemmen, och grått har tagit platsen som allsmäktig.

– Vi ser mycket naturliga material. Trä har kommit tillbaka, skinn och läder. Men det är ju inte vad som är trendigast överlag, utan det är vilka trender och tendenser vi ser på Hemnet, säger Emma Priwin på Hemnet.

Och det vi ser på Hemnet är inte alltid det allra senaste.

– Till exempel carraramarmor kan jag känna att det var ett par år sen det var inne, men om jag pratar med dem som inte läser alla bloggar och så vidare så kommer det lite mer nu. Hemnet är ett stycke nutidshistoria som visar trender som kan funka att leva i just nu.

Gällande 2016 tror de insatta framförallt på två saker: blått, och stora, gärna mönstrade, mattor. Blått, och kanske även rosa, kommer att gå igen i det mesta, och mattorna kommer att få ta mer plats och breda ut sig mer än tidigare.

Foto: Kristofer Johnsson